Neljätoista uutta väitöskirjatutkijaa aloittaa Itä-Suomen yliopiston työelämätohtorijärjestelmässä vuonna 2023.
Itä-Suomen yliopisto on valinnut työelämätohtorijärjestelmäänsä 14 uutta väitöskirjatutkijaa, jotka aloittavat väitöstutkimuksensa vuoden 2023 aikana.
Valitut henkilöt työskentelevät samanaikaisesti Itä-Suomen yliopiston ja toisen työnantajan palveluksessa. Yliopisto on nimennyt heidät väitöskirjatutkijan osa-aikaisiin tehtäviin, ja heidän pääasiallinen tehtävänsä on väitöskirjatutkimuksen tekeminen yliopiston tohtorikoulun ohjelmissa.
Itä-Suomen yliopisto otti ensimmäisenä suomalaisena korkeakouluna käyttöön työelämätohtorijärjestelmän yliopistotasoisesti kaikissa tohtoriohjelmissaan vuonna 2020. Yliopiston akateeminen rehtori Tapio Määttä toivoo työelämätohtorijärjestelmän edistävän tohtoreiden työllistymistä yrityksiin ja muihin yliopistojen ulkopuolisiin työtehtäviin.
– Tohtoreiden monipuolinen osaaminen tulee toivottavasti laajemmin yhteiskunnassa hyödynnetyksi. Saamamme palautteen perusteella tälle uudelle tohtoriopintojen rahoitusjärjestelmälle on selvästi ollut tarvetta, Määttä toteaa.
Mobiililaitteet avuksi matematiikan opetuksessa ja oppimisessa Namibiassa
Kasvatustieteiden tohtoriohjelmassa aloittavat väitöstutkimuksensa Cloneria Jatileni ja Malakia Jatileni, jotka tuottavat työelämätohtorijärjestelmän avulla tutkittua tietoa Namibian koulutusjärjestelmän käyttöön. Heidän toinen työnantajansa on Namibian opetus- ja kulttuuriministeriö.
Cloneria Jatileni ja Malakia Jatileni ovat suorittaneet maisteritutkintonsa Itä-Suomen yliopistossa ja jatkavat nyt väitöstutkimusta soveltavan kasvatustieteen ja opettajakoulutuksen osastossa. Projektitöitä tekevä opettaja Cloneria saa työelämätohtorijärjestelmän kautta mahdollisuuden tohtoriopintojensa rahoittamiseen. Koulun rehtorina työskentelevä Malakia voi samoin väitöstutkimukseensa järjestelmän avulla.
Cloneria Jatilenin tutkimus keskittyy mobiililaitteiden ja -sovellusten hyödyntämiseen opetuksessa ja oppimisessa.
– Keskeinen kysymys on, kuinka voimme parantaa matematiikan opetusta ja oppimista mobiililaitteilla ja -sovelluksissa. Tutkimus on tarkoitus integroida Namibian koulutusjärjestelmään ja tuottaa tieteellistä tutkimusta, joka on hyödynnettävissä samalla globaalisti, Cloneria Jatileni kertoo.
Namibiassa lapset eivät käytä henkilökohtaisia mobiililaitteita koulussa, vaikka lapset haluaisivatkin opiskella matematiikkaa mobiililaitteiden avulla. Cloneria Jatileni on havainnut tämän ongelman, kun hän on opettanut informaatioteknologiaa, viestintää ja matematiikkaa.
– Matematiikka on hyvin tärkeä oppiaine kouluissa. Miten voimme muuttaa nykyistä käytäntöä ja hyödyntää paremmin mobiililaitteita ja -sovelluksia, se on tärkeä kysymys väitöstutkimuksessani, painottaa Cloneria Jatileni.
– Namibiassa mobiililaitteet ovat jo lasten käsissä, ja opettajina meidän tulisi opettaa lapsille, miten he voivat käyttää mobiililaitteita hyödyksi oppimisessa. Namibia on kehittyvä talous, ja joissakin kouluissa on vain yksi tietokone. Silti perheillä on laitteita, joita lapset voisivat tuoda kouluun. Kun opetussuunnitelmia uudistetaan viiden vuoden välein, paperisiin oppikirjoihinkin menee paljon rahaa, jatkaa Malakia Jatileni.
Malakia Jatilenin väitöstutkimus tuottaa Namibiaan koulutusjärjestelmän hyödyksi erityispedagogiikan malleja, joilla tuetaan oppimista erilaisista lähtökohdista.
– Suomessa on yksi maailman parhaista koulutusjärjestelmistä, ja haluamme jakaa näitä oppimisen tapoja Namibiaan. Omassa tutkimuksessani keskityn erityispedagogiikkaan, jossa on paljon opittavaa ja tehtävää, Malakia Jatileni kertoo.
Tutkimus- ja kehitysala on ollut mielenkiintoni aihe. Työelämätohtorijärjestelmässä pystyn yhdistämään käytännöllisesti työn ja tutkimuksen, josta saatu tieto tulee tarpeeseen ja käyttöön.
Joona Sorjonen
Proviisori, väitöskirjatutkija
Luontevaa tutkimusyhteistyötä lääkeyritysten ja yliopiston kesken
Itä-Suomen yliopiston työelämätohtorijärjestelmän kautta väitöskirjatutkijana aloittaa myös Joona Sorjonen. Hän tekee tutkimustaan lääketutkimuksen tohtoriohjelmaan. Sorjonen valmistui proviisoriksi Itä-Suomen yliopistosta 2021 ja on työskennellyt sittemmin Orion-lääkeyhtiön palveluksessa.
– Farmasian ala on tutkimusintensiivinen, ja lääkeyhtiöillä ja yliopistoilla on perinteisesti yhteistyötä. Teen väitöstutkimustani AstraZeneca-lääkeyhtiön kanssa. Tein jo aikoinaan graduni AstraZenecalle. Jatko-opinnot olivat mielessä graduvaiheessa, ja nyt se realisoitui. Jatkumona tulee väitöskirjatutkimus, Sorjonen kertoo.
Sorjosen väitöstutkimus keskittyy tablettien eheyden ennustamiseen ja parantamiseen, tavoitteena tuotannollisen toimintavarmuuden parantaminen. Hän on varautunut tekemään väitöstutkimusta nelisen vuotta, ja ohjaajat löytyvät sekä Itä-Suomen yliopistosta että AstraZenecasta.
– Tutkimus- ja kehitysala on ollut mielenkiintoni aihe. Työelämätohtorijärjestelmässä pystyn yhdistämään käytännöllisesti työn ja tutkimuksen, josta saatu tieto tulee tarpeeseen ja käyttöön, Sorjonen painottaa.