Katja Dindarin, Anniina Kämäräisen, Anni Kilpiän, Eija Kärnän, Kaisa Pihlaisen ja Heta Pukin toimittamassa teoksessa ”Autismikirjo eri elämänvaiheissa” tutkijat eri aloilta avaavat näkökulmia kasvatukseen, koulutukseen, työelämään ja palveluihin. Samalla kirja lisää tietoa tavoista, joilla voidaan edistää eri-ikäisten autismikirjon henkilöiden inkluusiota yhteisöihin ja yhteiskuntaan.
Autismikirjon henkilöiden yhdenvertaisuus kasvatuksessa, koulutuksessa, työelämässä ja palveluissa edellyttää erilaisten vuorovaikutustapojen arvostamista, ympäristöjen esteettömyyttä sekä osallisuuden vahvistamista. Osallistumista arkeen edesauttavat onnistuneet kohtaamiset ja vuorovaikutus, jossa osapuolet hyväksytään omana itsenään.
Kirjan toimittajien mukaan autismikirjon henkilöillä kuvaillaan usein olevan haasteita vuorovaikutuksessa. Haasteet eivät kuitenkaan liity pelkästään autistin toimintaan vaan vuorovaikutuskumppanit ja ympäristö vaikuttavat yhtä lailla vuorovaikutustilanteiden muotoutumiseen.
– Tällöin vuorovaikutuksen haasteiden voidaan ymmärtää olevan molemminpuolinen ongelma, johon voidaan vaikuttaa lisäämällä tietoa erilaisista vuorovaikutustavoista ja muokkaamalla ympäristöä mahdollisimman hyvin jokaiselle sopivaksi.

Autismikirjo eri elämänvaiheissa tarjoaa monipuolisia näkökulmia autismikirjon henkilöiden elämään varhaislapsuudesta aikuisuuteen. Teos selvittää muun muassa, kuinka vuorovaikutustilanteiden rakentumista autismikirjon lapsen kanssa voidaan tukea, millainen on esteetön oppimisympäristö ja miten vahvistetaan autismikirjon lapsen mielenterveyttä arjessa.
Teoksessa pohditaan myös, kuinka autismikirjon henkilöitä voidaan tukea koulutuksessa, millaisia kokemuksia autismikirjon aikuisilla on työelämästä ja millainen on autismikirjon henkilöille tarkoitettujen palveluiden tulevaisuus.
Kirjan toimittajat muistuttavat, että autismikirjon henkilöt kuten muutkin ihmiset tarvitsevat jokapäiväisessä elämässään erilaisia palveluja, esimerkiksi terveydenhuoltoa, joukkoliikennettä ja kulttuuripalveluja, mutta nämä palvelut eivät kuitenkaan ole aina esteettömiä.
– Palveluiden esteettömyydellä vahvistetaan kaikkien yhdenvertaista mahdollisuutta osallistua yhteiskuntaan.
Tuoretta tietoa autistien kanssa työskenteleville sekä autismikirjon henkilöille ja heidän läheisilleen tarjoavan monitieteisen teoksen kirjoittajat ovat psykologian, erityispedagogiikan, logopedian sekä yhteiskuntatieteiden tutkijoita. Myös autistit itse ovat osallistuneet niin tutkimus- kuin kirjoitustyöhönkin.
Teos julkaistaan maanantaina 31.3., jolloin alkaa autismitietoisuuden viikko. Kansainvälistä autismitietoisuuden päivää vietetään 2.4. Autismiliitto viettää autismitietoisuuden viikkoa tänä vuonna työelämäteemalla.
Lisätietoa kirjasta, sisällys ja kaikkien kirjoittajien esittelyt Gaudeamuksen verkkosivuilla
Arvostelukappaleet (myös pdf)
lasse.leminen@gaudeamus.fi
p. 050 466 4910
Toimittajat
Katja Dindar, PsT, dosentti, työskentelee tutkijatohtorina Tampereen yliopistossa. Kirjan kirjoitushetkellä hän oli tutkijatohtori Itä-Suomen ja Oulun yliopistoissa.
Yhteydenotot: katja.dindar@tuni.fi p. 050 567 9693
Anniina Kämäräinen, KT, toimii yliopistonlehtorina Itä-Suomen yliopistossa.
Yhteydenotot: anniina.kamarainen@uef.fi p 050 305 6164
Anni Kilpiä, PsM, on väitöskirjatutkija Itä-Suomen yliopistossa.
Yhteydenotot: anni.kilpia@uef.fi p. 044 093 9266
Eija Kärnä, Ph.D., toimii erityispedagogiikan emeritaprofessorina Itä-Suomen yliopistossa.
Yhteydenotot: eija.karna@uef.fi p. 050 341 2287
Kaisa Pihlainen, KT, dosentti, toimii erityispedagogiikan yliopistotutkijana Itä-Suomen yliopistossa. Yhteydenotot: kaisa.pihlainen@uef.fi p. 050 597 3505
Heta Pukki, M.Ed., FM, on opiskellut erityispedagogiikkaa Birminghamin yliopistossa ja biologiaa Helsingin yliopistossa. Hän toimii Suomen autismikirjon yhdistyksen sekä eurooppalaisen kattojärjestön European Council of Autistic People (EUCAP) puheenjohtajana.
Katja Dindar, Anniina Kämäräinen, Anni Kilpiä, Eija Kärnä, Kaisa Pihlainen & Heta Pukki
Autismikirjo eri elämänvaiheissa. Kasvatus, koulutus, työelämä ja palvelut
ISBN 9789523452947 Gaudeamus 2025