Itä-Suomen yliopiston kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille suunnatun UEF Trainee -harjoitteluohjelman toinen hakuaika on juuri alkanut. – Ohjelma tarjosi upean mahdollisuuden saada työkokemusta Suomesta, sanoo Aravinth Ravichandran, joka valittiin ohjelmaan ensimmäisessä haussa.
Vuonna 2020 alkanut UEF Trainee -harjoitteluohjelma pyrkii parantamaan kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden työllistymismahdollisuuksia. Harjoittelijat työskentelevät kahden kuukauden ajan Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmissä, hallintopalveluissa tai muissa yhteistyökumppaneiden tarjoamissa harjoittelupaikoissa. Näin he saavat kokemusta asiantuntijarooleissa toimimisesta ja tutustuvat suomalaiseen työelämään ja -kulttuuriin. UEF Trainee -ohjelman toinen hakuaika on avoinna 13.11.2021 saakka.
Fotoniikan kansainvälisessä maisteriohjelmassa opiskellut Aravinth sai harjoittelupaikan professori Markku Hauta-Kasarin laskennallisen spektrikuvantamisen tutkimusryhmästä. – Harjoittelupaikka oli juuri sopiva minulle: se vastasi opintojani ja pääsin oppimaan uusia asioita, kuten Python-ohjelmointia, Aravinth kertoo.
– Olin kiinnostunut laskennallisen spektrikuvantamisen tutkimusryhmästä ja harjoittelupaikka oli mainio mahdollisuus tutustua ryhmän jäseniin työskentelemällä yhdessä heidän kanssaan.
Aravinth suoritti harjoittelunsa Joensuun Tiedepuistolla sijaitsevassa Väritutkimuslaboratoriossa viime kesänä tutkimusjohtaja Dmitry Semenovin ohjauksessa. – Tehtäviini kuului fluoresenssispektrometrin karakterisoiminen, testausmenetelmien kehittäminen ja niiden opettaminen muille sekä ohjekirjan kirjoittaminen. Ohjaajani neuvoi minut alkuun, ja sen jälkeen sain työskennellä täysin itsenäisesti. Se olikin yksi harjoitteluni parhaita puolia.
Aravinth sanoo olleensa yleensäkin vaikuttunut siitä, kuinka vapaasti ja itsenäisesti työntekijät saavat työtänsä hoitaa. – Lisäksi työympäristöni oli tosi kiva. Kaikki olivat ystävällisiä ja kannustavia, ja sain tavata uusia ihmisiä. Kerran jopa lounastin ruotsalaisen professorin kanssa. Nämä ovat hyvin arvokkaita kokemuksia.
– Harjoittelujakson ansiosta pystyin myös viettämään ensimmäisen kesäni Suomessa ja nautin siitä todella paljon, Aravinth lisää. Hän sai maisterin tutkintonsa valmiiksi juuri ennen harjoittelun alkua ja tutkii nyt väitöskirjamahdollisuuksia. – Olisi mahtavaa, jos voisin jatkaa UEFissa.
Ei siis jää epäselväksi, että UEF Trainee -harjoitteluohjelma saa Aravinthilta lämpimän suosituksen. Entä onko hänellä neuvoja muille, ohjelmasta kiinnostuneille kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille? – Tutustu työpaikkasi tarjoamiin etuihin ja hyödynnä niitä! Työterveyshuollon lisäksi monet kaupat antavat UEFin työntekijöille alennusta.
Harjoittelijasta työntekijäksi
Kieli- ja datatieteitä yhdistävässä Linguistic Data Sciences -maisteriohjelmassa opiskeleva Gizem Yozgyur oli parhaillaan etsimässä työ- tai harjoittelupaikkaa Suomesta, kun hän huomasi UEF Trainee -ohjelman mainoksen. – Hain ohjelmaan, koska ajattelin sen olevan hyvä tapa alkaa kartuttaa työkokemusta Suomesta ja vieläpä itselleni tutusta organisaatiosta.
