Toisen vuoden kauppatieteilijä Jannariina, 20, on kokenut kauppatieteiden opintojen ja UEFin vapaan sivuaineoikeuden joustavuuden omakohtaisesti. Hän opiskelee kauppatieteiden ohella oikeustieteitä sivuaineenaan, vaihtoi myös pääainettaan – ja tuntee nyt, että oma ala on todellakin löytynyt.
Kuopiosta kotoisin oleva Jannariina haki Itä-Suomen yliopiston kauppatieteisiin heti lukion jälkeen, molemmille kampuksille. Kuopiossa sisäänpääsy jäi ihan hilkulle, mutta Joensuun ovet avautuivat, joten Savo vaihtui Karjalaan ja uusi elämä alkoi kaupungissa, jossa Jannariina ei itse asiassa ollut ikinä edes käynyt.
Toki mielessä poukkoili monia kysymyksiä. “Haluanko oikeasti lähteä pois kotiseudulta? Entäs kun Joensuu on pienempi paikkakunta kuin Kuopio, miten sinne sopeutuu? Saanko kavereita?”
–Varmaan ihan samoja ajatuksia, mitä monilla pyörii mielessä. Näin jälkikäteen on toki helppo todeta, että kaikki nuo huolet kumoutuivat todella nopeasti, kun opinnot alkoivat.
Alun perin Jannariina pohdiskeli myös, hakeako oikeustieteisiin vai kauppatieteisiin, mutta lopulta kauppatiede vei voiton. Hän sai kuitenkin ilokseen tietää heti opintojen alkumetreillä, ettei hänen sittenkään tarvinnut luopua oikeustieteen haaveistaan, vaan UEFin vapaan sivuaineoikeuden turvin hän pystyy opinnoissaan yhdistämään molemmat.
–Se oli itse asiassa tosi iloinen yllätys, kun meillä oli heti fuksivuoden toisella viikolla sivuainetori, jossa eri sivuainemahdollisuuksia esiteltiin kattavasti. Vapaa sivuaineoikeus – eli se, että voit opiskella melkeinpä mitä vain sivuainetta, mitä koko yliopistossa on tarjolla – on UEFin erikoisuus, jota ei monissa paikoissa ole.
Uuteen arkeen
Kun opinnot alkoivat syksyllä 2018, oli se kuitenkin jonkinlainen “pudotus” yliopistoarkeen uudessa kaupungissa.
–En tuntenut koko yliopistosta ketään, enkä tiennyt yhtään, minkälaista siellä tulisi olemaan. Myös opiskelu oli erilaista kuin lukiossa.
Jannariinan tukena on kuitenkin ollut kauppatieteiden opiskelijaporukka, johon on alusta asti ollut helppo tutustua.
–Aloittaneesta 50 opiskelijan ryhmästä suuri osa tulee Joensuun ulkopuolelta, joten ilmapiiri tutustumiseen oli mahtava. Kaikki tarvitsivat kavereita, kun kukaan ei tuntenut ketään, joten oli tosi helppo tutustua ja tuli tervetullut olo. Se helpotti myös koti-ikävää opiskelun alkuvaiheessa.
Myös opinnoissa tsempataan toinen toistaan
–Meillä ei ole mitään kilpailuasetelmaa, vaan me opiskellaan yhdessä, eikä yksin todellakaan tarvitse puurtaa. Me ollaan pidetty opiskelupiirejä ja tehty ryhmätöitä porukalla, ja opettajilta voi aina kysyä, jos on jotain mielen päällä. Luennoilla on porukkaa laidasta laitaan: on pääaineopiskelijoita, sivuaineopiskelijoita, avoimen opiskelijoita, on nuorempia ja vanhempia, vasta aloittaneita ja työelämässä olleita. Se on kiva, että tulee erilaisia näkemyksiä.
