Experts in Medical Computing -koulutuksessa yhdistyvät ohjelmointi, signaalien ja datan analytiikka, sekä terveydenhoitojärjestelmän tietotekniset ja liiketaloudelliset näkökulmat.
Experts in Medical Computing -koulutukseen kuuluu työharjoittelu, jonka opiskelijat suorittavat omaan tahtiinsa toukokuuhun 2023 mennessä. He saavat työharjoittelussa arvokasta työkokemusta, sekä mahdollisuuden työllistymiseen opintojen jälkeen.
Opiskelija Päivi Rytkönen pääsi työharjoitteluun yliopiston spin-off-yritys Adamant Healthiin, joka kehittää uutta teknologiaa ihmisen liikehäiriöiden mittaamiseen ja analysointiin. Mittalaitteita ja sovelluksia käytetään muun muassa Parkinsonin taudin oireiden arvioinnissa.
– Olen taustaltani sairaanhoitaja, ja minulla on kokemusta tämän sairauden hoitamisesta sairaalassa, mutta myös potilaan omaisena, Rytkönen kertoo.
Rytkönen on toiminut sairaanhoitajana muun muassa erikoissairaanhoidon päivystyksessä ja päivystysosastolla, vierivalvontayksiköissä ja erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla, sekä röntgenhoitajana.
Laitetekninen puoli on vahvuuteni.
Päivi Rytkönen
Opiskelija
– Laitetekninen puoli on vahvuuteni. Se on se syy, miksi hakeuduin tähän koulutusohjelmaan, hän sanoo.
– Tässä työharjoittelussa olen todella päässyt haastamaan itseäni ja harjoittelemaan teorian viemistä käytäntöön.
Rytkösen tehtävänä Adamant Healthissa on ollut tuoda ymmärrystä terveydenhuollosta erilaisiin käyttökokemuksiin ja -ympäristöihin liittyen. Tehtävään on sisältynyt muun muassa klinikkasovelluksen käytettävyyden arviointia yhteistyössä ohjelmistokehittäjien kanssa. Hän on toiminut aktiivisesti tuotedokumentaation ja koulutusmateriaalien kirjoittamisessa.
– Yrityksemme tavoitteena on parantaa potilaiden elämänlaatua mittaamalla ja analysoimalla liikehäiriöoireita, kertoo Adamant Healthin teknologiajohtaja Saara Rissanen.
– Päivi on ollut todella toivottu työharjoittelija yrityksessämme sairaanhoitoalan ja potilastyön osaamisensa vuoksi. Meillä on kova tarve juuri tällaisille ammattilaisille.
Rytkösen ura Adamant Healthissa jatkuu, sillä hän jää töihin yritykseen opintojensa jälkeen.
– Haluan, että yrityksen tuotteiden loppukäyttäjä saa mielekkään käyttökokemuksen. Jatkossa tulen myös kouluttamaan ja neuvomaan yhteistyökumppaneitamme ohjelmiston käytössä, Rytkönen sanoo.
Työharjoittelupaikkoja tarvitaan lisää
Koulutuksen opiskelijoita on ollut työharjoittelussa esimerkiksi Finvectorilla, Istekillä, Charles River Laboratories:lla, VR4Healthcare Oy:lla, Heart2Savella sekä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Opiskelijat ovat työskennelleet myös muilla julkisen terveydenhuollon toimijoilla ja yliopiston eri yksiköiden projekteissa. Opiskelijoiden verkostoitumista Itä-Suomen terveysteknologia-alan toimijoiden kanssa on edistetty Kuopio Healthin ja Kasve Oy:n kanssa.
Osa opiskelijoista etsii kuitenkin vielä harjoittelupaikkaa. Hankesuunittelija, tutkijatohtori Paavo Vartiainen kannustaakin yrityksiä sekä yliopiston tutkimusryhmiä ottamaan yhteyttä hanketiimiin.
