Apulaisprofessori Alina Solomon tekee kansainvälistä aivotutkimusta Itä-Suomen yliopistossa – ja nauttii rauhasta ja luonnosta.
Apulaisprofessori Alina Solomonin polku kansainväliseksi neurotieteiden tutkijaksi on kulkenut luontaisen kiinnostuksen ja kiehtovien sattumien kautta.
– Kiinnostuin aivoista jo varhain biologian opinnoissa. Kun osallistuin neurotieteiden tutkimusryhmään lääketieteen opiskelijana Romaniassa, Alzheimerin tauti oli silloin vielä vain alaviite. Jäin ihmettelemään, mikä tämä sairaus oikein on, Solomon taustoittaa tutkijauransa avainkysymystä.
Alkujaan Solomonin oli tarkoitus tehdä väitöstutkimuksensa Karoliinisessa instituutissa Tukholmassa, ja sinne hän muutti vuonna 2004. Suunta kuitenkin vaihtui, kun hän tapasi Karoliinisessa instituutissa professori Miia Kivipellon, joka suositteli Solomonia hakemaan Marie Curie -apurahaa väitöstutkimuksen tekemiseksi Kuopion yliopistossa.
– Miian rohkaisusta hain ohjelmaan, ja olin yksi neurotieteiden väitöskirjatutkijoista, jotka valittiin Kuopion yliopistoon vuonna 2006. En tiennyt tuolloin mitään Kuopiosta, Solomon naurahtaa.
Karoliinisen instituutin yhteys säilyi, kun Solomon väitteli dementian ja kolestrolin yhteydestä Kuopion yliopistossa vuonna 2009. Hän jatkoi postdoc-tutkimustaan sekä Kuopiossa että Tukholmassa.
Nykyisin Solomon työskentelee neuroepidemiologian apulaisprofessorina Itä-Suomen yliopistossa. Hänen tutkimustyönsä ytimessä ovat edelleen kognitiivinen ikääntyminen ja dementian ehkäisy. Solomon tekee tiiviisti tutkimusta yhdessä kansainvälisten tutkimusryhmien ja -verkostojen kanssa. Yhteistyötä on myös yliopistollisten sairaaloiden kanssa, mutta Solomon tekee eron tutkijan ja kliinistä työtä tekevän lääkärin näkökulmien kesken.
– Uteliaisuus on tutkijan työni perusta. Haluan tietää, mitä Alzheimerin taudissa tapahtuu. Jos haluaisin käytännössä auttaa ihmisiä, olisin jäänyt kliiniseen työhön. Ihmisten auttaminen elämäntapamuutosten kautta ja lääkkeiden avulla ovat tärkeitä, ja tutkimukseni osoittaa siihen suuntaan.
Tieteilijät liikkuvat kansainvälisesti, ja olemme siellä, missä se on hyödyllistä kullakin hetkellä.
Alina Solomon
Apulaisprofessori
”Pidän hiljaisuudesta”
Itä-Suomen yliopiston ja Karoliinisen instituutin neurotutkimus on laajentunut kansainväliseksi verkostoksi: Solomon toimii johtavana tieteellisenä asiantuntijana Nordic-UK Brain Network -verkostossa, joka tähtää dementian tutkimusresurssien ja kansainvälisen yhteistyön lisäämiseen.
Verkosto yhdistää alan tutkijoita Itä-Suomen yliopistosta, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta, Karoliinisesta instituutista, FINGERS Brain Health Institutesta Tukholmasta ja Imperial College Londonista.
– Suunnittelen projekteja ja rahoituksia sekä tiedestrategiaa koko verkostolle. Toimin samalla päätutkijana omassa tiimissäni Kuopiossa, Solomon kertoo.
Solomonilla on Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessuurin lisäksi sivutehtäviä Tukholmassa ja Lontoossa.
– Karoliininen instituutti ja Imperial College London ovat toki isoja yliopistoja, mutta valitsin lopulta Itä-Suomen yliopiston sen sopivuuden tähden. Näen itseni ensisijaisesti kansainvälisen verkoston jäsenenä. Tieteilijät liikkuvat kansainvälisesti, ja olemme siellä, missä se on hyödyllistä kullakin hetkellä.
Nykytilanteeseen Itä-Suomen yliopisto tarjoaa hyvät olosuhteet Solomonin tutkimukselle. Yliopisto tukee kansainvälistä yhteistyötä. Lisäksi rauhallinen kampusalue ja lyhyet työmatkat tukevat tutkijan arkea.
– Kuopio on pieni paikka Tukholmaan ja Lontooseen verrattuna, mutta pidän hiljaisuudesta. Täällä menee paljon vähemmän aikaa työmatkoihin. Kun en tuhlaa aikaani työmatkoihin, ajanhallintani on paljon tehokkaampaa. Pidän myös luonnossa liikkumisesta vapaa-ajallani. Nyt minulla kestää vain kaksi minuuttia siirtyä kotoani suoraan luontoon, Solomon kertoo.
Alina Solomon on yksi Itä-Suomen yliopiston 29 apulaisprofessorista. (Tilanne syyskuu 2022)