Vilma Paananen opiskelee neljättä vuotta terveyden edistämistä Itä-Suomen yliopistossa. Lue Vilman opinnoista ja opiskelijan elämästä Kuopion kampuksella.
– Olen Vilma ja kotoisin Vaasasta, opiskelen neljättä vuotta terveyden edistämistä. Hain suoraan lukiosta valmistuttuani ja pääsin heti koulutukseen. Olen tehnyt opintojen ohessa uimaopen töitä, jotka olen aloittanut oman uintiharrastukseni jälkeen. Käyn viikoittain valmentamassa uintia.
Lukiossa Vilmalla ei ollut selkeää haaveammattia tai tiettyä koulutusta mielessä, mitä kohti olisi pyrkinyt. Muut omat mielenkiinnonkohteet olivat vaikuttamassa koulutusvalintaan. Psykologia ja terveystieto olivat mieluisia oppiaineita lukiossa, ja lapsuuden unelma oli monen muun tapaan opettajan ammatti.
– Yhteishaun lähestyessä aloin selata Opintopolkua ja jotenkin terveyden edistäminen kolahti. Se vaikutti laaja-alaiselta ja moninaiselta koulutukselta, joka tuntui heti omalta. Muuallekin hain, mutta kun koe meni hyvin, valinta tuntui oikealta ratkaisulta. En myöskään hakenut mikään tietty kaupunki edellä.
Terveyden edistämisen opinnoissa voi suuntautua ensimmäisen vuoden aikana kolmeen eri vaihtoehtoon: väestön terveyden edistäminen, ergonomia ja työhyvinvoinnin edistäminen tai terveysliikunta. Vilma on valinnut ergonomian ja työhyvinvoinnin edistämisen suuntautumisvaihtoehdokseen. Tämä tutkinto-ohjelma onkin ainutlaatuinen koko Suomessa.
– Eka vuosi on yhteisiä opintoja ja sitten voi valita suuntautumisen. Saa valita ihan vapaasti ja muualla ei voi opiskella ergonomiaa! Tämä on uniikki kokonaisuus Kuopiossa ja siten helppo päätös, jos aihepiiri kiinnostaa.
Hän opiskelee sivuaineena työ- ja organisaatiopsykologiaa, ja saikin näin mukavasti kiinnostuksenkohteensa psykologian lisättyä mukaan opintoihin. Psykologiasta Vilma suoritti kandidaattivaiheessa perusopinnot ja maisterivaiheessa hän jatkaa aineopintoihin. Kaikki voi suorittaa etänä myös Kuopion kampuksella ja kyseessä on vapaasti valittava kokonaisuus.
– Ergonomiassa saa valita sivuaineet vapaasti. Terveyden edistämisen opiskelijat tekevät hyvin erilaisia valintoja sivuaineiden suhteen. Valinnanvaraa on paljon ja suosittuja vaihtoehtoja ovat esimerkiksi johtaminen, viestintä tai ravitsemus.
Opintojen vapaus tuo joustoa elämään
Terveyden edistämisen opinnot ovat monimuoto-opintoja ja etänä suoritettavia kursseja on paljon myös normaaliaikoina. Haasteita voi aiheuttaa opintojen rytmitys, mutta toisaalta etuna on joustavuus. Moni opintoja suorittava käykin ohessa töissä, mutta suoritustapa tuo vapautta myös täysipäiväiseen opiskeluun.
– Vapaus oli ensin heti lukiosta tulleena haastavaa, mutta neljän vuoden jälkeen olen oppinut todella tykkäämään siitä.
Vilma on edennyt opinnoissaan jo loppusuoralle ja edessä on lähinnä sivuaineen kursseja sekä gradun tekeminen.
– Joitain mielenkiintoisia kursseja odotan kovasti sekä edessä olevaa isoa graduprojektia. Minulla on mielenkiintoinen aihe, johon perehtymistä odotan. Gradusta tulee varmasti mieluinen projekti, kunhan aiheen parissa pääsee vauhtiin.
Vilma oli syksyllä harjoittelussa Työterveyslaitoksen tutkimushankkeessa ja saa siitä aineiston graduaan varten, joka liittyy työkykyjohtamiseen. Gradun aiheena tulee olemaan työterveysyhteistyö työkykyjohtamisen tukena ja se on osa hankkeen kokonaisuutta. Samaisessa harjoittelussa, syntyi myös kandityö.
– Harjoittelussa pääsi hyödyntämään tietoja oman alan asiantuntijatyössä. Siitä sai uutta virtaa ja energiaa. Harjoittelussa näkee omat opintonsa vähän eri näkökulmasta.
Ergonomiassa ei ole varsinaista pakollista harjoittelua. Vilma suorittikin harjoittelua viiden opintopisteen verran täydentäviin opintoihinsa. Koulutuksessa halutaan kannustaa harjoitteluun erityisesti muuttuneiden hakukriteerien myötä.
