VIERAILIJALUENNOLTA KIPINÄ KONSULTIKSI
Talentree Oy on kuopiolainen moderni asiantuntijayritys, joka auttaa asiakasyrityksiään mm. liiketoiminnan muotoilussa ja kehittämisessä, yrityksen toimintojen digitalisoimisessa ja digitaalisessa markkinoinnissa. Yritykseen on vuosien saatossa työllistynyt useampikin Itä-Suomen yliopiston kasvatti, viimeisimpänä Laura Nykänen, joka löysi konsulttiuran osin sattumien summana.
ETSINNÄSSÄ HUIPPUTALENTIT
Paitsi että valmistuneet kauppatieteilijät ovat päässeet rakentamaan työuriaan Talentreellä, on yhteistyön merkeissä tehty vierailuja puolin ja toisin: Talentreen konsultit ovat pitäneet vierailijaluentoja ja jakaneet uratarinoitaan yliopistolla, ja vastavuoroisesti opiskelijaryhmät ovat käyneet vierailemassa Talentreellä kuulemassa konsulttiyrityksen arjesta.
Eräällä tällaisella vierailijaluennolla istui myös Laura, joka sai näin ensikosketuksen konsultoinnin maailmaan.
–Talentreen silloinen konsultti Linda piti meille Consulting Business -kurssin alkupäässä tosi innostavan setin siitä, mitä konsultointi on. En oikeastaan siinä vaiheessa ollut ajatellut konsultointia työuraksi, mutta tuolla kurssilla Linda avasi tosi hyvin sitä, miten konsultointiprojekti rakentuu projektin myymisestä ja ongelman tunnistamisesta aina luottamuksen rakentamiseen ja ratkaisujen löytämiseen. Hänen tyylinsä vetää kurssi oli sellainen, että mietin itsekseni, että tämä firma vaikuttaa sellaiselta, jossa viihtyisin itsekin töissä.
Syksyllä 2018 Talentree ryhtyi sitten etsimään traineeta isommalla rekrytointikampanjalla, joka kantoi nimeä TalentCamp. Tavoitteena oli palkata riveihin kehittyviä kykyjä, jotka pääsisivät hyppäämään heti mukaan asiakasprojekteihin, löytämään omia vastuitaan ja vahvuuksiaan.
–Ylipäätään etsimme yritykseen talentteja, jotka ovat ammatillisesti kunnianhimoisia ja haluavat kasvaa oman alansa huippuosaajaksi. Tarvitaan henkilökohtaista draivia ja paloa, koska konsultointityö on kieltämättä tempoilevaa, välillä todella kuormittavaakin, eikä se leppoisuutta ja ennustettavuutta kaipaavalle välttämättä sovi. TalentCamp -kampanjassa lupasimme, että kaikki, jotka hakevat meille traineeksi, saavat vähintäänkin sparrausta työnhakuun ja CV:n tekemiseen. Kampanjan vetäjämme kävivät yliopistolla esittelemässä trainee-ohjelmaa, ja se herättikin kivasti mielenkiintoa, kertoo Antti Haapakorva, Talentreen perustajaosakas ja hallituksen puheenjohtaja.
SUORAAN KÄYTÄNNÖN OPPIIN
Kun TalentCamp alkoi, Laura päätyi lopulta Instagram-mainoksen kautta hakemaan mukaan.
–Olen suorittanut kaksi maisterintutkintoa, ensimmäisen yhteiskuntatieteistä 2018 ja toisen kauppatieteistä 2019. Alun perin mietin, että haen töitä YTM-tutkintoni pohjalta ja että TalentCampista haluan työnhakuneuvontaa ja vinkkejä jatkoon. Kun sitten haastattelussa kerroin omia taustojani, niin siellä kannustettiin kovasti hakemaan mukaan.
Kymmenkunta hakijaa valittiin seuraavaan vaiheeseen, jossa he saivat jo vähän esimakua tulevista työtehtävistä - eli workshop-työskentelyä Talentreen oikean asiakascasen kanssa. Lopulta Laura tuli valituksi ja maaliskuussa 2019 traineena alkanut polku Talentreellä jatkuu nyt strategiakonsulttina.
