Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

A path through the hills. Photo: Mostphotos.

MSc Obed Asamoah, väitös 5.9.2024: Muiden kuin puutuotteiden kestävä käyttö parantaa toimeentuloa Ghanan metsien reunayhteisöissä

Metsätieteiden alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunnassa. Tilaisuutta voi seurata verkossa.

MSc Obed Asamoahin väitöskirjan otsikkona oli Evaluating local perceptions of sustainable utilisation of non-timber forest products and their potential to alleviate poverty in Ghana's forest fringe communities (Paikallisten käsityksiä metsien muiden kuin puutuotteiden kestävästä käytöstä ja näiden tuotteiden mahdollisuuksista lievittää köyhyyttä metsien reunayhteisöissä Ghanassa).

Tutkimuksessa selvitettiin metsien muiden kuin puutuotteiden (NTFP) roolia ja potentiaalia toimeentulon parantamisessa ja köyhyyden lievittämisessä Ghanan metsän reunayhteisöissä. Tutkimuksessa käytettiin moniulotteista lähestymistapaa, joka sisälsi kvantitatiivisia ja laadullisia menetelmiä ja systemaattisia katsauksia. Näin voidaan ymmärtää paikallisia käsityksiä NTFP:stä ja niiden sosioekonomisista eduista. 

Tärkeimmät havainnot korostavat, että NTFP:t ovat elintärkeitä näille yhteisöille, koska ne tarjoavat erilaisia ​​resursseja, kuten lääkekasveja, hedelmiä, pähkinöitä ja kuituja, mitkä parantavat merkittävästi paikallisten elinolosuhteita ja taloutta. Paikallisiin käsityksiin NTFP:stä vaikuttavat kuitenkin muun muassa koulutus, uskonto ja sukupuoli, jotka muokkaavat heidän näkemyksiään näiden tuotteiden arvosta ja käyttöpotentiaalista. Tutkimus korostaa näiden käsitysten ymmärtämisen merkitystä, kun kehitetään näiden tuotteiden hyödyntämisstrategioita niin, että ne vastaavat paikallisia tarpeita, tietoa ja osaamista. 

Väitöskirjassa korostetaan, että NTFP-tuotteiden markkinoille pääsyn parantaminen ja arvonlisäysmahdollisuuksien luominen voisivat merkittävästi kohottaa näiden yhteisöjen taloudellista asemaa. Työssä havaittiin myös poliittisten puitteiden ja institutionaalisen tuen tärkeys ihmisten käsitysten muokkaamisessa ja NTFP-tuotteiden kestävien käytäntöjen edistämisessä. 

Lisäksi tutkimus osoittaa, että NTFP:llä on potentiaalia lievittää köyhyyttä, ei vain Ghanassa, vaan myös maailmanlaajuisesti, koska kestävä NTFP-hallinta ja käyttö voi lisätä paikallisten ihmisten tuloja, parantaa ruokaturvaa ja parantaa yleistä hyvinvointia. 

Väitöstutkimus tarjoaa näkemyksiä paikallisten käsitysten roolista NTFP:n kestävässä käytössä. Työssä ehdotetaan kehittämisaloitteita, jotka tukevat kestäviä käytäntöjä, luovat NTFP tuotteille lisäarvoa ja edistävät markkinoille pääsyä, mikä viime kädessä edistää taloudellista kehitystä ja köyhyyden lievitystä Ghanan metsän reuna-alueilla. 

Tutkimuksen tuloksia voivat hyödyntää poliittiset päättäjät, luonnonsuojelijat ja erityisesti paikallisten yhteisön johtajat ja toimijat, jotka pyrkivät hyödyntämään NTFP:n potentiaalia kestävän kehityksen mukaisesti. 

MSc Obed Asamoahin metsätieteiden alaan kuuluva väitöskirja Evaluating local perceptions of sustainable utilisation of non-timber forest products and their potential to alleviate poverty in Ghana's forest fringe communities (Paikallisten käsityksiä metsien muiden kuin puutuotteiden kestävästä käytöstä ja näiden tuotteiden mahdollisuuksista lievittää köyhyyttä metsien reunayhteisöissä Ghanassa) tarkastetaan verkossa luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii professori Jonathan C Onyekwelu, Federal University of Technology, Nigeria, ja kustoksena professori Ari Pappinen, Itä-Suomen yliopisto. Tilaisuuden kieli on englanti. 

Lisätietoja: 

Obed Asamoah, obeda@uef.fi, tel. +14385077119