– Selvitämme, löytyisikö tällä hetkellä harjoittelupaikkaa hakevilta opiskelijoilta sopivaa osaamispohjaa tulevan talvikauden harjoittelijatarpeisiin. Opiskelijat ovat tällä hetkellä pääosin Kuopion tai Helsingin seudulla, ja osa kansainvälisistä opiskelijoista on kotimaassaan. Osa opiskelijoista voi tulla palkattomaankin harjoitteluun oman päivätyönsä ohella. Muutamalla opiskelijalla on myös kokemusta terveystieteellisestä tutkimustyöstä, hän vinkkaa.
– Projektiluontoinen työ sopii tähän oikein hyvin. Työharjoittelua ei ole rajattu pelkästään terveydenhuoltoalalle, vaan sen voi tehdä muullakin tietojenkäsittelyn ja data-analytiikan taitoja vaatimalla sovellusalalla.
Adamant Healthin teknologian taustalla on liikkeen ja lihassähkökäyrän mittaaminen. Liikehäiriösairauksien kuten Parkinsonin taudin oireita ovat muun muassa vapina, lihasjäykkyys, sekä liikkeiden hitaus. Potilaan vointi vaihtelee päivän mittaan, ja oireita pitäisi seurata useamman vuorokauden ajan, jotta vointi saataisiin luotettavasti arvioitua.
– Ideamme on, että potilaan vointia seurataan kotona pienellä mittalaitteella, joka mittaa jatkuvasti potilaan lihastoimintaa ja liikettä eri vuorokauden aikoina. Data kerääntyy laitteeseen, joka palautetaan esimerkiksi klinikalle, Rissanen kertoo.
Data puretaan pilvipohjaiseen järjestelmään ja algoritmit tekevät analyysin.
– Juuri nämä algoritmit ovat Adamant Healthin ydinosaamista, jo vuodesta 2005 lähtien.
Data-analyysiä ja yrityksen tuottamaa raporttia hyödyntäen lääkäri päättää potilaan hoidosta, lääkkeiden kehittäjät saavat uutta tietoa ja tutkimusryhmät tutkimusaineistoa.
– Tulosten tulkitseminen vaatii vielä toistaiseksi meidän ammattilaisemme mukanaoloa. Olemme kuitenkin jo matkalla kohti automatisoidumpia ratkaisuja.
Lisätietoa: www.adamanthealth.com
Experts in Medical Computing on ESR-rahoitteinen koulutushanke, jonka toinen opiskelijoiden sisäänotto oli vuonna 2021. Koulutuksen laajuus on 60 opintopistettä, josta työharjoittelun osuus on 30 opintopistettä. Nykyisten opiskelijoiden odotetaan valmistuvan viimeistään toukokuuhun 2023 mennessä.
Opiskelijat ovat voineet suorittaa koulutukseen rakennettuja kursseja täysin etänä yliopiston ja Savonian oppimisympäristöissä. Yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos on tarjonnut muun muassa tilasto- ja data-analyysiohjelmistojen sekä lääketieteellisten signaalien prosessoinnin kursseja. Tarjolla on ollut myös kaksi kurssia käyttäjän ja tietoteknisten sovellusten vuorovaikutuksesta.
Savonia-ammattikorkeakoulun puolelta on järjestetty kursseja muun muassa lääketieteellisten kuvien prosessoinnista, Big Data -analyysistä ja liiketoimintatiedon hallinnasta (business intelligence) . Lisäksi opiskelijoille on tarjottu laaja webinaarisarja lääkintälaitteiden regulaatioasioista. Savonian osuutta johtaa projektipäällikkö Jukka-Pekka Skön.
Hankkeessa luotuja kurssisisältöjä valmistellaan hyödynnettäväksi yliopiston tietojenkäsittelytieteen kansainvälisessä maisteriohjelmassa (IMPIT) ja diplomi-insinööriopiskelijoille tarjottavina kursseina. Kurssien soveltamista suunnitellaan myös Savonian YAMK-koulutusohjelmiin.
Lisätietoja:
Experts in Medical Computing -hankkeen vastuullinen johtaja Roman Bednarik ja hankesuunnittelija Paavo Vartiainen
Lue lisää https://sites.uef.fi/experts-in-medical-computing/