Itä-Suomen yliopistossa on aloittanut tänä syksynä seitsemän uutta UEF-tutkijaa: Andrei Beliaev kemian laitokselta, Lena Englund humanistiselta osastolta, Virva Hyttinen-Huotari sosiaali- ja terveysjohtamisen laitokselta, Sidra Iftekhar teknillisen fysiikan laitokselta, Maykel López Rodríguez A.I. Virtanen -instituutista, Sami Nikkonen teknillisen fysiikan laitokselta sekä Elias Ylä-Herttuala A.I. Virtanen -instituutista.
Itä-Suomen yliopisto on hyödyntänyt vuodesta 2021 lähtien UEF-tutkijan rekrytointimallia, jossa hyvät arvioinnin saaneista (arvosana 5–6) mutta ilman Suomen Akatemian rahoitusta jääneistä akatemiatutkijahakijoista valitaan UEF-tutkijoita 3-vuotisiin tutkijatehtäviin. Edellytyksenä on, että akatemiatutkijahanketta on haettu Itä-Suomen yliopistoon.
UEF-tutkijan rekrytointimallilla yliopisto haluaa edistää lahjakkaiden tutkijoiden työuria. Ensimmäiset UEF-tutkijat valittiin tehtäviinsä kesäkuussa 2022. Nyt valitut UEF-tutkijat ovat aloittaneet kolmivuotisissa tehtävissään 1.9.2024 alkaen.
Yliopisto rekrytoi myös kesällä 2025 uusia UEF-tutkijoita akatemiatutkijahakijoista – koulutusta tarjolla hakijoille
Itä-Suomen yliopisto rekrytoi myös ensi kesänä seitsemän UEF-tutkijaa hyvin menestyneiden akatemiatutkijahakijoiden joukosta. Akatemiatutkijan tehtävän haku on avoinna Suomen Akatemian talvihaussa 2025, joka käynnistyy lokakuussa ja päättyy 8.1.2025.
Yliopisto tukee ja kouluttaa Suomen Akatemian akatemiatutkijahakijoita talvihaussa 2025. Tutkimuspalvelut järjestävät akatemiatutkijahakijoille koulutusta loka-marraskuussa. Lisäksi tiedekuntien tutkimusrahoituksen asiantuntijat kommentoivat akatemiatutkijahakijoiden tutkimussuunnitelmia. Ilmoittautuminen koulutuksiin tapahtuu oheisten linkkien kautta:
- Filosofinen tiedekuntaan sekä yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekuntaan hakeville akatemiatutkijoille: Lisätietoja ja ilmoittautuminen 30.9. mennessä Kongressi-järjestelmässä.
- Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekuntaan sekä terveystieteiden tiedekuntaan hakeville akatemiatutkijoille: Lisätiedot ja ilmoittautuminen 11.11.2024 mennessä Kongressi-järjestelmässä.
Koulutukset ovat avoinna kaikille Itä-Suomen yliopistoon akatemiatutkijahanketta hakeville tutkijoille.
Terveyden edistämisestä migraatiokertomuksiin
Tänä syksynä aloittaneiden UEF-tutkijoiden tutkimus teemoittuu muun muassa terveys- ja hyvinvointiteknologiaan ja terveyden edistämiseen, fotoniikan ja materiaalien tutkimukseen sekä pohjoismaisiin migraatiokertomuksiin.
Andrei Beliaevin kemian alan tutkimus keskittyy uusien fotofunktionaalisten materiaalien kehittämiseen optoelektroniikkaa varten. Tavoitteena on luoda entistä tehokkaampia materiaaliratkaisuja fotoniikan sovelluksiin.
Lena Englundin ParaMig-tutkimuksen teemana on pohjoismaisten migraatiokertomusten muuttuvat historialliset ja poliittiset ulottuvuudet.
Virva Hyttinen-Huotari tutkii iäkkäiden kotona asumista tukevien hyvinvointiteknologioiden ja hoitosuositusten arviointia. Tavoitteena on yhdistää terveystaloustieteen ja implementaatiotutkimuksen menetelmiä luomalla arviointikehikko interventioiden implementointiprosessin ja kustannusvaikuttavuuden arviointiin. Lisäksi tutkimuksessa arvioidaan arviointikehikon sovellettavuutta ja tarkastellaan iäkkäiden kotona asumista tukevia hyvinvointiteknologioita ja lääkäreiden hoitosuositusten noudattamista.
Sidra Iftekharin tutkimuksen kohteena on seuraavan sukupolven adsorbenttien käyttö metallien vahvaan esikonsentroimiseen ja paikan päällä tapahtuvaan kvantifiointiin heikkolaatuisissa vesissä.
Maykel López Rodríguez tutkii ei-vesikulaarisen kolesterolin kuljetuksen roolia rasvakudoksen toiminnassa. Tutkimus tuottaa tietoa, joka voi auttaa kehittämään uusia strategioita lihavuuden ja siihen liittyvien aineenvaihduntasairauksien hoitoon.
Sami Nikkosen tutkimuksen kohteena on unen arviointi ja toipumisen edistäminen teho-osastoilla paremman unenlaadun myötä.
Elias Ylä-Herttualan tutkimus liittyy uusien MRI-kuvantamismenetelmien, uuden kontrastiaineen ja kohdennetun geeniterapian kehittämiseen. Tavoitteena on yhdistää näitä samanaikaisesti toimivaksi MRI-teranostiikaksi sydänlihastulehduksen diagnostiikkaan ja hoitoon.
Lisätietoja akatemiatutkijahausta antavat tutkimusrahoituksen asiantuntijat:
Filosofinen tiedekunta: Lena Fayt, lena.fayt@uef.fi
Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta: Ulla Karhunen, ulla.karhunen@uef.fi ja Riitta Tegelberg, riitta.tegelberg@uef.fi
Terveystieteiden tiedekunta: Maria Rikala, maria.rikala@uef.fi, ja Oskari Uski, oskari.uski@uef.fi
Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta: Katri Kostiainen, katri.kostiainen@uef.fi, ja Saija Miina, saija.miina@uef.fi.
Lisätietoja UEF-tutkijan tehtävistä:
Anu Liikanen, tutkimuspalveluiden johtaja, anu.liikanen@uef.fi