Monialaisen opetusvastaanotto Osmon toiminta hahmottuu jo hyvää vauhtia. Toimintaa pilotoidaan elokuusta alkaen KYSin tiloissa, missä Itä-Suomen yliopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijat ja kouluttajalääkärit ottavat vastaan Pohjois-Savon hyvinvointialueen asiakkaita.
– Opetusvastaanoton tavoitteena on tarjota paitsi uudenlainen oppimisympäristö, myös vastata tulevaisuudessa merkittävästä osasta hyvinvointialueen palvelutoimintaa, kertoi ylilääkäri, professori Pekka Mäntyselkä opetusvastaanoton esittelytilaisuudessa maaliskuussa.

Syksyn aikana tavoitteena on noin tuhat potilaskäyntiä ja toiminnan vakiinnuttua vuosina 2029–2030 jo noin 50 000 potilaskäyntiä vuodessa.
Alkuvaiheessa opetusvastaanoton toimintaan osallistuu yliopistolta lääketieteen, hammaslääketieteen ja ravitsemusterapian opiskelijoita, ja lääketieteen opetus painottuu yleislääketieteeseen, ihotauteihin, psykiatriaan sekä suu- ja leukasairauksiin. Myös farmasia on tulossa mukaan. Savonia-ammattikorkeakoulusta pilottiin osallistuu sairaanhoitaja-, fysioterapeutti-, suuhygienisti- ja sosionomiopiskelijoita.
Pitkiä vastaanottoaikoja
Opiskelijoille opetusvastaanotto antaa mahdollisuuden vahvistaa asiantuntemustaan aidoissa asiakastapaamisissa ja osana moniammatillista tiimiä. Tukena ovat ammattitaitoiset ohjaajat. – Vastaanottoajat ovat tavanomaista pitempiä parhaan mahdollisen oppimisen varmistamiseksi. Potilaat ohjautuvat vastaanotolle sote-keskuksen puhelin- tai verkkoajanvarauksen kautta, kertoi projektiasiantuntija Jutta Kakkinen.
– Aiemman kokemuksen perusteella opiskelijoiden tuottamasta hoidosta tykätään. Asiakasraatikin on suhtautunut opetusvastaanottoon innostuneesti, lisäsi projektiasiantuntija Janne Rautiainen.
Kakkinen kertoi, että esimerkiksi yleislääketieteen opetusvastaanotolle ohjataan sote-keskuksen ajanvarauksesta erityisesti sellaisia asiakkaita, joiden asia on hoidettavissa yhdellä tunnin mittaisella käynnillä. Käynnin aiheena voi olla esimerkiksi kipuoire, sairauden määräaikaistarkastus tai yksinkertainen toimenpide. – Opiskelijat tutustuvat ennalta itsenäisesti asiakkaan tilanteeseen, ja kouluttajalääkäri vahvistaa hoitopäätökset.
Entistä enemmän potilaskontakteja opintojen aikana
Potilaalle monialainen opetusvastaanotto tarjoaa saumattoman hoitoketjun eri alojen ammattilaisten yhteistyönä. Opiskelijat puolestaan oppivat hyödyntämään toistensa asiantuntemusta ja tekemään esimerkiksi toimenpiteitä yhdessä. Monialaisilla vastaanotoilla voidaan käsitellä esimerkiksi muistipotilaiden asioita, joihin tarvitaan eri alojen osaamista.
Tulevaisuudessa opetusvastaanotto on lääketieteen eri oppiaineiden yhteinen keskitetty koulutuspaikka, joka mahdollistaa entistä enemmän potilaskontakteja lääketieteen opintojen aikana. Tavoitteena on lisäksi laaja edustus muilta sote-koulutusaloilta, joiden opiskelijoille opetusvastaanotto tarjoaa myös harjoittelupaikkoja.
Hyvinvointialuejohtaja Marko Korhonen totesi, että opetusvastaanotto tukee koko palvelujärjestelmän uudistamista luomalla myös uusia toimintatapoja. – Eniten hyötyy tavallinen kansalainen, joka saa osaavaa ja innovatiivista palvelua.
Mäntyselkä tähdensi, että opetusvastaanotto tarjoaa ainutlaatuisen alustan myös terveydenhuollon akateemiselle ja toimeksiantotutkimukselle, kehittämistoiminnalle ja innovaatioille. – Voimme olla edelläkävijä valtakunnallisesti ja miksei kansainvälisestikin.
Vahva tuki oppimisprosessiin
Yliopistosairaanhoitaja Katri Manninen kertoi vertaisoppimiseen liittyviä tutkimustuloksia Karoliinisen yliopistosairaalan opetusvastaanotolta. Opiskelijalle on esimerkiksi tärkeää havainnoida osaamisensa kehittymistä peilaamalla sitä toisiin, opintojen eri vaiheessa oleviin opiskelijoihin. – Ohjaaja puolestaan auttaa opiskelijaa oppimisprosessissa eteenpäin, ja tässä olennaista on vahva pedagoginen osaaminen.
Laadukas ohjaus opetusvastaanotolla ja ohjaajien yhteisen monialaisen viitekehyksen rakentuminen nousivat esiin myös projektipäällikkö Mari Kieman juontamassa paneelikeskustelussa monialaisen koulutuksen tulevaisuudesta.
– Opetusvastaanotto Osmon ohjaajilla ammatillinen ja pedagoginen osaaminen ja kokemus ovat vankalla pohjalla, kertoi yleislääketieteen erikoislääkäri, kliininen opettaja Henna Saari.
Paneelissa olivat mukana myös apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas, toimialajohtaja Jari Saarinen Pohjois-Savon hyvinvointialueelta, kliinisen lääketieteen yksikön johtaja, professori Joonas Sirola Itä-Suomen yliopistosta, koulutusjohtaja Esa Wiklund Savonia-ammattikorkeakoulusta sekä ensihoitajaopiskelija Heidi Jäppinen ja lääketieteen opiskelija Ville Salokangas.