Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Opettaja ohjaa oppilaita koulutehtävissä.

Tekoälyn käyttö kouluissa vaatii lisää tutkimusta – eri tieteenalojen edustajat kokoontuvat Joensuuhun pohtimaan tekoälyn ja oppimisanalytiikan mahdollisuuksia ja haasteita 16.–17.9.

Tekoäly on tullut vauhdilla niin työhömme kuin vapaa-aikaamme. Tekoälyä ja oppimisanalytiikkaa hyödynnetään koko ajan enemmän myös koulutuksessa ja kasvatuksessa. Tekoäly tarjoaakin runsaasti erilaisia mahdollisuuksia, mutta samalla sen käyttö eri yhteyksissä herättää kysymyksiä. Niinpä tekoälyn käyttöön liittyvät haasteet ovat tällä hetkellä akuutteja myös tutkimusmaailmassa. 

Tekoälyyn liittyvä tutkimus kehittyy käytön lisääntymisen rinnalla hurjaa vauhtia, ja tutkimus onkin ottanut lyhyessä ajassa valtavia harppauksia. Aiheesta tarvitaan kriittisiä äänenpainoja, jotta uusia teknologioita hyödynnettäisiin järkevällä ja vastuullisella tavalla. Mikään tieteenala ei kuitenkaan pysty vastaamaan näihin haasteisiin yksin, vaan ratkaisuja varten tarvitaan tieteenalojen välistä yhteistyötä. 

Itä-Suomen yliopisto järjestää Joensuussa tekoälyyn ja oppimisanalytiikkaan liittyvän tieteenalojen välisen FLAIEC-konferenssin 16.–17. syyskuuta. Konferenssi kokoaa yhteen oppimisanalytiikan ja tekoälyn tutkijoita ja toimijoita eri tieteenaloilta sekä fyysisesti että virtuaalisesti. Tapahtumaan odotetaan noin 90 osallistujaa yli 10 maasta.

Konferenssissa käsitellään erityisesti oppimisanalytiikan ja tekoälyn käyttöä oppimisen ja opetuksen tukena sekä pohditaan niiden integrointia opetuskäytäntöihin perus- ja yliopisto-opetuksessa sekä ammatillisessa koulutuksessa. Oppimisanalytiikka tarkoittaa tiedon keräämistä ja analysointia oppimisprosessista sekä tämän tiedon hyödyntämistä oppimisen ja opetuksen tueksi ja kehittämiseksi. 

Tutkijoiden esityksissä kuullaan tutkimustuloksia muun muassa siitä, kuinka oppimisanalytiikalla ja tekoälyllä voidaan tukea esimerkiksi oppimisen itsesäätelyä, ryhmätyöskentelyä tai kirjoittamista. Lisäksi kuullaan tuloksia eri maiden opettajien oppimisanalytiikan ja tekoälyn ymmärtämisestä ja käytöstä. Myös oppimisen pelillistämisen näkökulmia tarkastellaan oppimisanalytiikan näkökulmasta. 

Keynote-esiintyjinä ovat professori Alyssa Wise Vanderbiltin yliopistosta Yhdysvalloista sekä professori Barbara Wasson Bergenin yliopistosta Norjasta. Molemmat ovat teknologiatuetun oppimisen huippututkijoita maailmalla. Itä-Suomen yliopiston tietojenkäsittelytieteen apulaisprofessori Mohammed Saqr puolestaan edustaa oppimisanalytiikan maailmanluokan huippuosaamista. 

Itä-Suomen yliopistossa oppimisanalytiikan ja tekoälyn käyttöä oppimisessa tutkitaan laajasti erityisen tiiviissä yhteistyössä kasvatustieteen ja tietojenkäsittelytieteen kesken. Tutkimuksessa korostuu myös tiivis suhde käytännön työhön. Erilaisia käytäntöjä voidaan helposti testata ja viedä niitä suoraan opetukseen esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston harjoittelukouluihin sekä yliopisto-opetukseen. 

Tutkimuksen tarjoaman tiedon kautta koulutuksen kehittäjät voivat edelleen kehittää arjen käytäntöjä ja toimintamalleja.  

FLAIEC 2024 -konferenssi järjestetään yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston, OAHOT-tutkimushankkeen ja DigS-tutkimusyhteisön kanssa.

Konferenssin ohjelma