Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Turkooseja U, E ja F kirjaimia käsissä

Sukupuolentutkimuksen iltapäivä kaikille kiinnostuneille 20.11. – Monitieteisyyttä ja utopioita

Tervetuloa sukupuolentutkimuksen iltapäivään kuulemaan ja keskustelemaan tieteenalan ja oppiaineen merkityksestä muuttuvassa maailmassa! 

Sukupuolta, seksuaalisuutta ja tasa-arvoa koskevat kysymykset ovat uudella tavalla ajankohtaisia arvokonservatismin ja populistisen nationalismin nousun myötä. Sukupuolentutkimuksen tarjoamaa tietoa ja ymmärrystä tarvitaan siis lisää ja entistä moninaisemmista näkökulmista. 

Sukupuolentutkimuksen iltapäivä kokoaa keskiviikkona 20.11. klo 13–16 yhteen Itä-Suomen yliopiston sukupuolentutkimuksen tekijöitä, opiskelijoita ja aiheesta kiinnostuneita eri oppiaineista, osastoilta ja tiedekunnista. Tapahtuma on osa sukupuolentutkimuksen valtakunnallisen Hilma-verkoston 20-vuotisjuhlintaa. Sukupuolentutkimuksen iltapäivä on avoin kaikille ja siihen voi osallistua Joensuun kampuksella salissa AU206. Myös etäosallistuminen on mahdollista.

Miksi sukupuolentutkimus on tärkeää?

Iltapäivän ohjelma rakentuu yhtäältä utopioiden ja toisaalta monitieteisyyden ympärille. Sukupuolentutkimus on monitieteinen ala, jota ohjaa pyrkimys kohti tasa-arvoista maailmaa. Sukupuolentutkimuksessa siis tavoitellaan ja tehdään todeksi utopioita, mutta sukupuolentutkimusta voi myös itsessään tarkastella todeksi tehtynä utopiana: tieteidenvälisenä kohtaamispaikkana ja toimintatilana vaikuttavalle ja moniääniselle tutkimukselle ja opetukselle. 

Ohjelman aloittaa juhlapuheenvuorollaan Sukupuolentutkimuksen Hilma-verkoston suunnittelija Aino-Maija Elonheimo. Sukupuolentutkimuksen utopioita -paneelikeskustelussa emeritaprofessori Eeva Jokinen, professori Tuija Saresma, yliopistonlehtori, dosentti Tuija Koivunen sekä vastavalmistunut sukupuolentutkimuksen maisteri Frans Silvennoinen pohtivat sukupuolentutkimusta yhtäältä toteutuneena utopiana ja toisaalta utopioiden tavoittelun työkaluna.

Iltapäivän toinen, englanninkielinen paneelikeskustelu pureutuu sukupuolentutkimuksen monitieteisyyteen – sekä sen mahdollisuuksiin että haasteisiin. Kirjallisuudentutkimuksen akatemiatutkija, dosentti Anna-Leena Toivanen, sosiologian yliopistotutkija, dosentti Marta Choroszewicz, käytännöllisen teologian yliopistonlehtori Anna Salonen sekä miestutkija, tutkijatohtori Henri Hyvönen kertovat omien tutkimusalojensa kytköksistä sukupuolentutkimukseen ja tarkastelevat sukupuolentutkimuksen merkitystä monitieteisenä ja tieteidenvälisenä alana. 

Sukupuolentutkimuksen iltapäivä on mahdollisuus kohtaamisille, verkostoitumiselle ja ajatustenvaihdolle. Tervetuloa mukaan!

Ilmoittautuminen viimeistään 18.11.: https://link.webropolsurveys.com/S/CA4F324B8293D621 

Päivän ohjelma:
13.15–13.40 Avaussanat: Pieta Savinotko ja Tuija Saresma

13.40–14.00 Aino-Maija Elonheimo: Hilma-verkosto – 20 vuotta tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, pedagogiikkaa, akateemista arkea ja kohtaamisia

14.00–14.15 keskustelua 

14.15–15.00 paneelikeskustelu Sukupuolentutkimuksen utopioita: Eeva Jokinen, Tuija Saresma, Tuija Koivunen ja Frans Silvennoinen

15.00–15.15 tauko ja virvokkeita

15.15–16.00 paneelikeskustelu Feminist and Gender Studies across Disciplines: Anna-Leena Toivanen, Marta Choroszewicz, Anna Salonen ja Henri Hyvönen

Ennen ohjelman alkua on mahdollisuus osallistua yhteiselle, omakustanteiselle lounaalle ravintola Aurassa klo 12.00 alkaen. 

Virallisen ohjelman jälkeen kutsumme jatkamaan keskusteluja ravintola Sointulassa (Kirkkokatu 22).

Hilma on kymmenen yliopiston sukupuolentutkimuksen yhteisön muodostama verkosto, jonka tavoitteena on sukupuolentutkimuksen valtakunnallisen opetuksen ja feministisen pedagogiikan kehittäminen ja toteuttaminen sekä tiedonvälityksen parantaminen.

Avainsanat