Kemian laitoksen rekrytointi avaa uudet UEFDiPro-professuurit, jotka kehittävät yliopiston kansainvälistä ja strategista tutkimustoimintaa.
Arvostettu biomolekulaarisen massaspektrometrian professori Frank Sobott aloittaa uudessa UEFDiPro-professuurissa Itä-Suomen yliopiston kemian laitoksella marraskuussa 2023. Hän tuo kemian laitoksen massaspektrometrian tutkimukseen kansainvälistä huippuosaamista.
Leedsin yliopistossa työskentelevä Frank Sobott osallistuu tutkimustoimintaan, jossa hyödynnetään tarkkuudeltaan maailmanluokan massaspektrometrian tutkimuslaitteistoa kemian laitoksella. Tutkimus tähtää kemiallisten, biokemiallisten ja lääketieteellisten tutkimuskysymysten ratkaisemiseen. UEFDiPro-professuurin hyöty tulee laajasti yliopiston yksiköiden käyttöön niin Joensuun kuin Kuopion kampuksella.
– Idea yhteistyöstä Itä-Suomen yliopiston kollegoiden kanssa lähti siitä, että voimme yhdessä muodostaa massaspektrometrian huippututkimuksen keskittymän tarjoamalla pääsyn tutkimusinfrastruktuureihimme ja jakamalla teknologiatietämystä. Itä-Suomen yliopistolla on yksi Euroopan harvoista huippuluokan massaspektrometrian instrumenteista, joka kuuluu Instruct Eric -infrastruktuuriverkostoon. Odotan innolla yhteistyötä, koska jokaisella tutkimusorganisaatiolla on omaa erikoisosaamista, ja yhdessä voimme löytää uusia ja toisiaan täydentäviä näkökulmia, perustelee Sobott.
Marraskuun lopulla Joensuun kampuksella vieraillut Frank Sobott on samalla ensimmäinen Itä-Suomen yliopiston UEFDiPro-professori (University of Eastern Finland Distinguished Professor). Kutsuprofessuurit tähtäävät yliopiston strategisen ja kilpailukykyisen tutkimustoiminnan kehittämiseen. Osa-aikaiseen UEFDiPro-tehtävään voidaan kutsua kansainvälisesti tunnustettu ja verkostoitunut professori.
– UEFDiPro-järjestelmä avaa erinomaisen mahdollisuuden rekrytoida yliopistoomme kansainvälisesti arvostettuja tutkijoita, jotka vahvistavat omalla asiantuntemuksellaan ja verkostoillaan yliopistomme strategisia ja monitieteisiä tutkimusaloja. Frank Sobottin UEFDiPro-professuuri osoittaa hyvin järjestelmän edut, ja olemme hyvin iloisia saadessamme hänet joukkoomme, sanoo yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen.
Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunnan dekaani Kari Lehtinen kokee tärkeäksi, että Itä-Suomeen saadaan kansainvälisiä tutkijoita ja opiskelijoita, ja kovatasoiset UEFDiPro-professuurit lisäävät osaltaan Itä-Suomen yliopiston vetovoimaa kaiken henkilöstön ja opiskelijoiden näkökulmasta.
– Sen lisäksi, että Sobottin avulla voimme saada tänne tasokasta kansainvälistä henkilöstöä, myös hänen edustamansa tieteen alan taso nousee Itä-Suomen yliopistossa, Lehtinen muistuttaa.
Kemian laitoksen johtajan Mika Suvannon mukaan UEFDiPro-konsepti luo erinomaiset edellytykset yhteistyön tiivistämiselle professori Sobottin kanssa.
– Korkeatasoisen tutkimuksen ja maailmanluokan infrastruktuurin ympärille muodostuva yhteistyö on erinomainen lähtökohta uusille tutkimusavauksille ja -laajennuksille. Tutkijoiden yhteistyö lisää kemian laitoksella tehtävän tutkimuksen kilpailukykyä, mikä tarkoittaa menestystä kilpaillun tutkimusrahoituksen hankinnassa ja laadukkaassa julkaisutoiminnassa. Tämän kaltaiset uudet kumppanuudet ja sitä kautta laajentuvat verkostot parantavat merkittävästi myös laitoksen asemaa toteutettaessa uusien avainhenkilöiden rekrytointeja, kertoo Suvanto.
Yhteistyö kantaa tutkimusjulkaisuihin ja -rahoituksiin
Frank Sobott työskentelee päätoimisesti professorina Leedsin yliopiston molekulaarisen ja solubiologian yksikössä ja osallistuu UEFDiPro-professuurin myötä osa-aikaisesti tutkimustyöhön Itä-Suomen yliopistossa.
Sobott on laajasti meritoitunut kemian alan tutkijana. Frankfurtin yliopistosta kemiasta väitellyt Sobott on työskennellyt urallaan tutkijatohtorina Tsukuban yliopistossa Japanissa, tutkijana ja senioritutkijana Oxfordin ja Cambridgen yliopistoissa sekä apulaisprofessorina ja tutkimusprofessorina Antwerpenin yliopistossa. Vuodesta 2017 lähtien hän on toiminut professorina Leedsin yliopistossa.
