Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Harjoitusapteekki.

Osallistu apteekkien lakisääteisen lääkeneuvonnan määrittelyyn

Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen selvitys apteekkien lakisääteisestä lääkeneuvonnasta etenee. Kaikilla on syksyn aikana mahdollisuus kommentoida lainsäädännön muutostarpeita.

Huhtikuussa 2024 alkaneen hankkeen aikana on toteutettu kyselytutkimukset farmasian ammattilaisille, hoitajille ja lääkkeiden käyttäjille, haastateltu lääkäreitä ja käyty sidosryhmäkeskusteluja keskeisten apteekkisektorin toimijoiden kanssa.

Alustavien tulosten mukaan apteekkien toteuttamaan neuvontaan tulisi sisältyä lääkkeen oikean käytön ohjauksen lisäksi lääkehoidon seurantaa. Lisäksi apteekkien lääkeneuvontaa tulisi kehittää nykyistä enemmän asiakas- ja hoitolähtöiseksi. Selvityksessä on tunnistettu, että hoitajat ja lääkärit eivät täysin tunne apteekin tehtäviä, joten eri osapuolten vastuiden ja tehtävien määrittelylle on selkeä tarve. 

Kaikille avoin Teams-keskustelutilaisuus 10. lokakuuta – ilmoittaudu mukaan

10.10.2024 klo 13–16 järjestettävässä keskustelutilaisuudessa esitellään selvitystä varten tehtyjen tutkimusten tuloksia ja keskustellaan lääkeneuvonnan lainsäädännöllisistä, ohjauksellisista ja toiminnallisista kehittämistarpeista. Kaikille avoin tilaisuus järjestetään kokonaan etänä. Tilaisuuteen osallistuminen edellyttää ilmoittautumisen.

Ilmoittaudu keskustelutilaisuuteen 30.9.2024 mennessä.

Maanantaina 16.9.2024 julkaistaan osoitteessa https://www.uef.fi/fi/ajankohtaista selvityksen alustavien tulosten pohjalta tunnistettuja eri tasoisia kehittämistarpeita sekä ajatuksia lääkeneuvontaan liittyvän terminologian (esimerkiksi lääkehoidon seurannan) tarkemmasta määrittelystä. Näitä ehdotuksia voivat kaikki aiheesta kiinnostuneet kommentoida 16.9–29.9.2024 välisen ajan. Lausunnoista tehdään yhteenveto, joka esitellään keskustelutilaisuudessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön toimeksianto valmistuu keväällä 2025

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) toimeksiantona tehtävässä selvityksessä annetaan ehdotus siitä, mitä sisältyy lakisääteiseen lääkeneuvontaan, kuinka se eroaa maksullisista farmaseuttisista palveluista ja mitä apteekeissa annettavasta neuvonnasta olisi tarkoituksenmukaista dokumentoida. STM hyödyntää selvitystä lainsäädännön kehittämisessä osana Lääkkeet ja apteekkitalous -hanketta. Selvitys valmistuu alkuvuonna 2025.