TILINTARKASTAJASTA YRITTÄJÄKSI
Joensuun Tilintarkastus Oy, tuttavallisemmin JTT, on joensuulainen tilintarkastusyhteisö, joka toteuttaa erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten sekä asunto- ja kiinteistöyhtiöiden tilintarkastuksia. Yrityksen toimipaikka aivan Joensuun keskustassa kampuksen kupeessa on ollut tärkeä kasvupaikka monille Itä-Suomen yliopiston alumneille sekä nykyisille opiskelijoille.
JTT:ssä toimivat päätoimisesti auktorisoidut tilintarkastajat KHT Petri Makkonen sekä HT Seppo Åkerlund, joka perusti yrityksen vuonna 1988. Petri Makkonen toimii pääosakkaana yrityksessä ja hän on myös UEF Business School alumni.
Petri Makkoselle päätös hakeutua yliopistoon opiskelemaan kauppatieteitä kirkastui lukion jälkeisenä välivuotena, jonka aikana Petri muun muassa kävi armeijan. Hän kertoo olleensa erittäin tyytyväinen pääsykoeprosessiin: lukeminen tuntui helpolta, pääsykokeen jälkeen oli hyvä fiilis ja yliopiston ovet avautuivat heti ensimmäisellä yrittämällä.
Opinnoissa suuntautuminen laskentatoimeen ja yritysjuridiikkaan tuntui luontevalta konkreettisten sisältöjen vuoksi. Lisäksi työtehtävät olivat selkeästi hahmotettavia, etenkin, kun sivuaineena opiskeli finanssioikeutta. - Numeroihin ja verotukseen liittyvät asiat kiinnostavat kovasti, toteaa Petri. Kuitenkin nykyiseen ammattiinsa hän päätyi osittain sattumien kautta.
Opintojen aikana Petrille kertyi kansainvälistä oman alan työkokemusta työharjoittelussa Saksassa. Erasmus -harjoittelutuen turvin onnistui kesäharjoittelu saksalaissuomalaisessa verokonsultointi kirjanpitotoimistossa. –Tuolloin opin paljon kirjanpidosta, yrittäjyydestä sekä saksalaisesta kulttuurista yrityksen vetäjältä, Petri kertoo.
Myöhemmin Makkonen palasi samaan työpaikkaan kesätöihin ja maisterivaiheessa hän oli vuoden Saksassa vaihdossa. - Viihdyimme puolisoni kanssa Saksassa niin hyvin, että harkitsimme jopa sinne jäämistä, mutta lopulta päädyimme palaamaan takaisin Pohjois-Karjalaan. Työpaikkojen löydyttyä muodostui lopulta Joensuusta meidän paikka asettua, Petri toteaa.
Nykyiseen työpaikkaansa Makkonen päätyi vuonna 2016. Tulevaisuuden suunnitelmia pohtiessaan hän huomasi lehdessä ilmoituksen, jossa Joensuun Tilintarkastus Oy haki yritykseen osakasta. Petri kirjoitti hakemuksen, jossa kertoi muun muassa omista urahaaveistaan, ja sai paikan. Sittemmin Petristä tuli yrityksen osakas ja hän alkoi vähitellen johtamaan yrityksen toimintaa.
Nyt Petri on tehnyt kapulanvaihdon entisen omistajan Sepon kanssa ja siirtynyt osakkaan roolista jatkamaan yritystoimintaa yrittäjänä. Oman yrityksen perustamiseen verrattuna toimivan yrityksen tai liiketoimintakokonaisuuden ostaminen mahdollistaa keskittymisen yrityksen kehittämiseen sen sijaan, että aikaa ja rahaa kuluisi tuotteiden ja palveluiden suunnitteluun tai asiakaskannan hankintaan. Suunnitelmia yritystoiminnan kehitykselle on jo mietinnässä.
TARVITAAN MONIULOTTEISTA OSAAJA
Petri Makkosen mukaan tilintarkastajan ammatti on hyvin erilainen, kuin yliopiston teoreettisten tilintarkastuskurssien perusteella kenties uskoisi. Kyseessä on moniulotteinen ja monimuotoinen ammatti, jossa toimitaan normaalin tilintarkastuksen lisäksi samanaikaisesti yrittäjän keskustelukumppanina jakaen tämän ilot ja murheet yritystoimintaan liittyen. Vaikka tilintarkastajan työ usein mielletään ”Excelin pyörittämiseksi yksin toimiston pimeässä nurkassa”, totuus on kuitenkin toisenlainen.
Työnantajan näkökulmasta harjoittelijalta ja potentiaaliselta työntekijältä odotetaan mielenkiintoa ja tervettä uteliaisuutta alaa kohtaan. Koska työnantajalla on erilaisia asiakkuuksia, on tultava toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Toki tilintarkastajalle myös Excelin hallinta, pivotointi ja numeroiden graafiseen muotoon saattaminen ovat keskeisiä taitoja. Lisäksi tilinpäätösanalyysissä vaaditaan kykyä nähdä numeroiden taakse. Myös toiminnan kirjallinen dokumentointi on ehdottoman tärkeää. Näitä taitoja ja metodeja opetetaan ja opetellaan uran alussa runsaasti.
Petri Makkonen arvioi, että tilintarkastajan tehtävän luonteeseen vaikuttavat työyhteisö, jossa toimitaan, sekä toisaalta myös henkilön uravaihe. Aivan uran alkuvaiheessa työssä on paljon toistoa, sillä kokemusta on vielä niukasti ja osaamista haetaan rutiinien kautta vaiheittain. Perehdytysvaiheen jälkeen pienemmässä työyhteisössä melko nopeastikin saa usein ”tiettyä vapautta, mutta myös vastuuta”. Muun muassa saatuja toimeksiantoja voi toteuttaa joustavammin ja omalla tyylillä tiettyjen raamien puitteissa, kun taas niin kutsutuissa Big4 -yrityksessä uran alkuvaihe on usein erilainen.
AINEJÄRJESTÖ OPTIMIN KAUTTA KÄYTÄNNÖN OPPIIN
Joensuun Tilintarkastus Oy:ssä on tehty vuosia yhteistyötä ainejärjestö Optimin kanssa, jossa toimimisesta ex-puheenjohtajalla Petri Makkosellakin on hyviä muistoja. Yrityksen ja ainejärjestön välillä on yhteistyösopimus, jonka puitteissa yritykseen on rekrytoitu lukuisia työharjoittelijoita.
JTT on vuosien saatossa työllistänyt useamman Itä-Suomen yliopiston kasvatin, viimeisimpänä Pyry Paloposken, joka löysi harjoittelupaikan yrityksestä ja on myöhemmin jatkanut siellä ”assarina” eli tilintarkastusassistenttina. Pyryn mukaan tilintarkastusala on erittäin mielenkiintoinen ja laaja-alainen oppimisympäristö, jossa näkee paljon eri toimialojen yrityksiä ja niiden kirjanpitoa. Lisäksi yliopiston kursseilla opittuja asioita saa soveltaa tuoreeltaan käytäntöön.
Nykyisille UEF Business School -opiskelijoille JTT:n pääosakas Petri Makkonen haluaa lähettää terveisiä, että Joensuun ja Itä-Suomen alueella on työpaikkoja. – Kokoonsa nähden kaupungissa on isoja yrityksiä ja kansainvälisiä työtehtäviä. Työpaikat eivät vain aina ole ’näkyvillä’ hakuilmoituksissa, vaan sinulla täytyy olla rohkeutta ottaa itse yhteyttä yritykseen. Töitä kyllä löytyy osaavalle tekijälle.