Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Nuori tummahiuksinen nainen seisoo käytävällä seinään nojaten ja katsoo hymyillen kameraan.

Syksyn opinnot hyvässä vauhdissa Itä-Suomen yliopiston englanninkielisissä maisteriohjelmissa

Itä-Suomen yliopiston englanninkielisten maisteriohjelmien uudet opiskelijat ovat päässeet opinnoissaan hyvin liikkeelle koronaepidemian luomista haasteista huolimatta.

Itä-Suomen yliopiston englanninkielisisissä maisteriohjelmissa on syksyllä 2020 aloittanut yhteensä 203 uutta opiskelijaa, joista 48 Suomesta ja 155 ulkomailta 54 eri maasta. Suomen jälkeen eniten aloittaneita opiskelijoita on Pakistanista (15), Kiinasta (11), Japanista (10) ja Nigeriasta (8). Aloittaneiden opiskelijoiden määrä on pysynyt melko lähellä viimesyksyistä (271), vaikka koronaepidemia on luonut erityisesti kansainvälisten opiskelijoiden opintojen aloitukseen uudenlaisia haasteita esimerkiksi maahantuloon liittyen.

Arviolta vajaa kaksi kolmasosaa syksyllä opintonsa aloittaneista kansainvälisistä opiskelijoista on jo saapunut Joensuuhun ja Kuopioon. Loput ovat aloittaneet opintonsa kotimaistaan käsin ja muuttavat kampuskaupunkeihin, kun se on mahdollista.

Valmistautuminen syksyyn aloitettiin opiskelijoiden kanssa jo kesällä

MSc European Forestry -maisteriohjelman ensimmäinen opintojakso alkoi elokuussa. Lokakuussa opiskelukaupunkiin Joensuuhun on saapunut 13 opiskelijaa ja yhdeksän opiskelijaa opiskelee kotimaastaan käsin. Ohjelmakoordinaattori Marjoriitta Möttönen pitää todennäköisenä, että lähes kaikki opiskelijat pääsevät saapumaan Joensuuhun viimeistään marraskuussa.

- Opintojen aloitus ohjelmassamme on sujunut hyvin. Jo kesällä pidimme opiskelijoille yhteisiä Zoom-sessioita ja olimme tiiviisti yhteydessä opiskelijoihin. Opiskelijat järjestivät myös itse omia Zoom-tapaamisia ja siten tutustuivat toisiinsa jo etukäteen ennen opintojen varsinaista aloitusta. Myös tuutorit ovat olleet tiiviisti yhteydessä opiskelijoihin kuluneen kesän ja syksyn aikana ja ovat saaneet opiskelijoilta paljon kiitosta. Kunkin opiskelijan karanteenijakson päätyttyä olemme myös tavanneet jokaisen opiskelijan kanssa ja jakaneet ohjelman tervetuloa-materiaalin turvallisuusohjeistus huomioon ottaen, kertoo Möttönen.

Myös henkilökohtaisiin opintosuunnitelmiin (HOPS) liittyvät keskustelut on käyty jokaisen opiskelijan kanssa verkon välityksellä. Perinteisen HOPS-ohjauksen lisäksi keskusteluissa on muistuteltu opiskelijoita siitä mitä syksyn erityisjärjestelyt tuovat tullessaan ja mitä opiskelijoiden tulisi huomioida muun muassa saapuessaan Joensuuhun.

Opiskelua Filippiineiltä ja Joensuusta käsin

Filippiineillä asuva Fellice Catelo on yksi niistä MSc European Forestry -ohjelman opiskelijoista, jotka ovat aloittaneet opintonsa kotimaastaan käsin. Catelon mielestä etäopiskelu on ollut itseopiskelua parhaimmillaan, mutta hän tunnistaa myös haasteita.

– Lukutehtävät ja luennot sujuvat hyvin. Verkkoluennoilla on voinut kysyä kysymyksiä ja nostaa esiin mieltä askarruttavia asioita – paitsi silloin, kun internet ei jommassakummassa päässä ole toiminut. Harjoitukset ja tehtävät ovat olleet aika haastavia, kun ei pysty henkilökohtaisesti kysymään asioista ja saamaan heti vastauksia. Mielestäni kaikkein haastavinta tässä tilanteessa on luokkatovereiden välinen vuorovaikutus ja yhdessä oppiminen. Verkkokokouksilla on myös omat rajoitteensa, eikä vuorovaikutus ja keskustelu ole yhtä luontevaa kuin henkilökohtaisesti tavatessa tai luokkahuoneessa.