Opiskelun tähtihetkiä löytyy myös vapaa-ajantoiminnasta. Vilma kokee, että ainejärjestötoiminta on tuonut paljon uusia, positiivisia asioita opiskelijan elämään kuten kavereita ja kokemuksia. Kokemusta on saanut myös vastuusta ja hallitustyöskentelystä. Lisäksi porukan välinen yhteisöllisyys ja sen tarjoama tuki on tärkeää.
– Ainejärjestötoiminta on ihan parasta! Olen ollut aiemmin kolme vuotta mukana Terho ry:n hallituksessa, ja tämä on ollut iso osa matkaani tähän mennessä. Ainejärjestö on ensimmäinen ryhmä, johon kiinnittyi, kun tuli uutena opiskelijana uuteen kaupunkiin.
Koulutuksessa on opiskelijoita hyvin erilaisin taustoin ja eri puolelta Suomea. Osa tulee pitkän uran ja työkokemuksen kautta ja osa suoraan lukiosta. Tämän Vilma on kokenut rikkautena. Mukana on tosi monenlaisia tyyppejä ja toisilta oppii aina erilaisia näkökulmia ja lähestymistapoja opintoihin.
– Muistan miettineeni, että vau, miten erilaista porukkaa täällä onkaan! Opinnot ovat niin monipuolisia, että kaikki saavat niistä itselleen varmasti juuri sitä, mitä tarvitsevat.
Opinnot ovat niin monipuolisia, että kaikki saavat niistä itselleen varmasti juuri sitä, mitä tarvitsevat.
Vilma Paananen
Haaveet muuttuvat opintojen edetessä
Matkan varrella uraunelmat muuttuvat, kun vaihtoehdot hahmottunut aina vain paremmin.
– Aluksi vähän mietitytti, kun ei valmistu varsinaiseen ammattiin, että mitä voisinkaan tehdä terveystieteiden asiantuntijana, mutta käytännössä mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.
Varsinaista unelmien työtä Vilmalla ei ole, mutta monta mielenkiintoista vaihtoehtoa tulevaisuuden uralle. Esimerkiksi kunnissa on nykyään enenevässä määrin työhyvinvointikoordinaattorin työtä tarjolla. Juuri ihmisläheinen työ kiinnostaa Vilmaa, ja hän tahtoisi olla ohjaamassa ihmisiä osallistumaan. Mahdollisia tulevaisuuden työpaikkoja voisivat olla esimerkiksi kunnat, THL tai erilaiset tutkimusprojektit. Lisäksi projektiluontoinen kehittämistyö kiinnostaa opiskelijaa ja opettajana toimiminen on ollut vaihtoehto lapsesta saakka.
– Jos tekee terveystiedon aineenhallinnan sekä 60 opintopisteen pedagogiset opinnot, saa pätevyyden terveystiedon opettajuuteen. Vaikka en ehkä tahtoisi opeksi kouluun, niin joku opetus- tai luennointityö voisi myös kiinnostaa.
Kuopio houkuttelee liikkumaan luonnossa
Kuopio on todella kaunis kaupunki, jossa on rento ja ystävällinen ilmapiiri. Kuopiossa asuu lupsakkaa kansaa, Vilma kiteyttää.
– Kuopio on Vaasaan verrattuna isompi, mutta kaikki on tiiviisti ja luonto on erilaista, mikä tuo kivaa vaihtelua. Olen siirtynyt laakeasta merenrantamaastosta hyvin erinäköiseen maisemaan, ja täällä on hirveän hyvät mahdollisuudet liikkua luonnossa.
Kavereiden kanssa tuleekin ulkoiltua ja liikuttua monipuolisesti ja tehtyä kaikkea muutakin esimerkiksi käsitöitä.
–Yliopistolla on opiskelijayhteisön näkökulmasta tiivis ja aktiivinen ilmapiiri. Kampuksella vallitsee hyvä ja rento tekemisen meininki!
Itseopiskelutilat ovat ahkerassa käytössä, erityisesti Canthian Oppari. Opintoja on myös Mediteknialla sekä Medistudialla. Terveyden edistäminen tekee yhteistyötä monen muun koulutuksen kanssa, esimerkiksi lääketieteen ja ravitsemustieteen opiskelijoiden kanssa on yhteisiä opintoja.
Vilman vinkit alasta haaveilevalle
Terveyden edistämisen pääsykoe on aineistokoe, jonka saa vasta koetilanteessa. Materiaalia ei siis voi etukäteen varsinaisesti opiskella.
– Jos et lukiossa ole tottunut lukemaan tieteellisiä artikkeleita, tutkaile alan julkaisuja.
Tieteellisiä artikkeleita kannattaa opetella lukemaan, koska näiden tulkinnasta ja äidinkielen hallinnasta on hyötyä. Erityisesti tekstin rakennetta kannattaa Vilman mukaan opiskella.
– Vanhoihin kokeisiin tutustuminen on hyödyllistä, koska se luo mielenrauhaa.