UEF-lähettiläs Pauliina Jokinen opiskelee ympäristötieteitä Kuopion kampuksella. Lue Pauliinan opiskelijatarina ja kurkkaa myös hänen vinkkinsä alasta haaveilevalle.
Olen Pauliina Jokinen ja olen kotoisin Jyväskylästä. Valmistuin Gradian musiikkialan perustutkinnosta muusikoksi enkä käynyt lukiota. Musiikin lisäksi intohimonani oli biologia, mutta en uskaltanut kahteen vuoteen valmistumisen jälkeen hakea yliopistoon opiskelemaan, koska pelkäsin, että se, etten ole käynyt lukiota olisi este sisäänpääsylleni. Pääsin kuitenkin ympäristötieteille pääsykokeiden kautta, kun opiskelin keväällä 2020 lukion biologian oppimäärän itsenäisesti.
Miten päädyit Itä-Suomen yliopistoon ympäristötieteiden opiskelijaksi?
Toiveenani oli päästä opiskelemaan biologiaa, koska luonto ja sen toiminta kiinnostaa aivan loputtoman paljon. En tiennyt paljonkaan ympäristötieteiden opiskelusta, joten se oli varavaihtoehto biologialle. Pääsin opiskelemaan ympäristötieteitä ja suunnittelin olevani täällä vain vuoden ja jatkavani sitten opintoja biologian puolella. Ei siinä kuitenkaan mennyt kuin pari viikkoa, kun olin jo aivan hurahtanut ympäristötieteisiin ja oli helppo päättää jatkaa opiskelua tällä alalla.
Oliko opiskelukaupunkisi Kuopio sinulle ennestään tuttu?
Asuin täällä kuutisen vuotta sitten opiskellessani musiikkia, mutta muutin puolentoista vuoden jälkeen jatkamaan opintojani Jyväskylässä. Kun muutin Kuopioon takaisin vuoden 2020 syksyllä, oli kaupunki jo päässyt vähän unohtumaan. Ensimmäisenä päivänä muuton jälkeen lähdin tutkimaan kävellen uutta ympäristöä. Kävelin alppiruusupuiston kautta keskustan tuntumassa sijaitsevalle Valkeisenlammelle ja juuri kun pääsin portaat alas, alkoi mieskuoro laulamaan kuin tervetuliaislahjaksi. Esityksen jälkeen menin ihailemaan Valkeisenlammen ympärille istutettuja ihania kasveja ja totesin, että tämä on hyvä paikka asua.
Kuopio on ihana paikka. Se tuntuu kotoisalta, koska se on sen verran suuri, että kulttuuria ja harrastusmahdollisuuksia löytyy hyvin, mutta tavallaan Kuopiossa on kuitenkin pienen paikkakunnan tuntu. Asun itse Neulamäessä ja on mahtavaa, että sekä luonnonsuojelualue että kampus ovat kävelymatkan päässä.
Kampuksella pidän erityisesti Snellmanian remontoidusta ykköskerroksesta. Tilat ovat modernit ja sieltä löytyy paljon kivoja paikkoja opiskella.
Mikä on parasta ympäristötieteen opinnoissa?
Joka päivä oppii jotain todella mielenkiintoista, ja on mahtavaa ymmärtää syvällisemmin maailmaa. Kurssit ovat todella monipuolisia, joten tietoa kertyy biologian ja ympäristötieteen lisäksi myös muun muassa kemiasta ja fysiikasta.
Miten päädyit valitsemaan sivuaineeksi kemian?
Otin sivuaineekseni kemian, koska se on mielenkiintoista ja haluan tulevaisuudessa tehdä mahdollisesti sellaista työtä, jossa saa soveltaa myös kemiaa.
Tähtihetkesi opintojen aikana?
En ole käynyt lukiota, joten fysiikka tuotti aika paljon haastetta, enkä päässyt ensimmäistä tenttiä läpi. Tuntui uskomattoman hyvältä, kun en vain päässyt läpi, vaan sain arvosanan 2/5 uusintatentistä. Se oli minulle suuri saavutus.
Valinnan vapaus näkyy täällä kurssien laajassa valikoimassa!
Pauliina Jokinen
UEF-lähettiläs
Mikä on unelmatyösi?
Minusta on mahtavaa, kun ympäristötieteiltä voi päätyä todella monipuolisesti erilaisiin työpaikkoihin. Itse haluan tutkijaksi, erityisesti ympäristöystävällisten kemikaalien kehittäminen ja mikrobien hyödyntäminen erilaisiin sovelluksiin kiinnostaa. Tutkimuksen lisäksi olisi kiva opettaa joskus yliopistolla.
Vinkit ympäristötieteiden koulutukseen hakevalle
- Kannattaa opiskella kaikki lukion biologian kurssit, koska niistä tiedoista on paljon hyötyä opinnoissa.
- Englannin kieltä kannattaa kertailla, sillä vaikka kandiopinnot ovatkin suomenkieliset, niin jonkin verran täytyy lukea myös englanninkielistä materiaalia. Kielitaidottomuus ei kuitenkaan ole este opiskeluissa pärjäämiselle, sillä tekemällä oppii.
- Jos et ole varma vielä hakisitko ympäristötieteille, niin etsi tietoa siitä, mitä kaikkea ympäristötieteiltä valmistuneet voivat tehdä työkseen. Voit yllättyä ja inspiroitua!
Rakastan ympäristötieteiden opiskelua. Joskus kun olen menossa nukkumaan, niin tulee mukava, lämmin tunne, kun muistan, että aamulla saan taas oppia uusia mielenkiintoisia asioita. Laboratorioharjoitukset ovat mielestäni parhaita, koska niissä pääsee oppimaan konkreettisella tavalla asioita, joita on käyty teoreettisella tasolla luennoilla.