–Onhan tämä ollut melkoinen kasvumatka. Vaikka konsultoinnista lukisi kaikki kirjat, se voi kyllä olla mitä vaan maan ja taivaan väliltä. Olen päässyt tekemään monenlaisia liiketoiminnan kehittämisprojekteja valtakunnallisestikin tunnettujen yritysten kanssa. Teen esimerkiksi strategiakonsepteja, palvelumuotoilua, myyntivalmennuksia ja henkilöbrändäykseen liittyviä valmennuksia, eikä kahta samanlaista päivää kyllä tule vastaan.
Vaikka Laura on huomannut, että konsultoinnissa työ opettaa, muistelee hän yliopisto-opintoja tärkeänä perustana kaiken pohjalla.
–Kyllä kaikki kauppatieteen “peruskaurat” SWOT-analyyseista lähtien ovat olleet todella tärkeitä oppeja, koska käytännön strategiatyössä nämä peruspalikat ovat aina mukana. Kaikkein mieleenjäävimpiä asioita opinnoissa olivat kuitenkin käytännön yrityscaset, ja niitä voisi varmasti aina mahduttaa mukaan lisääkin. Rohkaisisin yrityksiä pitämään luentoja ja kertomaan tarinoitaan, koska ne auttavat kurssitöissä ihan hirveän paljon. Kuopiossakin on tosi rikas elinkeinoelämä, johon opiskelijoiden olisi hyvä päästä mahdollisimman nuorena kiinni.
Nyt Laura ei vois olla tyytyväisempi työpaikkaansa.
–Vaikka tänne työllistyminen meni osittain sattumien kautta, olen tosi onnellinen, että Lindan pitämästä luennosta avautui tällainen polku ja löysin supermielenkiintoisen työpaikan näin läheltä. Talentree vastaa juuri sitä mitä työnantajalta odotan: saan vapautta päättää mitä teen ja milloin, eikä meillä vahdita, vaan ennemminkin tsekataan, että tarvitsetko jossain apua. Kehittymisen mahdollisuudet motivoivat, ja työkaverit täällä ovat oikeasti kuin toinen perhe. Enkä kyllä edes työskentelisi paikassa, missä nämä asiat eivät toteutuisi. Uusien kauppislaisten vierailut täällä konkretisoivat hyvin, miten iso merkitys yrityskulttuurilla ja työnantajabrändillä on. Millenniaalit vaativat yritysjohdolta avoimuutta ja se pistää miettimään, että mitenkäs heitä tai meitä milleniaaleja työelämässä oikein johdetaan.
VOITTAVAA HENKILÖSTÖJOHTAMISTA
Talentreellä henkilöstöjohtaminen onkin nostettu tärkeimmäksi kilpailueduksi muuttuvassa maailmassamme – jonka muutosnopeutta emme tämän artikkelin kirjoitushetkellä jyllänneen koronan tapaan edes osaa kunnolla ennustaa. Niin kuin Haapakorva luonnehtii Talentreen sivuilla: “Jo nyt on selvää, että kaikkien taistojen äiti tulee olemaan voittava henkilöstöjohtaminen ja yrityskulttuuri. Se kuuluu vahvuuksiimme jo nyt; samalla se on osa-alue, jossa valmis ei voi olla koskaan.”
Itä-Suomen yliopiston Kauppatieteiden laitos jatkaa mielellään yhteistyötä rohkeiden yritysten kanssa, jotka uudistavat totuttuja tapoja johtaa ja rakentaa menestyvää yritystä. Yhteistyön muodot tulevat varmasti tulevina vuosina kehittymään.
–Kuopiossa kun ollaan pienessä kaupungissa, niin yliopisto on luonnollisesti meille keskeinen kumppani, koska meidän menestymisemme nojaa ainoastaan riveissämme työskentelevien 42 talentin osaamiseen. Meillä rekrytarpeet toki ulottuvat businessihmisistä tietojenkäsittelijöihin, eli siinäkin mielessä teemme mielellämme yhteistyötä monialaisen yliopiston kanssa, Haapakorva taustoittaa.
Vaikka kevään 2020 poikkeuksellinen koronatilanne omia haasteitaan Talentreelle tuokin, ei kasvutavoitteista luovuta.
–Heti kun maailma näyttää normaalimmalta, jatkamme oman tavoitteemme, 150 talentin moniosaajatiimin rakentamisen parissa. Onko rekrytointitapa sitten TalentCampin tapainen kampanja vai joku muu, sen aika näyttää. Joka tapauksessa etsimme jatkossakin luovia ja ketteriä tapoja rekrytoida kehittymishaluisia talentteja tiimiimme, kertoo Haapakorva.