Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

Iäkkäitä naisia jumppatunnilla.

Uusi oppikirja ikääntymisestä

Äskettäin julkaistu englanninkielinen oppikirja kokoaa yhteen tämänhetkistä tietoa ikääntymisestä niin biologian, ikääntymiseen liittyvien sairauksien kuin elämäntapojen ja ympäristön vaikutusten kannalta. Springerin julkaisema oppikirja Aging: How Science Works  perustuu Itä-Suomen yliopiston professori Carsten Carlbergin suosittuihin luentoihin. Muut kirjoittajat ovat Stine M. Ulven ja Eunike Velleuer.

Ikääntyminen on kaikkia koskettava aihe. Iän myötä ihmiskehon fysiologisissa ja biokemiallisissa prosesseissa tapahtuu luonnollisia muutoksia, eikä ikääntyminen itsessään ole sairaus. Jokainen meistä ikääntyy yksilölliseen tahtiinsa, johon vaikuttavat paljolti elämäntavat ja elinympäristö. Ikääntymisen molekyyli- ja solutason mekanismit on tallennettu jokaiseen soluumme.

Ikääntymisprosessi rajoittaa elinikää, joka meillä ihmisillä on korkeintaan 120 vuotta. Harva kuitenkin on saavuttanut tämän iän. Mikä heidän elämässään oli erilaista kuin muilla? Oliko kyse vain terveellisistä elämäntavoista ja niiden myötä vakavilta sairauksilta välttymisestä? Vai oliko se sisäänrakennettuna genomiin ja epigenomiin? Muun muassa näihin kysymyksiin kirja pyrkii vastaamaan niin evoluution, genomin ja epigenomin kuin eri kudosten ja solutyyppien toiminnan näkökulmista.

”Ymmärtääksemme ikääntymisen prosessia meidän täytyy ymmärtää, miten kehomme rakentuu ja toimii ja miten ympäristömme vaikuttaa solutason prosesseihin, kuten solujen kasvuun, erilaistumiseen ja kuolemaan,” kirjoittajat toteavat.

Kirjassa selitetään aluksi ihmisen genomin yhteys evoluutioon sekä geeninsäätelyn ja epigenetiikan perusperiaatteet. Sen jälkeen käsitellään ikääntymisen solutason mekanismeja sekä ravitsemuksen ja immuunijärjestelmän merkitystä. Tarkastelun kohteena ovat myös ikääntymiseen liittyvät sairaudet, kuten tyypin 2 diabetes, ateroskleroosi, syöpä ja Alzheimerin tauti. Lopuksi kirja tarkastelee mahdollisuuksia terveeseen ikääntymiseen ja ikääntymisprosessin hidastamiseen.

Ikääntyminen on ollut pitkään Carlbergin erityisenä mielenkiinnon kohteena ja hän kertoo koonneensa kirjaan ikääntymiseen liittyvät sisällöt neljältä luentokurssiltaan: molekulaarisen lääketieteen ja genetiikan, syöpäbiologian, molekulaarisen immunologian ja nutrigenomiikan kursseilta.

Carlberg toimii biokemian professorina Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksikössä. Ulven työskentelee Oslon yliopiston ravitsemustieteen laitoksella ja Velleuer saksalaisen Helios-klinikan lasten ja nuorten terveyden keskuksessa.

Lisätietoja:

Professori Carsten Carlberg, carsten.carlberg (a) uef.fi, +358 403553062

Carlberg, Carsten, Ulven, Stine M. and Velleuer, Eunike. Aging: How Science Works. Springer Nature, 2024. https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-031-61257-2

 

Avainsanat