Suomalaiset korkeakoulut vastaavat yhdessä opiskelijoiden kielitaidon kaventumiseen jaetuilla verkko-opinnoilla, jotka ovat tarjolla 25 korkeakoulussa.
Vaasan yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston koordinoima KiVANET-verkosto tarjosi syksyllä 2024 opintoja 11 eri kielessä. Opintoihin haki ennätykselliset lähes 1 400 opiskelijaa. Suosituimpien espanjan, japanin ja korean lisäksi syksyn ryhmissä on opiskeltu italiaa, kiinaa, portugalia, ranskaa, saksaa, viroa, venäjää sekä uutuutena arabiaa.
– Erityisen ilahduttavaa on, että opiskelijat ovat valinneet myös venäjää, jota opiskellaan valtakunnallisesti tällä hetkellä liian vähän. Venäjän kielen taito on naapurimaan ja Itä-Euroopan tuntemuksen kannalta yhteiskunnallisesti tärkeää, sanoo Lauri Tolkki Itä-Suomen yliopistosta.
– Kevätlukukaudella 2025 valittaviksi tulevat vielä unkari ja viittomakieli, joten tarjonta kasvaa 13 kieleen, kertoo Nina Pilke Vaasan yliopistosta.
Lisäksi opiskelijoita on mukana UniTandemissa, jossa opiskellaan pareittain niin, että toinen opettaa sujuvasti osaamaansa kieltä toiselle. Verkoston korkeakouluissa opiskelevat voivat tutustua ja ilmoittautua kevään 2025 kurssitarjontaan 2.12.2024–12.1.2025 KiVANETin verkkosivuilla.
KiVANET-verkostoon liittyivät keväällä Oulun yliopisto ja Åbo Akademi, ja siihen kuuluu nyt kaksi kolmasosaa Suomen korkeakouluista. Verkosto ulottuu Rovaniemeltä Helsinkiin ja Vaasasta Joensuuhun. Verkosto on rakennettu Opetus- ja kulttuuriministeriön kärkihankkeen (Kielivarannon vahvistaminen korkeakouluissa KIVAKO 2018–2021) pohjalta.
Yhteistyö mahdollistaa opiskelijalle entistä laajemman tarjonnan
Tavoitteellisella yhteistyöllään KiVANET-verkosto vastaa osaltaan yhteiskunnalliseen kielitaidon kaventumista koskevaan haasteeseen. Yhteistyö kehittää kieltenopetuksen verkkopedagogiikkaa ja tuo kieliopintojen tarjonnan yksittäistä korkeakoulua laajemmassa mittakaavassa opiskelijoiden saataville. Eri korkeakoulujen tarjonnasta koostetaan yhtenäisiä, lukukausittain ja -vuosittain jatkuvia oppimispolkuja, joiden ansiosta opiskelija voi edetä sujuvasti taitotasolta toiselle. Opiskelija voi myös syventää aiemmin aloitettuja opintoja.
Vaasan yliopiston kielikeskus Linginno on käynnistänyt tutkimushankkeen, jolla se selvittää KiVANETin opintojaksoille osallistuvien korkeakouluopiskelijoiden kieliopintoja ja kieliosaamisen kehittämistä koskevia valintoja.
Hanketta johtava Nina Pilke Vaasan yliopistosta kertoo, että vuoden loppuun auki olevaan kyselyyn on jo saatu vastauksia:
– Opiskelijat kertovat valinneensa KiVANETin kursseja muun muassa siksi, ettei vastaavia ole ollut tarjolla: ”Otin tänä syksynä ranskan ääntämiskurssin, sillä en ole nähnyt sellaista kurssia ikinä missään muualla”, kertoo eräs vastaaja. Myös verkoston pätevistä ja innostavista opettajista pidetään: ”opettaja, joka kurssin pitää on aivan mahtava”, kirjoittaa yksi vastaajista.
Hanketta Korkeakouluopiskelijoiden kieliosaaminen – kestävyys moninaisuuden viitekehyksessä / Högskolestudenters språkkunskaper - hållbarhet i ett mångfaldsperspektiv rahoittavat Svenska kulturfonden ja Vaasan Aktiasäätiö ja sen tuloksista tiedotetaan tarkemmin keväällä 2025.
Tiedotteen lähde: Vaasan yliopisto / STT Info
Lisätietoja
Itä-Suomen yliopiston kielikeskuksen johtaja Lauri Tolkki, etunimi.sukunimi@uef.fi, puh. 050 308 1799
Vaasan yliopiston kielikeskuksen Linginnon johtaja Nina Pilke, etunimi.sukunimi@uwasa.fi, puh. 044 712 3101