Suomen Arviointiyhdistys on myöntänyt elämäntyöpalkinnon Itä-Suomen yliopiston emeritaprofessori Päivi Atjoselle tunnustuksena pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta arvioinnin edistämisessä. Atjonen on työskennellyt aktiivisesti arvioinnin tutkijana, opettajana ja täydennyskouluttajana.
Professori Atjonen on uransa aikana tutkinut opetussuunnitelmia, tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöä ja pedagogista etiikkaa. Hänen kiinnostuksensa kohteena on ollut perusopetuksen ja yliopistojen oppimisen ja osaamisen arviointi sekä akateeminen tieteellinen vertaisarviointi. Hän käsitteellistää arviointia myös eettisestä näkökulmasta.
Atjonen on julkaissut kolme tietokirjaa (Hyvä, paha arviointi 2007, Kehittävä arviointi kasvatusalalla 2015 ja Formatiivinen arviointi perusopetuksessa 2022), jotka kaikki ovat olleet teemaltaan pioneereja Suomessa. Hänellä on yhteensä 47 kotimaista ja kansainvälistä julkaisua, joiden fokuksena on ollut oppimisen ja osaamisen sekä tila- ja teema-arvioinnin kysymykset. Edellä mainittujen lisäksi hänellä on ollut suosittu Youtube-kanava vuodesta 2019 alkaen (”Atjonen puhuu arvioinnista”).
Palkintoperusteluissa arvostetaan sitä, että Atjonen on tehnyt tunnetuksi erityisesti kehittävän arvioinnin paradigmaa. Hän on julkaisuissaan avannut käytännönläheisesti, miten tila-, teema- ja ohjelma-arviointi voi olla kehittävää ja edistää osallistamisen, tulevaisuuteen suuntautumisen ja moniarvoisuuden keinoin parempia käytäntöjä erityisesti opetus- ja kasvatusalalla. Vaikka Päivi Atjonen on kehittävän arvioinnin lähestymistavan puolestapuhuja, hän ei esitä ajatuksiaan kritiikittömästi. Hän perustelee, miten kehittävällä arvioinnilla voidaan edistää arviointitulosten hyödyntämistä. Kehittävää arviointia ei kuitenkaan esitetä yhtenäisenä lähestymistapana eikä ainoana oikeana menetelmänä kaikkiin arviointitehtäviin. Hänen käytännöllisen selkeät ja innostavat teoksensa kehittävästä arvioinnista kuuluvatkin sekä aloittelevien että kokeneiden arvioijien työkaluihin. Hänen julkaisunsa soveltuvat oppikirjoiksi myös korkeakouluihin ja kurssiaineistoksi yliopistotasoiseen arviointikoulutukseen.
Päivi Atjonen tunnetaan myös arviointieettisten kysymysten esille tuojana. Hän on pohtinut muun muassa arvioinnin oikeudenmukaisuutta ja totuudellisuutta sekä ulkoisen arvioinnin autonomiaa.
Hänen vaikutuksensa tutkimusperustaiseen arviointiosaamiseen ja sen kehittämiseen Suomessa on ollut ja on edelleen merkittävä. Päivi Atjosen käytännön arviointityötä tukevat julkaisut perustuvat tieteellisesti jäsennettyyn teoriaperustaan ja hänen omiin tutkimuksiinsa. Hän on siten vahvistanut myös arviointitutkimuksen merkitystä Suomessa.
Itä-Suomen yliopistossa on hänen johdollaan tarjottu systemaattista ja tiedeperustaista arviointikoulutusta, jota Suomessa on hyvin vähän tarjolla. Suomen Arviointiyhdistyksen perustelujen mukaan voidaankin ajatella, että myös arvioinnin professionalisoituminen on kehittynyt tämän myötä myös Suomessa.
Päivi Atjonen kertoo arvostavansa suuresti valtakunnallista huomionosoitusta.
– Olen vuoden 2003 jälkeen pakannut matkalaukkuni tai avannut tietokoneeni useaan kertaan viedäkseni koulutuksilla ja teksteillä tärkeitä arviointiviestejä Joensuusta maailmalle. Vuorovaikutus toimijakentän kanssa on ollut suuri etuoikeus minulle tutkijana ja edistänyt arviointiajatteluani. Elämäntyöpalkinto osoittaa, että työni on ollut merkityksellistä.
Atjonen sanoo palkinnon myötä ”syövänsä omaa lääkettään”, kun hän arviointi- ja palautetutkijana saa itse kannustavaa palautetta.
– Maistuu hyvältä vielä emeritallekin!
Suomen Arviointiyhdistys SAYFES tuo esiin arviointien ja arviointitutkimuksen merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa myöntämällä vuosittain Arvin päivänä 31.8. tunnustuksen merkittävästä arviointiin liittyvästä työstä. Arviointiyhdistys jakaa elämäntyöpalkinnon sekä palkinnon vuoden arviointiteosta.
Lisätietoja: Päivi Atjonen, paivi.atjonen@uef.fi
Lisätietoja palkinnosta Suomen Arviointiyhdistyksen sivuilta
Päivi Atjosen kuva: https://mediabank.uef.fi/A/UEF+Media+Bank/55056?encoding=UTF-8