Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Talvinen maisema. Kuva Mostphotos.

Merkittävän rahoituksen saanut tutkimus selvittää ihmisen toiminnan vaikutuksia veden kiertokulkuun maailmanlaajuisesti

Apulaisprofessori Miina Porkan ERC-rahoituksen saaneessa AQUAGUARD-hankkeessa tutkitaan, kuinka ihmisen toiminta muokkaa veden kiertokulkua ja kuinka muutokset kierrossa vaikuttavat elämään maapallolla.

Makealla vedellä on keskeinen rooli monien maapallon elämää ylläpitävien toimintojen säätelyssä. Ihmiskunta muokkaa veden kiertokulkua ennennäkemättömän laajasti ja nopeasti esimerkiksi ilmaston lämpenemisen, kastelun, maankäytön ja vesirakentamisen kautta ja uhkaa siten veden elintärkeitä toimintoja.  

Apulaisprofessori Miina Porkka pyrkii selvittämään näitä ihmistoiminnan aiheuttamia veden kierron muutoksia ja niiden maailmanlaajuisia vaikutuksia uudessa tutkimushankkeessa, joka on saanut lähes 1,5 miljoonan euron rahoituksen Euroopan tiedeneuvostolta. Hankkeen tavoitteena on tunnistaa keinoja veden elämää ylläpitävien toimintojen turvaamiseksi tulevaisuudessa. Porkka työskenteli aiemmin tutkijana Aalto-yliopiston Vesi ja kehitys -tutkimusryhmässä, ja siirtyi vuoden alussa Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitokselle. 

 Makeaa vettä ja sen muutoksiin liittyviä vaikutuksia tarkastellaan yleensä suhteellisen paikallisesti, usein esimerkiksi valuma-alueiden tai valtioiden tasolla. On kuitenkin selviä merkkejä siitä, että vaikutukset voivat ulottua huomattavasti välitöntä hydrologista muutosta laajemmalle. Ihmiskunnan aiheuttamat muutokset veden kierrossa vaikuttavat esimerkiksi hiilen kiertokulkuun, maapallon energiataseeseen ja luonnon monimuotoisuuteen – ja tätä kautta koko maapallon tilaan. 

– Huolimatta pyrkimyksistämme hallita ja suojella makeaa vettä, näkökulmamme on usein liian kapea: meillä on taipumus jättää huomiotta makean veden ratkaiseva rooli koko maapallojärjestelmän säätelyssä, muistuttaa Porkka. 

– AQUAGUARD havainnollistaa veden kiertoa kriittisenä osana maapallojärjestelmää. Tuomme yhteen tietoa ja aineistoja monilta tieteenaloilta, ja tavoitteenamme on data-analyysin ja mallinnuksen avulla tuottaa uutta tietoa, joka mahdollistaa globaalin näkökulman paremman huomioimisen vesivarojen hallinnassa ja hoidossa, Porkka kiteyttää. 

– Veden kierron muutosten ja niistä seuraavien globaalien vaikutusten ymmärtäminen on itsessään tärkeää, mutta tavoitteenamme on myös tunnistaa toteuttamiskelpoisia ja oikeudenmukaisia keinoja, joiden avulla veden elämää ylläpitäviä toimintoja voidaan turvata tulevaisuudessa. 

Lisätietoja: 

Apulaisprofessori Miina Porkka, p. 050 472 7340, miina.porkka@uef.fi

Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) myöntää rahoitusta huippututkijoille korkeatasoiseen ja uraauurtavaan tutkimukseen. Tieteellinen huippuosaaminen on ainoa kriteeri, jonka perusteella ERC:n kärkitutkimusapurahoja myönnetään. ERC Starting Grantin voi saada erittäin lupaava, nuori tutkija, jonka tohtorintutkinnosta on kulunut 2–7 vuotta. 

Tiedotteen lähde: Aalto-yliopiston tiedote 5.9.2023 

Avainsanat