Työelämäkontakteja ja sujuvaa opiskelijaelämää
Kauppatieteiden opinnoissa ensimmäinen opintovuosi kuluu pitkälti perustan rakentamiseen, ja varsinainen opintojen suuntautumisvaihtoehto valitaan vasta ensimmäisen vuoden lopussa.
–Valitsin pääaineeksi alunperin markkinoinnin ja johtamisen, mutta samalla kun kävin myös laskentatoimea ja verotusta, se alkoikin tuntua enemmän omalta jutulta. Kävin sitten juttelemassa amanuenssin kanssa tulevaisuuden kuvioista, ja sain hänen avustuksellaan vaihdettua pääaineekseni laskentatoimen ja verotuksen.
Omien pääaineen kurssien suorittaminen on tuonut Jannariinan opiskelumotivaatioon vielä “erityisboostia.”
–Heti ensimmäisillä luennoilla tuli fiilis, että “tää on tosi siistiä”. Lukiossa olin vielä vähän hukassa, eikä tämä opintosuunta ollut mitenkään itsestäänselvyys, mutta nyt tuli sellainen olo, että tätä minä oikeasti haluan tehdä.
Ylipäätään Jannariina kertoo, että opinnoissa on oikeasti mietitty tulevaa työelämää. Luennoilla käy esimerkiksi vierailevia puhujia eri yrityksistä, ja opiskelijoilla on ollut mahdollisuus käydä “uralounaalla” jo valmistuneiden alumnien kanssa.
–Ensimmäiseltä vuodelta on jäänyt myös mieleen ekskursiotapahtuma, missä kävimme paikallisissa yrityksissä kuulemassa heidän uramahdollisuuksistaan kauppatieteilijöille. Tällaiset tapahtumat antavat hirveästi uutta perspektiiviä siihen, mitä kaikkea tällä tutkinnolla voikaan tehdä. Meidän alalla onkin “vaatimattomat” 4 000 ammattinimikettä, joten ovia on auki ihan valtavasti. Tällä hetkellä ehkä eniten kiinnostaisi henkilöstöpuolen työ esimerkiksi henkilöstöpäällikkönä.
Oma, aito kiinnostus vie eteenpäin monessa asiassa, ja omalla asenteella ja innokkuudella eteen voi tulla mahtavia mahdollisuuksia niin opintojen aikana kuin niiden jälkeenkin.
Jannariina Nissinen
Joensuu ja yliopistomaailmakin tuntuu jo kotoisalta
–Heti ekasta päivästä lähtien tuntui, että Joensuu on lämminhenkinen kaupunki, jossa opiskelijat tosiaankin näkyvät katukuvassa. Lyhyet matkat, asunto käytännössä kampuksen vieressä, tosi edulliset liikuntapalvelut… Kaikki arjen jutut toimii. Moni opiskelukaverini on muuttanut tänne vielä kauempaa kuin minä, ja tunne on kaikilla sama: täällä on ollut vielä monin verroin siistimpää kuin osasi kuvitella. Vaaditaan vain rohkeutta lähteä oman mukavuusalueen ulkopuolelle, mutta se oikeasti kannattaa.
Mitkä ovat vinkkisi kauppatieteisiin hakevalle?
–Olkaa kärsivällisiä ja kiinnostuneita. Kärsivällisyyttä tarvitaan niin ylioppilaskokeessa, pääsykokeessa kuin itse opintojenkin aikana. Opiskelussa usein myös laatu korvaa määrän! Jos ovet yliopistoon eivät heti aukeaisikaan, ei kannata luovuttaa, vaan käyttää välivuosi hyödyksi ja opiskella esimerkiksi peruskursseja avoimen yliopiston kautta, josta saa niin opintopisteitä kuin myös arvokasta kokemusta yliopisto-opiskelusta. Lisäksi oma, aito kiinnostus vie eteenpäin monessa asiassa, ja omalla asenteella ja innokkuudella eteen voi tulla mahtavia mahdollisuuksia niin opintojen aikana kuin niiden jälkeenkin.