Erityisruokavalio ei ole enää ainoa peruste juoda kasvijuomia, osoittaa Itä-Suomen yliopistossa tehty tutkimus. Osa perusopetuksen oppilaista juo kouluaterialla kasvijuomaa, kun sen voi vapaasti valita ruokajuomaksi. Tämän mahdollisuuden on tarjonnut jo ainakin viisi Suomen kuntaa. Kasvijuomien kulutus ei kuitenkaan ole kouluissa suurta.
– Oppilaat toivovat kasvijuomia tarjolle, vaikka eivät niitä itse joisikaan. Vaihtoehtojen saaminen tarjolle ja maistelu kiinnostaa. Nykyisillä käyttömäärillä kasvijuomien tarjoamisen kustannukset pysynevät maltillisina, mikä voisi rohkaista useampiakin kuntia tähän suuntaan, kertovat ravitsemustieteen opiskelija Jenni Kela ja väitöskirjatutkija Aija Laitinen.
Kela selvitti pro gradu -tutkimuksessaan vapaasti valittavien kasvijuomien menekkiä ja kustannuksia perusopetuksen kouluaterialla. Lisäksi selvitettiin ruokapalvelupäälliköiden ja oppilaiden näkemyksiä kasvijuomien tarjoamisesta ruokajuomavaihtoehtona kaikille. Osana tutkimusta toteutettiin interventio yhtenäiskouluissa, joihin tuotiin kaurajuoma uudeksi vaihtoehdoksi kouluaterialle. Intervention päätteeksi tehtiin kysely oppilaille.
Maidon kulutus kouluissa laskee
Maidon kulutus laskee Suomessa vähitellen samalla kun kasvijuomien ja erityisesti kaurajuoman kulutus kasvaa. Myös kouluaterioilla maitoa kuluu entistä vähemmän. Kasvijuomien käytön yleistyessä kodeissa yhä useampi voi kaivata niitä vaihtoehdoksi myös kouluaterioilla. Lisääntynyt ympäristötietoisuus ja eläineettiset kysymykset voivat osaltaan vähentää maidon kulutusta ja lisätä kasvijuomien kulutusta myös tulevaisuudessa.
Kouluruokailusuosituksen mukaan ravitsemuksellisesti täysipainoiseen kouluateriaan kuuluisi lasillinen maitoa. Maidon kulutuksen vähentyessä on tärkeää etsiä keinoja kouluaterian ravitsemuksellisen laadun varmistamiseksi. Täydennetyt kasvijuomat voivat olla hyvä, mutta selvästi kalliimpi vaihtoehto maidolle. Niiden tarjoamisesta päätettäessä kannattaa kuitenkin pohtia kustannusten lisäksi myös hyötyjä. Kustannuksiin vaikuttaa ruokapalveluiden sopimushintojen lisäksi EU:n koulumaitotuki, jonka vuoksi maito on kouluille halvempaa.
Kasvijuomien kulutus kouluaterioilla on vielä vähäistä
Tutkimuksen mukaan kasvijuomien menekki kouluaterialla oli samaa luokkaa kuin piimän, alle 10 prosenttia lehmänmaidon menekistä. Osassa kunnista, joissa kasvijuomat olivat olleet jo vapaasti tarjolla, oli niiden menekissä ajan myötä hienoista kasvua. Kustannuksia ei koettu liian suuriksi, kun kulutus oli pientä. Interventiokoulujen oppilaista lähes puolet toivoi, että jokin kasvijuoma olisi vapaasti valittavana juomavaihtoehtona, ja tässä joukossa oli myös oppilaita, jotka eivät käyttäneet kasvijuomia interventiojaksolla.
– Oppilailla on selkeästi kiinnostusta kasvijuomia kohtaan, vaikka vastustusta ja ennakkoluulojakin esiintyi. Tällä hetkellä kasvijuomia tarjotaan monissa kouluissa vain erityisruokavaliota noudattaville, mutta tutkimus osoittaa, että niille on muutakin käyttäjäkuntaa, Kela toteaa.
Lisätietoja:
Ravitsemustieteen opiskelija Jenni Kela, Itä-Suomen yliopisto, kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, jennkela (a) student.uef.fi
Väitöskirjatutkija Aija Laitinen, Itä-Suomen yliopisto, kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, p. 040 417 4194, aija.laitinen (a) uef.fi
https://uefconnect.uef.fi/henkilo/aija.laitinen/
Opinnäytetyö:
Jenni Kela. Kasvijuomien saatavuus ja kulutus perusopetuksen kouluaterialla. Pro gradu -tutkimus. Itä-Suomen yliopisto 2024. http://urn.fi/urn:nbn:fi:uef-20250013