Itä-Suomen ja Turun yliopistot järjestivät vuosina 2017–2018 viidellekymmenelle namibialaiselle opettajalle kandidaatti- ja maisterikoulutukset. Koulutusten päätyttyä opettajat palasivat takaisin opetustehtäviinsä eri puolille Namibiaa. Viime viikolla näille opettajille järjestettiin ensimmäinen yhteinen alumnitapaaminen maan pääkaupungissa Windhoekissa. Tapahtumassa oli mukana myös yhteistyökumppaneita Namibian yliopistosta ja Suomesta.
– Koulutuksessamme mukana olleet opettajat ovat työllistyneet hyvin, ja monet heistä ovat aloittaneet uuden uran yliopistolehtoreina tai kasvatus- ja koulutusalan hallintotehtävissä. Neljä opiskelijaa taas tekee parhaillaan tohtoriopintoja Itä-Suomen yliopistossa ja Stellenbochin yliopistossa Etelä-Afrikassa, kertoo soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osaston johtaja, professori Sari Havu-Nuutinen.
Alumnitapaamisessa opiskelijat tapasivat toisensa uudelleen ja saivat samalla vahvistettua verkostoaan. Havu-Nuutisen mukaan myös kouluttajille on tärkeää nähdä opiskelijat ja kuulla heidän ajatuksiaan koulutuksen merkityksestä.
– Namibialaisten koulujen johtajat ovat tietoisia Suomessa tehdystä koulutuksesta ja haluavat hyödyntää sitä oman koulunsa opetuksen kehittämisessä. Monet koulutuksestamme valmistuneet opettajat toimivatkin nyt kouluissaan kehittäjäopettajan roolissa, vaikka toki on huomioitava, että muutosten aikaansaaminen on aina hidasta.
Tapaamisessa opiskelijoiden puheenvuoron käytti muun muassa Iyaloo Nghihalwa, jonka mukaan osallistuminen suomalaiseen koulutukseen oli tärkeää, etenkin kun koulutus tarjosi mahdollisuuden viedä omaa osaamista eteenpäin namibialaisiin kouluihin.
– Osallistuin Suomessa kestävän kasvatuksen opintojaksolle, ja se innosti minua työskentelemään kestävän kehityksen parissa. Tällä hetken toiminkin koulussani kestävän kehityksen lähettiläänä.
Opettajankoulutuksen yhteistyö jatkuu väitöskirjatutkijoiden kanssa monissa Namibian kouluissa. Tutkimusta tehdään Namibian koulutuksen kehittämistarpeet huomioiden yhteistyössä Namibian yliopiston kanssa. Myös yhteistä hankehakemusta valmisteltiin viime viikolla.
– Haemme yhteistä hankerahoitusta opettajankoulutusyksiköiden kanssa. Sen tavoitteena on edistää kestävän kasvatuksen roolia opettajankoulutuksessa sekä Suomessa että Namibiassa. Hanke yhdistää näin monen eri tieteenalojen opettajankouluttajat saman teemaan ääreen, Havu-Nuutinen kertoo.