Hetki, kun luonto yllättää ympäristötieteen opiskelijan! Kuopion luonnosta ja vesistön läheisyydestä nauttiva Kielo Kitunen on kokenut ympäristötieteen opinnot todella monipuolisiksi ja mielenkiintoisiksi. Lue Kielon opiskelijatarina.
– Olen Kielo Kitunen, toisen vuoden ympäristötieteen opiskelija. Olen kotoisin Haminasta eli Suomen suurimman lipputangon kaupungista.
Mikä sai sinut hakemaan ympäristötieteeseen
– Ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen hain ensisijaisesti biolääketieteelle ja muille vastaaville biotieteen aloille eri puolella Suomea. Kun ovet eivät auenneet, päätin tutkia opintopolkua tarkemmin kiinnostuksenkohteideni mukaan ja löysin ympäristötieteen koulutusohjelman. Koulutusalan ympäristöterveyteen ja -teknologiaan liittyvä esittely herätti kiinnostukseni ja päätin hakea seuraavassa haussa myös ympäristötieteelle.
Oliko Kuopio sinulle ennestään tuttu ja miten kotiuduit?
– Kuopio oli tullut kaupunkina tutuksi ainoastaan muutamien pääsykoereissujen takia. Muistan ensimmäiseltä pääsykoematkaltani Kuopioon sen, kuinka hämilläni olin hiljaisesta ja melko kompaktista kaupungin keskustan alueesta. Muuttoni jälkeen kotiuduin melko hyvin ja nopeasti, ja koen sen johtuvan osittain siitä, että kaupunki on melko kompakti. Ensimmäisinä päivinä kävin ystäväni kanssa pyöräilemässä kaupungilla ja huomasin, kuinka paljon täältä löytyykään ihania luontoalueita mutta myös erilaisia palveluita. Kuopio taisi siis osittain yllättää minut!
Mikä on aivan ensimmäinen muistosi kampuskaupungista yliopisto-opiskelijana?
– Muistan, kuinka osallistuin muutaman uuden kaverin kanssa approille heti syyslukukauden alussa. Approjen myötä Kuopion keskusta oli täynnä haalarikansaa ja vilinää. Huomasin ajattelevani, että Kuopio on ehdottomasti opiskelijakaupunki ja opiskelijat tuovat paljon eloa tänne.
Mikä on parasta ympäristötieteen opinnoissasi?
– Opinnoissani on parasta se, kuinka monipuolinen tutkintoni on. Kursseja on laidasta laitaan eri luonnontieteen haaroista ja laajan vapaan sivuaineoikeuden vuoksi koin jopa hieman positiivista haastetta valitessani itselleni sivuainetta.
Miten päädyit valitsemaan sivuaineesi?
– Suuntaan erikoistavia aineopintojani ympäristöterveyteen ja -teknologiaan. Opiskelen kandidaatintutkintooni poikkeuksellisesti kaksi sivuainetta. Ihmisen biologian opintokokonaisuuden suorittamisen aloitin Itä-Suomen avoimen yliopiston kautta välivuosinani. Sain opintokokonaisuuden luettua hyväksi tutkintooni ja suoritin loput siihen liittyvistä kursseista ensimmäisenä lukuvuotenani. Laajan ja mielenkiintoisen sivuainetarjonnan takia tulin kuitenkin siihen lopputulokseen, että haluan opiskella myös toisen sivuaineen. Valikoin toiseksi sivuaineekseni biokemian siksi, että minua on aina kiinnostanut molekyyli- ja solutason kemia sekä biologia.
Mikä erityinen tapahtuma on jäänyt mieleesi?
– Kevätlukukautena lähdimme muutaman opiskelijakaverini kanssa alamme opiskelijoille suunnattuun biotieteilijöiden tapaamiseen Turkuun. Tie Turkuun oli pitkä, mutta reissu oli unohtumaton ja pääsin tutustumaan muihin alalla opiskeleviin ympäri Suomen.
Keväällä, kun kuulin saaneeni UEF-lähettilästyön sekä lyhyen ajan sisään myös paikan oman ainejärjestöni hallituksesta, koin että palaset alkoivat loksahdella paikoilleen. Olin saavuttanut tärkeitä asioita, jotka loivat uskoa siihen, että kuulun juuri osaksi tätä yhteisöä.
Vapaan sivuaineoikeuden vuoksi koin jopa hieman positiivista haastetta valitessani itselleni sivuainetta.
Kielo Kitunen
Miten kuvailisit Kuopiota ja kampusta?
– Kuopio on kooltaan kompakti ja rauhallinen. Samalla täältä löytyy rutkasti palveluita ja elämää. Upeinta on se, kuinka paljon täällä on luontoa rakennetun ympäristön ohessa. Järven rannalle tai metsään pääsee nopeasti.
Kampuksellani on ehdottomasti parasta kahvila. Edellisenä lukuvuotena kokoonnuimme useasti ystävieni kanssa opiskelemaan sinne ja samalla nautimme erilaisista leivonnaisista. Kyseinen kahvila taisi olla meidän käytetyin kahvilamme! Miksi mennä siis kaupungille pullakahville, kun voit tehdä sen myös kampuksella!
Mitä harrastat vapaa-ajalla?
– Vapaa-ajallani luen kaunokirjallisuutta, käyn Sykettä-ryhmäliikuntatunneilla sekä osallistun usein erinäisiin opiskelijatapahtumiin.
Mitä odotat tulevaisuudelta?
– Haluaisin tulevaisuudessa työskennellä ympäristöterveysasioiden parissa ehkä jopa valtion hallinnollisella tasolla. Odotan, että saisin tulevaisuudessa hyödynnettyä laajaa osaamistani tulevaisuuden ongelmien ratkaisemisessa.
Kielon vinkit ympäristötieteen alasta kiinnostuneelle
- Älä anna sanan ympäristötiede hämätä! Itä-Suomen yliopistossa ympäristötieteen koulutusohjelma on monipuolinen ja täällä pystyy suuntaamaan opintojaan monella tavalla.
- Vaikka et olisi aiemmin opiskellut laajalti luonnontieteitä, ei se ole este hakemiselle. Alalla on monentasoisia opiskelijoita ja menestyksen avain opintoihin on motivaatio.
- Ennen hakemista kannattaa tutustua alan vanhoihin valintakokeisiin sekä alan opinto-oppaaseen yliopiston verkkosivuilla. Ne antavat tietoa siitä, mitä opinnot sisältävät. Lisäksi kannattaa seurata UEF-lähettiläskanavia ja lukea niistä vanhoja sekä uusia alaan liittyviä esittelyitä ja infoja.
Mitä muuta haluaisit kertoa opiskelustasi?
– Vaikka tähän asti oma opintopolkuni ei ole ollut se kaikkein selkein, on ollut hienoa löytää ala, jonka opintoja koen voivani muovata minun tarpeisiini sopiviksi. Kannatti siis tutkailla yliopiston opinto-opasta sekä opintopolun sivuja ahkerasti!