Marjojen luonnostaan sisältämät väriaineet, antosyaanit, lisäävät sirtuiini 6-entsyymin aktiivisuutta syöpäsolussa, osoitti Itä-Suomen yliopiston tuore tutkimus. Kyseisen entsyymin säätely saattaa tarjota uusia mahdollisuuksia syövän hoitoon. Tulokset julkaistiin Scientific Reports -tiedelehdessä.
Sirtuiinit ovat entsyymejä, jotka säätelevät solujen toimintaa ohjaavien geenien aktiivisuutta vaikuttamalla soluille tärkeisiin viestintäreitteihin. Ikääntymisen seurauksena tapahtuvat muutokset sirtuiinien toiminnassa vaikuttavat monien sairauksien syntyyn. Sirtuiini 6 eli SIRT6 on vielä huonosti tunnettu entsyymi, joka säätelee geenien ilmentymistä sekä glukoosiaineenvaihduntaa.
Marjat saavat punaisen, sinisen tai violetin värinsä luonnon väriaineista, antosyaaneista. –Kiinnostavimmat tulokset tutkimuksessa saatiin antosyaaneihin kuuluvalla syanidiinilla, jota on erityisen paljon mustikassa, mustaherukassa ja puolukassa, kertoo tutkimusartikkelin ensimmäinen kirjoittaja, farmasian tohtori Minna Rahnasto-Rilla.
Syanidiini lisäsi ihmisen SIRT6-entsyymin määrää paksusuolen syöpäsoluissa. Syanidiinin havaittiin myös vähentävän Twist1- ja GLUT1- syöpägeenien ilmentymistä ja toisaalta lisäävän FoXO3-syövänestogeenin ilmentymistä soluissa.
Tutkimuksessa rakennettiin myös tietokonemalli, jonka avulla voitiin tarkastella, miten kasvien eri flavonoidiyhdisteet säätelevät SIRT6-entsyymiä.
Tulosten perusteella antosyaanit lisäävät SIRT6:n toimintaa, mikä voi puolestaan vaikuttaa syövän kehitykseen. Tutkimus antaa lähtökohtia myös uusien, SIRT6:n toimintaa säätelevien lääkkeiden kehittämiselle.
Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksella toimiva sirtuiinitutkimusryhmä selvittää tutkimuksissaan, voivatko marjojen antosyaanit aktivoida SIRT6:n toimintaa ja siten vähentää syöpägeenien ilmentymistä sekä syöpäsolujen kasvua. Ryhmä kehittää myös uusia geenien toiminnan epigeneettiseen säätelyyn vaikuttavia yhdisteitä.
Suomalais-yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa oli mukana Itä-Suomen yliopiston ja National Institute on Aging -tutkimuskeskuksen tutkijoita. Tutkimusta rahoittivat Suomen Akatemia, Suomen Kulttuurirahasto ja National Institute of Health.
Lisätietoja:
Minna Rahnasto-Rilla, FaT, Itä-Suomen yliopisto, farmasian laitos, Kuopio, p. 0403553786, minna.rahnasto@uef.fi
Maija Lahtela-Kakkonen, dosentti, Itä-Suomen yliopisto, farmasian laitos, Kuopio, p. 0403553692, maija.lahtela-kakkonen@uef.fi
Tutkimusartikkeli:
Rahnasto-Rilla M, Tyni J, Huovinen M, Jarho E, Kulikowicz T, Ravichandran S, A Bohr V, Ferrucci L, Lahtela-Kakkonen M, Moaddel R. Natural polyphenols as sirtuin 6 modulators. Sci Rep. 2018 Mar 7;8(1):4163. doi: 10.1038/s41598-018-22388-5.