Kreikasta kotoisin oleva Dimitrios Manousidis on ollut Joensuussa elokuun alusta lähtien. Manousidisin mielestä verkko-opetus on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi tässä ajassa, vaikka onkin kokenut joskus vaikeuksia keskittyä opetukseen ja kysymysten esittämisen kynnyksen olevan korkeampi kuin lähiopetuksessa. Vierailuiden ja maastoretkien peruminen harmittaa.

– Metsätiede on ala, jolla teorian soveltamisella käytäntöön on suuri merkitys. Lähiopetuksen puute ei ole niin suuri juttu kuin vierailujen ja maastoretkien puute, mitä meillä yleensä on. Tiesin jo kotimaasta tullessani, että suomalaiset metsät ovat hyvin hoidettuja ja että niitä hoitavat kokeneet ammattilaiset: he toteuttavat käytännössä sitä, minkä me oppimme teoriassa.

Möttösen mukaan maastoretket ja vierailut muun muassa paikallisiin metsäalan yrityksiin on tarkoitus järjestää heti kun se on mahdollista ja turvallista ja kaikki opiskelijat saatu Joensuuhun.

Molemmat opiskelijat kiittelevät henkilökuntaa.

– Henkilökunta on todella ystävällistä ja helposti lähestyttävää, ja he auttavat meitä kaikessa. Tämä sai minut tuntemaan itseni tervetulleeksi ja koen olevani osa yhteisöä, sanoo Manousidis.

Tutustumista virtuaalisesti ja kampuskaupungissa

Filippiineiltä käsin opiskelunsa aloittaneelle Catelolle tutustuminen opiskelukavereihin virtuaalisesti on vaatinut totuttelua.

– Olen ekstrovertti ja minulla on ollut hieman vaikeuksia luoda yhteys luokkatovereihini verkossa ja aloittaa keskusteluja WhatsAppissa tai muissa viestisovelluksissa. Onneksi osa luokkatovereistani on innokkaita ja sosiaalisia myös virtuaalisesti. Zoom-kokousten pienryhmähuoneet ovat olleet erittäin hyödyllisiä ja minusta tuntuu, että olen jo saanut joitakin uusia ystäviä.

Joensuussa paikalla olevat opiskelijat ovat kokoontuneet myös fyysisesti, turvallisuusohjeet huomioiden.

– Näinä vaikeina aikoina, kun me kaikki olemme kaukana perheistämme, ystävistämme ja rakkaistamme, yhteenkuuluvuuden tunne on erittäin tärkeä. Niin pitkään, kun Suomen hallitus sallii kokoontumiset, me tapaamme toisiamme opiskelun ja yhdessäolon merkeissä, Manousidis sanoo.

Seuraava haku lähestyy

Vuoden 2020 tammikuussa päättyneessä haussa Itä-Suomen yliopiston englanninkielisiin maisteriohjelmiin haki 1905 hakijaa ympäri maailman. Itä-Suomen yliopistossa opiskelee tällä hetkellä yhteensä 849 ulkomaalaista perustutkinto-opiskelijaa, mikä on noin 6 % perustutkinto-opiskelijoiden kokonaismäärästä.

Itä-Suomen yliopistossa on tarjolla 26 englanninkielistä maisteriohjelmaa, joista yhdeksän toteutetaan yhteistyössä muiden yliopistojen kanssa. Seuraava haku suurimpaan osaan ohjelmista alkaa 1.12.2020 ja päättyy 20.1.2021. Lisätietoja englanninkielisistä maisteriohjelmista löytyy osoitteesta uef.fi/masters.

 

Lisätietoja:

Akateeminen rehtori Tapio Määttä, +358 50 575 1589, tapio.maatta(at)uef.fi

Kansainvälisten asioiden johtaja Riikka Pellinen, +358 40 355 2453, riikka.pellinen(a)uef.fi