Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Turmiolan Tommin hahmo on toiminut varoittavana esimerkkinä juopottelun ja rikollisen elämän vaaroista. Kuvassa Frans Oskar Liewendalin painokuva vuodelta 1858. Kuvalähde: Museovirasto, Historian kuvakokoelma.

Turmiolan Tommin hahmo on toiminut varoittavana esimerkkinä juopottelun ja rikollisen elämän vaaroista. Kuvassa Frans Oskar Liewendalin painokuva vuodelta 1858. Kuvalähde: Museovirasto, Historian kuvakokoelma.

Pohjoismaiden rikos- ja rangaistustilastot yli 200 vuoden ajalta yhteen tietokantaan

Kriminologian yliopistonlehtorin Miikka Vuorelan jättiurakka tuo avoimesti saataville rikosten ja rangaistusten tilastotietoa Suomen autonomian ajan alusta alkaen.

Pohjoismaissa on tilastoitu rikoksia ja rangaistuksia jo yli 200 vuoden ajan. Varhaisempien tilastojen käyttöä on rajoittanut aiemmin niiden vaikea saatavuus: aineistoa on pitänyt etsiä vuosi kerrallaan käsinkirjoitetuista asiakirjoista. Nyt tilastot ovat kaikkien saavutettavissa avoimessa tietokannassa verkossa.

Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksen yliopistonlehtori Miikka Vuorela on kerännyt ja koonnut tietokantaan Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan rikoksia ja rangaistuksia koskevaa tilastotietoa Suomen autonomian ajan alusta alkaen. Aineistot ovat vapaasti kaikkien käytettävissä.

– Avoin tilastotieto kertoo, kuinka paljon tuomioita kustakin rikoksesta on vuosittain langetettu, kuinka monta rikosta on tullut viranomaisten tietoon, millaisia rangaistuksia on tuomittu, ja kuinka paljon vankeja on ollut, kertoo Vuorela jättiurakkansa tuloksista.

Tietokannan aineisto alkaa vuodesta 1810 ja päättyy vuoteen 2022. Aineistot alkavat vaiheittain sen mukaisesti, miltä ajalta tietoa on voitu ylipäätään saada. Esimerkiksi Suomesta tuomio- ja rangaistustilastot kattavat vuodet 1842–2022, vankilukutilastot vuodet 1810–2022 ja poliisin tietoon tulleen rikollisuuden tilastot vuodet 1927–2022.

Tietokanta on kansainvälisesti ainutlaatuinen kokoelma yksityiskohtaisia oikeustilastoja neljästä valtiosta. Suurinta osaa aineistosta ei ole koskaan aiemmin julkaistu yhtenäisinä aikasarjoina, vaan ainoastaan yksittäisiä vuosia koskevissa tilastojulkaisuissa.

– Melkein missään muualla maailmassa ei myöskään ole kerätty oikeustilastollista tietoa yhtä kauaa kuin Pohjoismaissa, joten vastaavanlaisen tilastokokoelman kerääminen ei välttämättä olisi edes mahdollista kovin monessa maassa, Vuorela muistuttaa.

Helppokäyttöinen tietokanta mahdollistaa uutta historiallista ja vertailevaa tutkimusta Pohjoismaiden rikollisuudesta ja kriminaalipolitiikasta, mutta auttaa myös kaikkia kiinnostuneita tutustumaan rikollisuuden ja rangaistusten historiaan.

Tietokanta löytyy verkko-osoitteesta: www.criminalstatistics.fi.

Lisätietoja:

Avainsanat