Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

UEFin lahjatuotteita.

Tyypin 2 diabetes on ehkäistävissä ruokavalion ja liikunnan keinoin myös henkilöillä, joilla on suuri geneettinen alttius sairastua

Itä-Suomen yliopiston tuore tutkimus osoittaa ensimmäistä kertaa maailmassa, että terveyttä edistävä ruokavalio ja säännöllinen liikunta vähentävät riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen myös niillä henkilöillä, joilla on perinnöllisesti suuri alttius sairastua tyypin 2 diabetekseen. Elämäntapamuutokset hyödyttävät siis kaikkia perintötekijöistä huolimatta.

Tyypin 2 diabetes on maailmanlaajuinen ongelma. Kansainvälinen diabetesliitto IDF arvioi, että joka 11. aikuinen maailmassa on diabeetikko. Heistä 90 prosenttia sairastaa tyypin 2 diabetesta. Tyypin 2 diabetekselle altistavia geenimuutoksia tunnetaan jo yli 500, mutta myös elämäntavat vaikuttavat sairastumisriskiin. Merkittäviä elämäntapoihin liittyviä riskitekijöitä ovat ylipaino, vähäinen ravintokuidun saanti, runsas kovan rasvan saanti sekä vähäinen liikunta. Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että tyypin 2 diabetesta voidaan ehkäistä tehokkaasti elämäntapamuutoksilla, mutta aiemmin ei ole selvitetty, voidaanko sairautta ehkäistä myös niillä henkilöillä, joilla on runsaasti tyypin 2 diabetekselle altistavia geenimuutoksia.

T2D-GENE-tutkimus oli kolmivuotinen elämäntapainterventio, johon osallistui lähes tuhat 50─75-vuotiasta itäsuomalaisia miestä. Kaikilla tutkimukseen kutsutuilla oli tutkimuksen alkutilanteessa kohonnut veren paastosokeriarvo. Tutkittavista yli 600 osallistui interventioon ja loput toimivat vertailuryhmänä. Interventioryhmään kuuluvat miehet saivat ohjausta terveyttä edistäviin elämäntapoihin ryhmätapaamisissa, ja heillä oli tukenaan tutkimukselle suunniteltu internetsivusto. Tutkimukseen kutsutut kuuluivat geneettiseltä riskiltään joko alimpaan tai ylimpään kolmannekseen, eli heillä oli joko suuri tai pieni riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Geneettinen riski määritettiin 76 tyypin 2 diabetekselle altistavan geenimuutosten perusteella. Tutkittavat ja tutkijat eivät tienneet intervention aikana, kumpaan geneettisen riskin ryhmään osallistujat kuuluivat. Kaikki interventioon osallistuneet saivat samanlaisen elämäntapaohjauksen.

Interventioon osallistuneet miehet onnistuivat parantamaan ruokavalionsa laatua merkittävästi. He lisäsivät kuidun saantia, paransivat ruokavalionsa rasvan laatua ja lisäsivät kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöä. Myös painossa nähtiin laskua, vaikka kyseessä ei ollut varsinainen laihdutustutkimus. Osallistujat olivat fyysisesti hyvin aktiivisia jo tutkimuksen alkuvaiheessa ja he onnistuivat pitämään liikuntatottumuksensa yhtä hyvinä koko tutkimuksen ajan. Näiden muutosten myötä pystyttiin vähentämään sokeriaineenvaihdunnan heikkenemistä. Tyypin 2 diabetesta esiintyi interventioon osallistuneilla merkitsevästi vähemmän kuin vertailuhenkilöillä. Vaikutukset olivat yhtä merkityksellisiä sekä matalan että korkean geneettisen riskin omaavilla henkilöillä.

–  Tutkimuksen tulokset kannustavat kaikkia tekemään terveyttä edistäviä elämäntapamuutoksia. Lisäksi ne osoittavat, että terveydenhuollon resursseja säästävä ryhmämuotoinen ja internettiä hyödyntävä elämäntapaohjaus on tehokasta, toteaa tutkimusartikkelin ensimmäinen kirjoittaja, dosentti Maria Lankinen Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksiköstä.

 

Tutkimusartikkeli:

Lankinen MA, Nuotio P, Kauppinen S, Koivu N, Tolonen U, Malkki-Keinänen K, Oravilahti A, Kuulasmaa T, Uusitupa M, Schwab U*, Laakso M*. Effects of genetic risk on incident type 2 diabetes and glycemia: the T2D-GENE lifestyle intervention trial. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2024 Jun 18:dgae422. doi: 10.1210/clinem/dgae422

*Jaettu viimeinen kirjoittajuus