Karjalan kieli eläy – Päivännouzu-Suomen yliopisto, Karjalan kielen elvytysprojekta 2022 yhtehisessä ruavossa AMNUNNA FILMS OY.
Karjala on suomen läheisin sukukieli ja yksi Suomessa puhutuista uhanalaisista vähemmistökielistä. Sitä ei pidä sekoittaa Suomen Pohjois- ja Etelä-Karjalan maakuntien murteisiin, vaan se on oma itsenäinen kielensä. Karjalaa on puhuttu Suomen alueella yhtä kauan kuin suomeakin. Suomessa arvioidaan olevan yli 10 000 karjalan kieltä hyvin puhuvaa, ja lisäksi kieltä ymmärtäviä on noin 20 000.
Viime vuosina yhä useammat ovat innostuneet opiskelemaan sukunsa kieltä, ja karjalan kielen kurssit eri puolilla Suomea täyttyvät nopeasti. Opetusmateriaalia tarvitaan lisää, ja siihen tarkoitukseen on tehty Karjalan kieli eläy -videokokonaisuus, joka julkistetaan maanantaina 16.5.2022 Helsingissä. Videot ovat 16.5 lähtien kaikkien vapaasti katsottavissa osoitteessa https://blogs.uef.fi/karjalanelvytys/opetusvideot
Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita videoiden julkistamistilaisuuteen 16. toukokuuta klo 18–20, Kino Reginaan, kirjastotalo Oodiin.
Juontajana tilaisuudessa toimii karjalankieli-aktivisti, artisti Timoi Munne, ja professori Helka Riionheimo kertoo Itä-Suomen yliopiston karjalan kielen elvytysprojektista. Tilaisuudessa esiintyy myös vuoden 2021 kansanmusiikkiyhtye Loimolan Voima. Tilaisuudessa nähdään myös näytteitä videosarjasta sekä sen tekijöitä ja esiintyjiä. Esiintyjien ja tekijöiden haastattelut ovat mahdollisia tilaisuuden jälkeen.
Tilaisuudessa pidetään paneelikeskustelu ”Karjalan kielen elvytys – uusi mahdollisuus”
Osallistujat: FM Tuomo Kondie, karjalan kielen tutkija ja Karjalazet Nuoret Suomes – Karjalaiset Nuoret Šuomešša ry:n puheenjohtaja, KM Mika Saatsi, muusikko ja kieli-aktivisti, FT Eila Stepanova, Karjalan Sivistysseuran toiminnanjohtaja, ja etäyhteydellä Savonlinnasta medianomi, kielenvaihtaja Rinoi Ylönen, joka kasvattaa myös lapsensa kielen puhujaksi.
Videotyöryhmä: Natalia Giloeva, Olga Karlova, Maria Kuismin, Timoi Munne, Katerina Paalamo, Pekka Suutari, Rinoi Ylönen. Tuottaja Pertti Veijalainen, ohjaaja Mirja Metsola, leikkaaja Sanna Liinamaa, kuvaus ja äänitys Korpipaja Osuuskunta.
Tilaisuus striimataan, ja se on nähtävissä kolmen kuukauden ajan osoitteessa https://dclive.fi/Karjalanelvytys/opetusvideot
Lisätietoja:
Helka Riionheimo, Itä-Suomen yliopisto, helka.riionheimo(at)uef.fi, 029 4452706
Natalia Giloeva, Itä-Suomen yliopisto, natalia.giloeva(at)uef.fi, 029 4452279
Mirja Metsola, videoiden ohjaaja, metsolamirja(at)gmail.com, 040 752 7307