Helsinkiläinen Ville Hukkanen tarttui yhteistyöoppilaitoksen kautta avoimen yliopiston kauppatieteiden opintoihin ja eteni tutkinto-opiskelijaksi.
– Avoimen yliopiston opinnot antoivat rakennetta ja selkeän tavoitteen elämään, kun lukiosta valmistumisesta oli jo aikaa. Avoimen yliopiston opiskeluvuosi kehitti itsenäistä opiskelutaitoa, ja kun vielä pääsin avoimen väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi, se antoi ekstramotivaatiota. On pakko tehdä duunia, jos haluaa jotain, pohtii helsinkiläinen Ville Hukkanen opintopolkuaan.
Hukkanen päätyi Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston kauppatieteiden opintojen pariin syksyllä 2022, kun hän opiskeli avoimen yliopiston yhteistyöoppilaitoksessa HEO Kansanopistossa Helsingissä. Vinkki avoimen yliopiston opintoihin tuli omilta vanhemmilta.
Hukkanen suoritti kolme kauppatieteiden avoimeen väylään vaadittavaa opintojaksoa HEOssa ja loput seitsemän opintojaksoa suoraan Itä-Suomen yliopiston avoimessa yliopistossa. Keväällä 2024 Hukkanen haki kauppatieteiden tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän haussa, tuli valituksi ja opiskelee nyt Kuopion kampuksella.
Alku vaati uutta rutiinia opiskeluun
Hukkanen myöntää, että avoimen yliopiston opintojen aloitus oli vähän hankalaa, kun lukio-opinnoista oli vierähtänyt aikaa ja välivuosia oli useampia.
– Paluu koulunpenkille tuntui alkuun vähän vaikealle. Mutta kyllä se siitä lähti rullaamaan, kun sain selkeitä ohjeita ja loin itselleni rutiinia opintoihin, Hukkanen kertoo.
HEO Kansanopisto tarjosi tarkat aikataulut ja ohjeistukset, mutta avoimessa yliopistossa Hukkanen oivalsi, että itsenäinen opiskelu on hänelle toimiva tapa oppia ja suoriutua hyvin kursseista.
– Kun aloin opiskella itsekseni, pystyin keskittymään paremmin opintoihin. Tein töitä opintojen sivussa, joten aamulla menin kirjastoon ja illalla tein töitä. Sitä se arki oli, ja siitä tykkäsin.
Hukkanen suoritti avoimessa yliopistossa opintoja 48 opintopistettä vuodessa, mikä on paljon töiden ohessa. Hän otti tähtäimeksi opiskelupaikan saavuttamisen avoimen väylän kautta. Se vaati myös itsensä johtamista avoimen yliopiston opinnoissa.
– Pitää olla itsekuria, jos opintoja tekee itsenäisesti, kun ei ole ketään, joka hoputtaisi niiden suhteen. Selkeän suunnitelman luominen helpottaa paljon asioita. Katsoin kurssit tarkkaan läpi, ja jos oli jokin haastavampi kurssi, tein sen ensin, ja oli mahdollisuus korottaa arvosanoja.
”Usko itseesi, ja tee se”
Avoimen yliopiston opinnot tulivat Hukkaselle monin tavoin hyödyksi opintotaitojen palauttamisessa mieleen. Tuttavapiirikin osoitti tukeaan vaikeissa paikoissa.
– Tuli hetkiä, jolloin ajattelin jättää homman kokonaan, mutta onneksi oli frendejä ja perhettä, jotka sanoivat, että tee opinnot loppuun asti. Myös avoimeen yliopistoon tuli laitettua viestiä joissain tilanteissa.
Hukkanen suosittelee avoimen yliopiston opintoja ja avoimen väylää kaikille, joilla lukion arvosanat eivät riitä suoraan opiskelupaikkaan tai paikka ei avaudu pääsykokeen kautta.
– Ei menetä mitään, kun lähtee tekemään avoimen yliopiston kursseja, ja niistäkin voi saada maksut hyvityksenä takaisin. Kurssit lasketaan myös hyväksi tutkinnossa. Avoimesta yliopistosta saa ensimakua, millaista yliopistossa opiskeleminen on, Hukkanen kertoo.
– Kannattaa kokeilla. Siinä ei hirveästi menetä mitään. Usko itseesi, ja tee se.