Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Hoitaja puhumassa potilaalle

Työhyvinvointi ja työn palkitsevuus ovat lähihoitajan työn vetovoimatekijöitä

Työhyvinvointi ja työn palkitsevuus ovat keskeisiä tekijöitä lähihoitajien työn vetovoiman kannalta, osoittaa laaja suomalaistutkimus. Tulokset tarjoavat arvokasta tietoa lähihoitajien työn vetovoiman kehittämiseksi.

Tutkimuksessa selvitettiin lähihoitajien työhyvinvointiin ja työn houkuttelevuuteen vaikuttavia tekijöitä. Valtakunnalliseen kyselytutkimukseen osallistui yli 10 000 lähihoitajaa eri puolilta Suomea. 

Tulosten mukaan työhyvinvointi ja työn palkitsevuus ovat ratkaisevan tärkeitä lähihoitajien työn houkuttelevuudelle. Niihin liittyvistä tekijöistä erityisesti hoidon korkea laatu, työn ja yksityiselämän tasapaino sekä toimivat työpaikkakäytännöt nousivat esiin työn vetovoimaa edistävinä.

Sote-alan henkilöstön saatavuus ja työssä pysyminen ovat globaali haaste erityisesti ikäihmisten hoiva- ja hoitotyössä. Nyt julkaistun tutkimuksen tulokset eivät ainoastaan vahvista työhyvinvoinnin merkitystä lähihoitajien työn houkuttelevuuden kannalta, vaan tarjoavat myös konkreettisesti lähtökohtia hoitotyön käytäntöjen ja työolosuhteiden kehittämiseksi.

Tutkimus on osa väitöskirjatutkija Mia Roosin meneillään olevaa väitöskirjatutkimusta terveystieteiden tohtoriohjelmassa Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen laitoksella.

Tutkimusartikkeli (Open Access):

Roos, Mia; Kopra, Juho; Tevameri, Terhi; Viinikainen, Sari; Kuosmanen, Lauri. Licensed Practical Nurses’ (LPNs’) Evaluations of the Attractiveness of Work and Wellbeing at Work: A Cross-Sectional Nationwide Study, Journal of Nursing Management, 2024, 3432230, 18 pages, 2024. https://doi-org.ezproxy.uef.fi:2443/10.1155/2024/3432230

Lisätietoja:

Väitöskirjatutkija Mia Roos, Itä-Suomen yliopisto, hoitotieteen laitos, miaroos@student.uef.fi