Miten työterveyshuolto auttaa muuta terveydenhuoltoa? – Työterveyshuolto tutuksi on verkko-oppimismateriaali, joka tekee työterveyshuoltoa tutuksi sekä luo ja edistää hyvää yhteistyötä muun terveydenhuollon kanssa erityisesti potilastyössä. Erityinen paino on työkyvyn tukemisella ja sen eri keinoilla. Työkyvyn tuki tarkoittaa käytännössä muun muassa sitä, että vasta työhön palannut potilas on hoidettu potilas, silloin kuin se on suinkin mahdollista.
Ennennäkemättömät animaatiot, muut tiiviit materiaalit ja linkit antavat vinkkejä yhteistyöhön sekä hyvän yleiskäsityksen työterveyshuoltojen työstä, erityisosaamisista ja tekemisen tavoista. Videoanimoidut potilastapaukset ovat uusi tapa havainnollistaa työterveyshuoltoa. Kirvesmies Jaakon, kiinteistönhoitaja Pekan, palkanlaskija Annelin, hitsari Konstan, IT-asiantuntija Pirkon ja varaosamyyjä Pertin animoidut tapaukset kestävät kukin vain noin 2-4 minuuttia.
Oppimismateriaali on suunnattu lääkäreille, hoitajille ja muille terveysalan toimijoille. Sitä voi hyödyntää myös lääketieteen opiskelijoiden, työnsä tai erikoistumisensa vasta äsken työterveyshuollossa aloittaneiden lääkäreiden sekä muiden ammattiryhmien koulutuksessa. Materiaalia saa hyödyntää työterveyshuollon esittely- ja koulutuskäytössä vapaasti.
Koko Työterveyshuolto tutuksi -materiaali on julkaistu Työterveyshuollon virtuaaliyliopistossa osoitteessa www.tthvyo.fi. Animaatiovideot löytyvät myös YouTubesta.
Materiaali on tuotettu osana Työke-projektia. Työke – verkostoilla tehoa soteen, työkyvyn tukeen ja työikäisten terveyteen on monitoimijaisesti toteutettava valtakunnallinen ESR-hanke, jonka tavoitteena on työterveyshuollon toiminnallinen integraatio muun palvelujärjestelmän kanssa. Työterveyslaitos toimii hankkeen päätoteuttajana, Itä-Suomen yliopiston lisäksi osatoteuttajina ovat Helsingin yliopisto, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ja Laurea ammattikorkeakoulu.
Mahdolliset palautteet, tiedustelut ja lisätiedot: työterveyshuollon kliininen opettaja Jarmo Heikkinen, jarmo.k.heikkinen(at)uef.fi