Viime toukokuusta vuoden loppuun saakka maksuttomasti työttömille ja lomautetuille tarjotut avoimen yliopiston opinnot yllättivät suosiollaan. Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskuksen johtajana vuoden 2021 alusta aloittanut Tero Karjalainen näkee tilanteen sekä hedelmällisenä että haastavana.
Uusia opiskelijoita keräsivät erityisesti psykologia, työ- ja organisaatiopsykologia, oikeustieteiden ja kauppatieteiden opinnot sekä terveystieteissä ravitsemustiede. Ympäristötiede ja tietojenkäsittelytiede olivat myös ison kiinnostuksen kohteita.
– Osuimme tässä selkeästi oikeaan saumaan ja toivon, että moni opinnot aloittaneista pystyi löytämään niiden kautta uusia näkökulmia ja vaikka uuden alan itselleen, Karjalainen kertoo.
Työttömille ja lomautetuille kohdennettu tarjous maksuttomasta opiskelusta päättyi vuoden vaihteessa.
– Olimme etunenässä avaamassa tarjontaamme maksuttomaksi, ja kiinnostus opintoja kohtaan osoittautui useiden aineiden kohdalla huikeaksi, Karjalainen kertoo. – Emme ehkä osanneet valmistautua niin kovaan kysyntään, ja syksyn mittaan opetuksen resurssien riittävyys suhteessa kasvaneeseen opiskelijamäärään osoittautui paikoin riittämättömäksi laadukkaan opetuksen ja oppimisen takaamiseksi.
Lokakuussa avattiin kaikkiaan yli 150 avoimen yliopiston luonnontieteiden, tietojenkäsittelytieteen ja metsätieteen opintojaksoja kaikkien aiheista kiinnostuneiden suoritettaviksi.
Karjalaisen mukaan resursoinnin varmistaminen on avainasemassa tulevia suunnitelmia tehtäessä.
– Onnistunut avaus antaa meille hyviä eväitä jatkoa varten. Kokonaisuus tulee kuitenkin olla selkeästi hallinnassa, kun suunnittelemme uusia tekemisen tapoja. Kenenkään jaksamisen kustannuksella emme voi toimia.
Vaikka tarjous työttömille ja lomautetuille päättyikin, mahdollisuuksia maksuttomaan opiskeluun on Itä-Suomen yliopistossa monia. Lokakuussa avattiin kaikkiaan yli 150 avoimen yliopiston luonnontieteiden, tietojenkäsittelytieteen ja metsätieteen opintojaksoja kaikkien aiheista kiinnostuneiden suoritettaviksi.
– Maksuttomuus näiden opintojen osalta koskee kevätlukukaudella 2021 alkavia opinto-oikeuksia, Karjalainen kertoo.
Kaikille avoimien MOOC-kurssien (Massive Open Online Course) valikoima puolestaan täydentyy jatkuvasti. Tällä hetkellä tarjolla on 14 MOOC -kurssia, mutta vuoden loppuun mennessä jo ainakin 20. MOOCIt tarjoavat helpon väylän yliopisto-opintojen pariin kenelle tahansa, ajasta ja paikasta riippumattomasti. MOOCeja tuotetaan yhteistyössä Jatkuvan oppimisen keskuksen ja yliopiston tiedelaitosten kanssa.
– Läheinen ja tiivis yhteistyö Jatkuvan oppimisen keskuksen ja tiedelaitosten välillä on erittäin tärkeää, ja pidänkin sen kehittämistä yhtenä tärkeimmistä tavoitteistani, Karjalainen kertoo.
Lisätietoja:
johtaja Tero Karjalainen, tero.karjalainen@uef.fi puh. 040 355 2121