Venäjä ja Ukraina jakavat yhteisen ja erillisen uskonnollisen, kulttuurisen ja poliittisen historian. Itä-Suomen yliopistossa järjestetään 4. lokakuuta kansainvälinen konferenssi, joka paneutuu moninaisten kohtaamisten verkostoon venäläisyyden ja ukrainalaisuuden välillä. Konferenssissa käsitellään Ukrainaa ja Venäjää yhdistäviä ja erottavia uskonnollisia ja poliittisia intressejä.
Yksi tuoreimmista kiistanalaisuuksista on vuonna 2019 syntynyt itsenäinen Ortodoksinen kirkko Ukrainassa. Venäjän ortodoksinen kirkko ja sen Ukrainassa toimiva osa eivät tätä kirkkoa hyväksy.
– Molemmat osapuolet väittävät tänä päivänä edustavansa aitoa Kiovan kasteen perintöä. Kiistojen ja erilaisten tulkintojen juuret ovatkin jo kauempana kuin viime vuosikymmenellä ja sen poliittisissa käänteissä. Halumme valaista konferenssissamme näitä molempia puolia, kertoo systemaattisen teologian yliopistotutkija Heta Hurskainen.
Konferenssi järjestetään etäyhteyksin, ja sen kielenä on englanti. Tilaisuuden aluksi historioitsija Andriy Fert Kiovan-Mohylan kansallisesta yliopistosta tarkastelee nykypäivän Ukrainan eri ortodoksisten kirkkojen tulkintoja kansallisesta historiasta. Apulaisprofessori Elizaveta Gaufman Groningenin yliopistosta taas puhuu pandemian aiheuttamista kiistoista kirkkojen välillä. Pääpuhujien esitelmiä kommentoivat dosentti Maija Penttilä ja professori Kirill Hovorun.
Iltapäivän painoalueena on henkilöhistorioissa näkyvät kiistanalaisuudet Ukrainan ja Venäjän välillä sekä Neuvostoliiton synnyn alla Ukrainan ortodoksisessa kirkossa tehtyjen päätösten tulkinnat venäläisten aikalaisten näkökulmasta. Lisäksi keskustellaan siitä, miten Venäjän ortodoksinen kirkko on pyrkinyt ratkaisemaan Ukrainaan perustetun itsenäisen Ortodoksisen kirkon aiheuttamia jännitteitä ortodoksisessa maailmassa.
Konferenssi on osa teologian osaston uutta East Meets West -sarjaa, ja ensimmäinen teeman nimissä järjestetty konferenssi. Idän ja lännen kohtaamisen teemoihin voi tutustua myös East Meets West -blogissa, -podcastissa ja -tapahtumissa.
Sivun yläosan kuva: Matti Piirainen.