Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Carlos Gomez Gallego ja in vitro-suolimalli.

Carlos Gomez Gallego.

Suolimalli voi valottaa suo­lis­to­mik­ro­bien toimintaa reaaliajassa

Se, mitä syömme, vaikuttaa suolistomikrobeihimme – sekä hyvässä että pahassa. Nyt näitä muutoksia voidaan tutkia vaihe vaiheelta.

  • Teksti Ulla Kaltiala | Kuvat Raija Törrönen

– Ihmisen terveyden ja suoliston mikrobiston välillä on vahva yhteys. Se, mitä syömme, vaikuttaa suolistomikrobeihimme, mutta haasteena on saada tutkittua näitä muutoksia reaaliajassa, yliopistotutkija Carlos Gomez Gallego sanoo.

– Suolistomikrobeja voidaan analysoida ulostenäytteistä, mutta ne ovat ”lopputuotteita”, joista ei voi päätellä kaikkia edeltäviä tapahtumia ruoansulatuskanavan eri osissa. Eläinmallit puolestaan kuvastavat melko huonosti ihmistä. Niinpä tiedeyhteisö onkin alkanut kehittää erilaisia malleja ihmisen ruoansulatuskanavan simuloimiseksi laboratorio-oloissa.

Tällaisia in vitro -suolimalleja kehitetään ja käytetään myös Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikössä, jossa Gomez Gallego työskentelee. Esimerkiksi ruokanäytteet voidaan näin altistaa ruoansulatuksen ja mikrobivuorovaikutusten eri vaiheille, joita suolimalli jäljittelee.

– Pyrimme selvittämään, miten jokin tietty ruoka, ainesosa tai vierasaine muuttaa eri suolistobakteerien määrää ja niiden tuottamia aineenvaihduntatuotteita, mikä voi puolestaan olla hyödyksi tai haitaksi terveydelle. Seuraamme muutoksia tavallisesti 24 tunnin ajan, sillä niin kauan syöty ruoka keskimäärin viipyy paksusuolessa, ja voimme ottaa näytteitä tunnin välein.

– Parhaillaan käyttämämme suolistomikrobit on saatu sekoittamalla terveiden luovuttajien ulostenäytteitä, millä varmistetaan bakteerien monimuotoisuus. Tutkimuksen painopisteestä riippuen niitä voidaan kuitenkin kerätä mistä tahansa kohderyhmästä, vaikkapa imeväisikäisiltä vauvoilta, Gomez Gallego kertoo.

Ap­pel­sii­nin­kuo­ris­ta mik­ro­muo­vei­hin

Gomez Gallego keskittyy tutkimuksessaan pääasiassa kasvipohjaisiin elintarvikkeisiin ja kasveista löytyviin bioaktiivisiin yhdisteisiin. – Suolimallilla voidaan tutkia myös uusien elintarvikkeiden ja ainesosien mahdollisuuksia. Espanjalaisen Murcian yliopiston kanssa esimerkiksi tutkimme äskettäin appelsiininkuorista saatujen kuitujen ja karotenoidien prebioottisia vaikutuksia.

Espanjassa elintarviketeollisuuden sivutuotteena saadaan runsaasti appelsiininkuoria, joiden ainesosia voitaisiin mahdollisesti hyödyntää erilaisissa täydennetyissä elintarvikkeissa ja lisäravinteissa. Tutkimus osoittikin, että appelsiininkuoresta saadut kuidut lisäsivät hyödyllisten Lactobacillus ja Bifidobacterium -suolistobakteerien määrää.

– Kuopion alueen yrityksillä on myös ollut kiinnostusta tuotteidensa mahdollisten terveysvaikutusten testaamiseen, ja siihen toivottavasti pystymmekin tulevaisuudessa panostamaan enemmän.

Seuraavaksi tuloksia on odotettavissa tutkimuksista, joissa on tarkasteltu suoliston mikrobiston vuorovaikutuksia muun muassa erilaisten leipien, marjoista ja kasveista peräisin olevien fenoliyhdisteiden sekä ympäristön mikromuovien kanssa.

– Professori Hani El-Nezamyn kanssa tutkimme palsamiköynnöksestä eristettyä, Schisandrin B:ksi nimettyä fenoliyhdistettä, jonka on havaittu voivan estää paksusuolen syövän kasvua. Haluamme selvittää tarkemmin, millaisiin suolistossa syntyviin aineenvaihduntatuotteisiin tämä vaikutus voi liittyä.

Polyamiineja äidinmaidosta

Aiemmassa tutkimustyössään Murcian ja Turun yliopistoissa Gomez Gallego on tarkastellut myös äidinmaidon ja äidinmaidonkorvikkeiden sisältämiä polyamiineja ja bioaktiivisia peptidejä. – Tätä tutkimuslinjaa haluaisin tulevaisuudessa jatkaa ja laajentaa, ja olemmekin jo kehittämässä entistä tarkempaa polyamiinianalytiikkaa.

– Tuolloiset tutkimukset osoittivat näiden yhdisteiden vaikuttavan suolistomikrobiston ja immuunijärjestelmän kehitykseen. Joissakin äidinmaidonkorvikkeissa polyamiineja oli kuitenkin paljon vähemmän kuin rintamaidossa yleensä. Myös joidenkin äitien rintamaidossa oli hyvin vähän polyamiineja, mihin voi perimällä tai ruokavaliolla olla vaikutusta.

Polyamiinit ovat välttämättömiä kudosten kasvulle ja uudistumiselle. – Solumme tuottavat itse polyamiineja, mutta niitä on tärkeää saada myös ravinnosta erityisesti imeväisiässä, vanhuudessa ja esimerkiksi kudosvaurioista toipumisen aikana, jolloin niiden tarve on suurentunut.

– Jotkut suolistomikrobit, kuten laktobasillit ja bifidobakteerit, tuottavat myös polyamiineja, joten siksikin kannattaa pyrkiä lisäämään niiden määrää suolistossa.

In vitro -suolimalli.
Itä-Suomen yliopiston uusi dynaaminen in vitro-suolimalli mahdollistaa näytteenoton reaaliajassa ruoansulatusprosessin aikana.