Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulussa, Tulliportin normaalikoulussa on palkittu lukiolaisia ansiokkaista esityksistä koskien Itä-Suomen alueen elinvoimaa ja kehitystä. Nuorten ääni -hankkeen palkintostipendit jaettiin viiden opiskelijaryhmän kesken alkuviikosta Joensuussa. Opiskelijoiden tuottamilla videoilla ja esitetyissä puheissa käsiteltiin muun muassa nuorten osallisuutta ja roolia osana Itä-Suomen tulevaisuutta.
Itäisen Suomen asema on vaikeutunut viime vuosina hyökkäyssodan sekä itärajan sulkemisen takia usealla eri tavalla. Yhteistyö rajan taakse, turismi sekä erilaiset kauppasuhteet ovat katkenneet ja vaikeuttaneet itäsuomalaisten elämää. Alueen elinvoimaisuuden turvaamiseksi on asetettu useita arvovaltaisia työryhmiä, joissa tilanteeseen on haettu ratkaisua etenkin julkishallinnon ja elinkeinoelämän edustajien kesken.
Noin puolen vuoden ajan työskennellyt Itä-Suomen emeritustyöryhmä on kuitenkin halunnut painottaa työssä myös tulevien sukupolvien roolia ja kysyä itäsuomalaisilta nuorilta, mitä juuri he voivat tehdä Itä-Suomen eteen ja mitä he vastaavasti odottavat itse Itä-Suomelta.
Nämä kysymykset osoitettiin tänä keväänä Nuorten ääni -hankkeessa itäsuomalaisille lukiolaisille eli sen ikäisille nuorille, jotka ovat siirtymässä työelämään ja rakentamassa yhteiskuntaamme seuraavan 10 vuoden sisällä.
– Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen käsikirjoituksen ydinviesti liittyy tulevien sukupolvien hyvän elämän odotusarvoon. Myös Itä-Suomen lapsille ja nuorille on annettava mahdollisuus osallistua kotimaakunnissaan kestävän kehityksen edistämiseen. Heiltä on kysyttävä niistä elämän edellytyksistä, joiden toteutuessa he voivat sitoutua rakentamaan Itä-Suomen tulevaisuutta, kuvailee emeritusprofessori Paavo Pelkonen hankkeen taustoja.
Pelkonen on yksi emeritustyöryhmän jäsenistä. Muut jäsenet ovat emerituspiispa Wille Riekkinen ja emeritusprofessori Reijo Heinonen. He edustavat yhdessä Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakuntia.
– Tässä tilanteessa haluamme edistää epätietoisuuden saartamina elävien kolmen itäisen maakunnan lukiolaisten tulevaisuuskäsitysten leviämistä Suomessa. Vaikka monet nuorista muuttavat lukion jälkeen pois kotimaakunnistaan, he ovat aina myös itäsuomalaisia ja kiinnostuneita lapsuutensa ja nuoruutensa asuinympäristöistä. Heidän käsityksillään on merkitystä, kun Itä-Suomi odottaa viisaita kehittämispäätöksiä.
Tulliportin normaalikoulun lukion historian ja yhteiskuntaopin lehtorin Jaakko Väisäsen mukaan tämä nuorille suunnattu tehtävänanto liittyi hyvin luontevasti yhteiskuntaopin opetustavoitteisiin.
– Opiskelijoita ei tarvinnut erikseen motivoida tehtävää varten, vaan heille teema oli mitä sopivin aihe pohtia erilaisia vaikuttamisen keinoja. Tehtävänanto oli selkeä ja erinomaisesti taustoitettu, joten kun opiskelijat saivat vielä toimia ryhmissä ja valita itselleen sopivimmat vaikuttamistavat, olivat he työstä hyvin innostuneita.
Paavo Pelkosen mukaan opiskelijoiden tekemillä videoilla ja puheissa käsiteltiin Itä-Suomen tulevaisuutta monipuolisesti, ja niihin oli liitetty konkreettisia toimenpiteitä alueen veto- ja pitovoimaa ajatellen. Myös lasten ja nuorten osallisuus oli esityksissä vahvasti mukana.
Nuorten ääni- hankeen palkintostipendit saivat:
Työryhmä: Anniina Lipponen, Sara Pirhonen, Vilja Hannonen, 200 euroa
Työryhmä: Salla Niskanen, Inka Hämäläinen, Mette Nevalainen, Siiri Kuva, 100 euroa
Työryhmä: Elvi Partanen, Helmi Pirinen ja Martta Siitonen, 100 euroa
Työryhmä: Otso Nevalainen, Anttu Eskelinen ja Enes Krasniqi, 100 euroa
Työryhmä: Kristian Härkönen, Aapo Räsänen ja Roope Matveinen, 100 euroa.
Nuorten ääni -hanketta on tukenut Olvi-säätiö.