Gizem suoritti harjoittelunsa yliopiston Kehittämispalveluissa, jossa hänen tehtävänään oli avustaa nuorten eurooppalaisten yliopistojen verkoston YUFEn (Young Universities for the Future of Europe) parissa työskentelevää tiimiä erityisesti opiskeluun ja kampuskaupunkiyhteistyöhön liittyvissä työpaketeissa. – Tehtävänäni oli ylläpitää listaa YUFEn kurssitarjonnasta ja kansalaistoimintamahdollisuuksista, ja lisäksi hoidin jonkin verran yhteydenpitoa opettajien ja opiskelijoiden suuntaan.
YUFE-verkostoon kuuluu kymmenen eurooppalaista yliopistoa ja neljä muuta, ei-akateemista kumppania. Yozgyur sanookin, että yksi harjoittelun positiivisimmista puolista oli mahdollisuus työskennellä niin kansainvälisessä ympäristössä.
– YUFE-verkostossa tapahtuu paljon läpi koko lukukauden, ja siihen kaikkeen mukaan pääseminen oli aluksi hieman haastavaa. Ohjaajani tuki ja neuvot auttoivat minua kuitenkin tottumaan nopeasti. Myös muut työkaverini olivat aina valmiita auttamaan.
– Minusta tuntuu, että minulle annetuista työtehtävistä oli hyötyä YUFElle, ja tehtäviä oli sopivasti. Minulle tarjottiin myös mahdollisuutta jatkaa täyspäiväisenä työntekijänä YUFE-asioiden parissa, ja olen hyvin kiitollinen ja innoissani saamastani mahdollisuudesta.
Suunnittelusihteerin roolissa hän jatkaa jo harjoittelun aikana tutuksi tulleiden YUFE-työpakettien parissa, mutta nyt hänellä on aktiivisempi rooli saapuvien ja lähtevien YUFE-opiskelijoiden ohjaamisessa sekä YUFEn järjestämässä kansalaistoiminnassa.
Entä mitä hän on oppinut suomalaisesta työkulttuurista? – On tärkeää olla itsenäinen ja luotettava. Työntekoa ei valvota kaiken aikaa, vaan työntekijöiden odotetaan suorittavan tehtäviään itsenäisesti. Toisaalta suomalaisissa työpaikoissa hierarkia ei ole yhtä näkyvää kuin monissa muissa maissa. Ihmisiä puhutellaan usein etunimellä ja hyvin suoraan, mutta silti kunnioittavasti.
Mitä muita neuvoja Gizem haluaisi antaa tuleville UEF Trainee -harjoittelijoille? – Älä pelkää kysyä kysymyksiä! Etenkin alussa se on paras tapa hahmottaa, miten sinun tulisi tehtäväsi hoitaa. Harjoittelu on sinulle arvokas kokemus, ja ohjaajasi vastaavat kysymyksiisi mielellään.
– Monelle kansainväliselle opiskelijallemme UEF Trainee -ohjelma on ensimmäinen kosketus suomalaiseen työelämään. Vastaanotto tällaiselle työelämäperehdytykselle on ollut lämmin ja opiskelijamme ovat pitäneet tätä hyödyllisenä, kertoo UEF Trainee -ohjelman koordinaattori Marko Pietilä.
– Helpottaaksemme siirtymää UEF-opiskelijasta työntekijäksi olemme järjestäneet webinaarin, jossa käymme harjoittelijoidemme kanssa läpi työsopimusasioita, työterveyshuoltoa, verotusta ja muita suomalaisen työelämän erityispiirteitä.
Ensimmäisen hakukierroksen harjoittelupaikat koottiin tutkimusryhmistä, laitoksilta ja hallinnosta. – Seuraavalle kierrokselle pyrimme saamaan harjoittelupaikkoja myös yliopiston ulkopuolisista yrityksistä ja organisaatioista. Yhteistyöverkostomme toivottavasti poikii uusia työllistymismahdollisuuksia kansainvälisille osaajillemme, Pietilä sanoo.