Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Kirurgit leikkaussalissa.

LL Antti Kivivuori, väitös 6.9.2024: Iäkkään akuutti sappirakkotulehdus kannattaa hoitaa leikkauksella

Kirurgian alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan terveystieteiden tiedekunnassa. Tilaisuutta voi seurata myös verkossa.

Mikä on väitöstutkimuksesi aihe? Miksi aihepiiriä on tärkeää tutkia? 

Väitöstutkimuksessa selvitettiin iäkkäiden potilaiden komplisoituneen sappikivitaudin hoitoa. Iäkkäiden potilaiden kohdalla aiheesta ei ole ennestään laadukkaita vertailevia tutkimuksia ja hoitopäätös joudutaan tekemään usein hoitavan lääkärin kokemuksen ohjaamana. Väestön ikääntymisen ja paremmin siedettyjen toimenpiteiden kehittymisen myötä, yhä useampi iäkäs potilas tulee päivystykselliseen toimenpidearvioon komplisoituneen sappikivitaudin takia. Heille tarvitaan hyviä tieteeseen perustuvia hoitokäytäntöjä, jotka auttavat yksittäisen potilaan lisäksi koko järjestelmää, nimittäin sekä yli- että alihoitaminen käyttää tarpeettomasti resursseja. 

Mitkä ovat väitöstutkimuksesi keskeiset tulokset tai havainnot? 

Ensimmäisessä osatyössä havaittiin, että akuutti sappirakkotulehdus on yleisin päivystysleikkauksen johtanut syy iäkkäillä ihmisillä ja siihen sisältyy edelleen merkittävä kuolleisuus. Kolmannessa osatyössä todettiin, että riskeistään huolimatta leikkaus on pelkkää antibioottihoitoa turvallisempi ja suojelee uusintatoimenpiteiltä. Toisen osatyön päälöydös on, että ennalta ehkäisevä sappirakonpoisto endoskooppisesti hoidetun pääsappitiekiven jälkeen ei välttämättä ole iäkkäillä hyödyllinen, koska vain 11 prosenttia kärsi kolmen vuoden seurannassa uusista sairaalahoitoa vaatineista sappioireista.

Miten väitöstutkimuksesi tuloksia voidaan hyödyntää käytännössä?

Väitöskirjan tuloksien perusteella voidaan kohdentaa iäkkäiden potilaiden sappikivitaudin komplikaatioiden hoitoa. Kaikille leikkauskelpoisille vanhuksille tulisi tarjota päivystyksellinen sappirakon poisto akuutissa sappirakkotulehduksessa, eikä pelkkään antibioottihoitoon tulisi turvautua. Sen sijaan ennaltaehkäisevä sappirakonpoistoa ei pitäisi tehdä endoskooppisesti hoidetun pääsappitiekiven jälkeen iäkkäälle ihmiselle.

Lääketieteen lisensiaatti Antti Kivivuoren väitöskirja Treatment of complicated gallstones in elderly patients (Komplisoituneen sappikivitaudin hoito iäkkäillä potilailla) tarkastetaan terveystieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii dosentti Isto Nordback Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Tuomo Rantanen Itä-Suomen yliopistosta.

Väitöstilaisuus 

Väittelijän kuva 

Lisätietoja: 

LL Antti Kivivuori, antti.kivivuori@pshyvinvointialue.fi, 0447174728 

 

Avainsanat