Suomalaista koronarokotetta kehittävä yhtiö Rokote Laboratories Finland Oy on SARS-CoV-2 BA.4- ja BA.5-virusvarianttien yleistymisen johdosta päättänyt päivittää nenään annettavaa rokotettaan, jonka vuoksi kliinisten tutkimusten aloitus siirtyy vuoden 2023 puolelle.
Koronavirus näyttää tulleen jäädäkseen ja kykenevän tuottamaan uusia variantteja, joiden aiheuttamilta tartunnoilta nyt käytössä olevat rokotteet tai aiemmin sairastettu tauti eivät anna riittävää suojaa. Rokote Laboratories Finland Oy:n kehittämän rokotteen viimeisin versio antaa eläinkokeiden perusteella kattavan suojan yleisimpiä virusvariantteja ja myös ensimmäistä Omikron BA.1 -varianttia vastaan. Uusimpien BA.4- ja BA.5-varianttien kyky väistää BA.1-variantin aikaansaamaa puolustusvastetta on kuitenkin asettanut uuden haasteen rokotekehitykselle, johon Rokote Laboratories Finland Oy näkee tärkeäksi vastata uudella päivityksellä.
– Arvelemme, että nyt kehitteillä olevat Omikron BA.1 -varianttiin pohjautuvat rokotteet tulevat jo markkinoille päästessään olemaan epidemiologiseen tilanteeseen nähden vanhentuneita. Vaikka kliinisten tutkimustemme siirtyminen on harmillista, katsomme välttämättömäksi, että rokotteemme on markkinoille tullessaan varianttikattavuudeltaan mahdollisimman ajantasainen, sanovat Rokote Laboratories Finland Oy:n perustajat professorit Kalle Saksela ja Seppo Ylä-Herttuala.
– Yhtiön alkuperäisenä tavoitteena on ollut tehdä uuden sukupolven rokote, jollaista ei ole vielä markkinoilla. Kun COVID-19-pandemian aikana on opittu, että viruksella on viheliäinen kyky muuntua ja säilyttää taudinaiheuttamiskyky yhteiskuntien tähän asti käytössä olleista toimenpiteistä huolimatta, on rokotteen tehon säilyminen pitkälle tulevaisuuteen noussut toiseksi keskeiseksi tavoitteeksemme, toteaa toimitusjohtaja Tuija Keinonen.
Rokote Laboratories Finland Oy on suomalainen koronarokotetta kehittävä yhtiö. Rokote hyödyntää Seppo Ylä-Herttualan tutkimusryhmän pitkään kehittämää geeninsiirtoteknologiaa, jota on kokeiltu jo useissa potilastutkimuksissa sydän- ja verisuonitautien sekä syöpien geeniterapiaan. Kesällä 2021 yhtiö sai 9 miljoonan euron rahoituksen (Ferring Ventures SA, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Suomen Kulttuurirahasto ja Business Finland) nenäsumutteena annosteltavan koronavirusrokotteen kehittämiseen.
Koronarokote perustuu Helsingin yliopistossa ja Itä-Suomen yliopistossa tehtyyn tutkimukseen. Tutkimusyhteistyössä ovat olleet mukana virologian professori Kalle Saksela, akateemikko Kari Alitalo, akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala ja diplomi-insinööri Pasi Kemppainen. Molemmat yliopistot ovat myös Rokote Laboratories Finland Oy:n osaomistajia.
Lisätietoja:
Hallituksen puheenjohtaja
Seppo Ylä-Herttuala, Itä-Suomen yliopisto, seppo.ylaherttuala (a) uef.fi, p. 040 355 2075
Hallituksen jäsen
Kalle Saksela, Helsingin yliopisto, kalle.saksela (a) helsinki.fi, p. 050 569 1902
Toimitusjohtaja
Tuija Keinonen, Rokote Laboratories Finland Oy, tuija.keinonen (a) rokote.com, p. 050 555 1541