Sobottin tutkimustuloksia on julkaistu laajasti alan arvostetuimmissa julkaisusarjoissa kuten Nature Communications -sarjassa. Lisäksi hän on hankkinut merkittäviä tutkimusrahoituksia yliopistoilleen. Itä-Suomen yliopiston kemian laitokselle hän on jo tuonut mittavan MSCA (Marie Skłodowska-Curie Actions) -rahoituksen replikaatioproteiinien rakennetutkimukseen vuosille 2023–2026.
Sobottin tutkimusryhmä Leedsin yliopistossa keskittyy lääketieteelliseen ja lääkekehityksen tutkimukseen. Massaspektrometria on keskeinen tutkimusmenetelmä, jota Sobottin ryhmä hyödyntää muistisairauksien kuten Alzheimerin taudin ja Parkinsonin taudin mekanismien tutkimukseen ja lääkkeiden kehittämiseen molekyyli- ja proteiinitasolla.
Suurten biomolekyylien tutkimusta atomitasolla
Itä-Suomen yliopiston kemian laitos on tehnyt kansallista pioneerityötä biomolekulaarisen massaspektrometrian ja natiivimassaspektrometrian tutkimuksessa jo yli kaksikymmentä vuotta. Laitoksella on käytössään kolme suurta massaspektrometrian laitteistoa, joiden muodostama kemian tutkimuksen infrastruktuuri on Suomessa ainutlaatuinen.
Tutkimusinfrastruktuuria hyödynnetään laajasti yliopistossa. Massaspektrometrialla on keskeinen kemian laitoksen bio-orgaanisen kemian tutkimusryhmän toiminnassa, joka kytkeytyy yliopiston strategisiin tutkimusyhteisöihin Metsät ja biotalous (FOBI) ja Monitieteisen lääkekehitys (DrugTech). Biomolekulaarinen massaspektrometria lukeutuu rakennebiologian tutkimusalustaan Biokeskus Kuopiossa. Natiivimassaspektrometria on lisäksi edustettuna Biokeskus Suomen teknologia-alustoissa ja Instruct Eric -toiminnassa.
– Frank Sobott on erittäin hyvin tunnettu alan kansainvälisessä tiedeyhteisössä, ja hän on erittäin hyvin verkottunut alan johtavien tutkimuskeskusten kanssa. Sobottin professuuri parantaa yliopiston mahdollisuuksia päästä mukaan kansainvälisiin verkostoihin ja osallistua rahoitushakuihin. Esimerkkinä tästä on juuri alkamassa oleva EU:n rahoittama MSCA-hanke, joka kohdentuu kemian laitoksella toteutettavaan tohtorikoulutukseen, muistuttavat professorit Janne Jänis ja Juha Rouvinen kemian laitokselta.
Frank Sobottin UEFDiPro-professuurin tutkimusalana biomolekulaarinen massaspektrometria. Nykyaikaiset massaspektrometriat mahdollistavat suurten biomolekyylien mittaamisen atomitasolla. Näin voidaan mitata ja analysoida esimerkiksi proteiinien erilaisia muunnoksia mutkikkaista seoksista.
– Viime vuosina lupaavaksi menetelmäksi on noussut natiivimassaspektrometria, jossa biologisia makromolekyylejä, kuten proteiineja, mitataan olosuhteissa, jossa niiden avaruusrakenne on säilynyt. Tämä mahdollistaa proteiinien biologisen aktiivisuuden tutkimisen massaspektrometrilla, ja esimerkiksi lääkeaine–reseptori-vuorovaikutusten mittaamisen. Natiivimassaspektrometriasta on kehittymissä erittäin lupaava uusi työkalu esimerkiksi bioteknologian, molekyylibiologian, solubiologian ja biolääketieteen tutkimuksessa, kertovat Jänis ja Rouvinen.
Sobott näkee kiinnostavana näköalana myös tekoälyn hyödyntämisen yhdessä massaspektrometrian tuottaman tiedon kanssa.
– Leedsissä on juuri käynnistynyt tutkimusprojekti lääketeollisuuden kanssa, ja tuossa projektissa tutkitaan, miten massaspektrometrian tuloksia voidaan hyödyntää yhdessä tekoälyn kanssa. Keräämme dataa ja koulutamme tekoälyn ennustamaan, miten tietyt lipidit reagoivat kalvoproteiinien kanssa. Tämä auttaa meitä ymmärtämään proteiinien kemiaa ja mekanismeja, Sobott kertoo.
Lisätietoja
Frank Sobott, professori, Leedsin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, f.sobott@leeds.ac.uk
Jukka Mönkkönen, rehtori, Itä-Suomen yliopisto, jukka.monkkonen@uef.fi
Kari Lehtinen, dekaani, luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta, Itä-Suomen yliopisto, kari.lehtinen@uef.fi
Mika Suvanto, professori, laitosjohtaja, kemian laitos, Itä-Suomen yliopisto, mika.suvanto@uef.fi
Janne Jänis, professori, bio-orgaanisen kemian tutkimusryhmä, kemian laitos, Itä-Suomen yliopisto, janne.janis@uef.fi
Juha Rouvinen, professori, bio-orgaanisen kemian tutkimusryhmä, kemian laitos, Itä-Suomen yliopisto, juha.rouvinen@uef.fi