Metsätietieden opiskelijat Markus ja Virve kertovat opinnoistaan Joensuussa.
Markus Melin aloitti ympäristötieteiden opinnot Kuopiossa ja vaihtoi vuoden jälkeen Joensuuhun lukemaan metsätiedettä. Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva Melin opiskelee metsätieteitä toista vuotta pääaineenaan metsäsuunnittelu, joka hänen mukaansa nivoutuu pitkälti geoinformatiikan sovellutusten ympärille.
Metsätieteellisen koulutusalan tutkintoja voi suorittaa viidellä erikoistumisalalla, joita ovat metsäekologia ja metsänsuojelu, metsänhoito ja metsäbioenergia, metsänarviointi ja metsäsuunnittelu, metsäekonomia ja -politiikka sekä metsä- ja puuteknologia.
Miksi hait opiskelemaan Itä-Suomen yliopistoon?
"On suorastaan päätähuimaavaa ajatella, millaisia huipputeknologian sovelluksia alan tutkimuksissa on nykyisin käytössä. Juuri geoinformatiikassa kiehtoo se kuinka huipputeknologia on tuotu näinkin lähelle käytäntöä. Satelliitti- ja ilmakuvista revitään irti kaikki mahdollinen tieto erilaisilla tietokoneohjelmilla, laserkeilauksella pystytään arvioimaan metsästä samoja tunnuksia kuin maastosta käsin mittaamalla. Alan monipuoliset sovellusmahdollisuudet ovatkin yksi syy, miksi kiinnostuin metsätieteistä."
Mikä on parasta opinnoissasi?
Melinin kandivaiheen opintoihin kuuluu tällä hetkellä perusmetsänhoidon ja metsäpolitiikan lisäksi muun muassa kaukokartoitusta ja paikkatietojärjestelmien perusteita.
Melin on aina viihtynyt metsässä paremmin kuin laboratoriossa. "Joensuun opinnoissa pääsi paremmin käytännön maastohommiin. Lisäksi useilla peruskursseista on maastopäiviä, jolloin käymme tutustumassa hyvin erilaisiin kohteisiin kuten metsänsuojeluun, metsänhoitoon, puulajipuistoihin ja paperitehtaisiin."
Melin muistuttaa, että metsätiede pitää sisällään lukemattomasti eri aloja joihin suuntautua. Itä-Suomen yliopiston myötä saadaan muodostettua myös uusia, kiinnostavia sivuainekokonaisuuksia. Alalla on tarjolla jokaiselle jotakin erilaista opittavaa. "Teoria tutkimusten taustalla on vaativaa, eikä sen opiskelusta selviä kovin helpolla. On pakko päntätä itsenäisesti että pärjää opinnoissa", toteaa Melin.
Mitä odotat tulevaisuudelta?
Motivaatio on kova, sillä haluan työllistyä nopeasti. Yritän nytkin saada nopeutettua opintojani. Eniten kiinnostaisi tällä hetkellä tutkijan työ yliopistolla tai jossain alan yrityksessä.
Työllistymismahdollisuudet näyttävät geoinformatiikan alalla hyvältä, moni onkin napattu töihin suoraan koulun penkiltä, sanoo Melin.
Miksi hait opiskelemaan Itä-Suomen yliopistoon?
Suhde metsään ja luontoon on metsätieteitä opiskelevalle Virve Rehulle ollut erikoisasemassa.
"Metsä on aina sellainen rauhoittava paikka, jossa sielu lepää. Jos on ollut tosi rankkaa koulussa tai kotona, niin on ihan hyvä mennä metsään kävelemään ja tavallaan puhdistamaan ajatuksia. Olen luonnonläheinen ihminen ja halusin monitieteiseen laaja-alaiseen koulutukseen, missä saa monipuolista opetusta monista eri aloista, ettei ole sellaista tiettyä kaavaa mihin työllistyy myöhemmin."
Miten kuvailet opiskelukaupunkiasi Joensuuta?
Opiskelukaupunki Joensuu saa kiitoksia. – Joensuu on todella vilkas opiskelijakaupunki. Ei tule pulaa tekemisestä, jos tänne tulee. Harrastusmahdollisuuksia on todella paljon. Luontoa on lähellä ja liikuntaan hyvät mahdollisuudet. Joensuu on viihtyisä kaupunki. Kun olen itse tullut pieneltä paikkakunnalta, niin tänne on helppo samaistua ja kotiutua.
Mitkä ovat vinkkisi metsätieteiden opinnoista haaveilevalle hakijalle?
Metsätieteiden opiskelussa tarvitaan muutamaa hyvää vahvuutta. "Hyvä olisi olla taustaa matematiikassa ja biologiassa, Jos on tietokoneosaamista, niin siitä on apua, koska paljon tehdään työtä eri tietokoneohjelmilla."