Riikka Lindholm opiskelee psykologiaa pääaineenaan Joensuussa. Hän on valinnut sivuaineikseen työ- ja organisaatiopsykologian sekä oikeuspsykologian. Riikka kertoo opinnoistaan Itä-Suomen yliopistossa.
Olen Riikka, 23 -vuotias psykologian opiskelija. Alun perin olen kotoisin Ähtäristä, Etelä-Pohjanmaalta.
Miksi hait opiskelemaan psykologiaa Itä-Suomen yliopistoon?
Yläasteella aloin haaveilla ammateista, joissa pääsisin auttamaan ihmisiä. Mietin diakoniaa, sosiaalityötä ja lasten hoitoon liittyviä ammatteja. Kävinkin TET-harjoittelussa seuraamassa diakonin työtä ja tein paljon kesätöitä lastenhoitajana. Psykologiasta kiinnostuin isäni kautta, sillä hän on psykiatri. Psykiatri on eri asia kuin psykologi, mutta psykiatrit ja psykologit työskentelevät osin samojen aihepiirien parissa. Isäni antoi minulle psykologian alan kirjallisuutta luettavaksi. Muistaakseni kirjat liittyivät persoonallisuuspsykologiaan. Kiinnostuin psykologiasta kovasti ja aloin haaveilla psykologian opiskelemisesta. Lukion psykologian kurssit vahvistivat innostustani.
Lukion jälkeen hain kaikkiin yliopistoihin, missä opetetaan psykologiaa. Tuolloin eri yliopistoissa oli kuitenkin vielä erilaiset pääsykokeet, joten huomasin pian, etten todellakaan pysty valmistautumaan kaikkien yliopistojen pääsykokeisiin yhtä aikaa. Siksi rajasin valmistautumisen Joensuun ja Jyväskylän pääsykokeisiin. Itä-Suomen yliopisto houkutteli siksi, että meillä pystyy opiskelemaan oikeuspsykologiaa sivuaineena. Jyväskylän valitsin, koska se oli lähimpänä silloista kotipaikkakuntaani.
Mikä on parasta opinnoissasi?
Parasta opinnoissani on ehdottomasti psykologian opiskelijoiden yhteisö, johon saan kuulua. Varsinkin opiskelujen alussa olin mukana ainejärjestön toiminnassa ja vietin paljon aikaa kurssikavereideni kanssa. Psykologian opiskelijat ovat mahtavia keskustelukumppaneita ja hulvattoman hauskaa porukkaa.
Itselleni psykologia toi aluksi mieleen persoonallisuuspsykologian ja kehityspsykologian. Olin lukiossa oppinut big fiven ja kiintymyssuhdeteorian. Vasta psykologiaa opiskellessani olen alkanut ymmärtää, miten monipuolinen tieteenala psykologia on. Psykologit voivat pohtia filosofisia ja eksistentiaalisia kysymyksiä elämästä ja ihmisyydestä, tutkia pikkutarkasti aivojen toimintaa tai pohtia, miten pariskunta voisi saada tavallisen arkensa toimimaan yhdessä. Psykologi voi keskittyä yhden ihmisen henkilökohtaiseen elämään, työskennellä työyhteisöjen parissa tai olla kehittämässä koko yhteiskuntaa. Rakastan sitä, miten monesta eri näkökulmasta ja monella eri tasolla ihmisyyttä voi tarkastella!
Meillä psykalla opiskelee ihan tavallisia ihmisiä, ja sinulla on mahdollisuus olla yksi meistä.
Riikka Lindholm
Miten kuvailet opiskelukaupunkiasi Joensuuta?
En ollut koskaan käynyt Joensuussa ennen kuin tulin pääsykokeisiin. Tulin yhdessä äitini ja mummini kanssa. Vaikka pääsykokeet jännittivät hirveästi, Joensuu tuntui heti viihtyisältä ja idylliseltä paikalta. Kävin äitini kanssa kävelyllä ennen pääsykoetta ja mietin, että tänne minä haluaisin muuttaa. Sanoin puolileikillä äidille, etten taida viitsiä edes käydä Jyväskylän pääsykokeessa ensi viikolla, koska haluan Joensuuhun.
Olen saanut huomata olleeni oikeassa Joensuun suhteen. Joensuu on ihana opiskelijakaupunki! Itselleni on erityisen tärkeää, että luonto on lähellä. Tykkään juoksulenkeistä metsäpoluilla ja tikkupullan paistamisesta nuotiolla. Luonnon rauhan vastapainoksi opiskelijat järjestävät paljon tapahtumia. Sitsit, kaupunkisuunnistus, räkäposkella hiihto, approt ja monet monet muut tapahtumat tarjoavat mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin ja nauttia vauhdikkaasta opiskelijaelämästä. Tapahtumien lisäksi ainejärjestöt ja muut järjestöt tarjoavat hyvän mahdollisuuden päästä vaikuttamaan yhteisiin asioihin. Sykettä -liikuntapalvelut puolestaan mahdollistavat liikunnan harrastamisen monipuolisesti, mutta edullisesti.
Kampuksella parasta ovat opiskelijaravintolat, joissa saa syödä halvalla ja hyvässä seurassa. Olen usein viettänyt opiskelijaravintolassa parikin tuntia jutellen ja nauraen itseni tikahduksiin. Kampuksen sydän on kirjasto, jossa monet opiskelevat (tai ottavat päiväunia tai etsivät kahvitteluseuraa). Kirjastolla on monia erilaisia paikkoja, joissa opiskella. Hiljaisessa tilassa saa varmasti olla rauhassa, munatuoliin on kiva käpertyä ja seisomapöydän ääressä ergonomia on kohdallaan. Jotkut menevät aina lempipaikkaansa, toiset taas kiertävät jokaisen sopen vaihtelun vuoksi. Joka tapauksessa kirjastossa kohtaa tuttuja ja pääsee opiskelumoodiin nähdessään muiden keskittyvän omiin puuhiinsa
Mitä odotat tulevaisuudelta?
En vielä osaa sanoa, mitä haluan tehdä tulevaisuudessa. Uskon, että teen erilaisia asioita työelämän eri vaiheissa. Haaveilen siitä, että pääsen kehittymään työssäni, laittamaan kaiken osaamiseni peliin ja auttamaan ihmisiä erilaisissa elämänvaiheissa. Haluan oppia ymmärtämään ihmisiä ja yhteisöjä yhä paremmin. Toivon, että pääsen tekemään yhteistyötä psykologien sekä muiden eri alojen ammattilaisten kanssa.
Mitkä ovat vinkkisi psykologian opinnoista haaveilevalle hakijalle?
Jos haaveilet psykologian opiskelusta, hae rohkeasti! En todellakaan uskonut pääseväni ensimmäisellä yrittämällä sisään. Kun sain sähköpostin, että minut on valittu, luulin, että joku pilailee kustannuksellani. Monet opiskelukaverini ovat kertoneet, että eivät meinanneet uskaltaa edes hakea. Meillä psykalla opiskelee ihan tavallisia ihmisiä, ja sinulla on mahdollisuus olla yksi meistä. Pääsykokeisiin valmistautuessa muista pitää huolta omasta jaksamisestasi: syö, nuku, ulkoile ja tukeudu läheisiin ihmisiin. Nämä ovat kliseitä, mutta silti tärkeitä asioita, joita ei kannata unohtaa. Tsemppiä!