Itä-Suomen yliopiston ympäristöpolitiikan opiskelijat pohtivat ratkaisuja kestävyyden viheliäisiin ongelmiin yhdessä Tulliportin normaalikoulun lukiolaisten ja Joensuun kaupungin ympäristösuojeluyksikön viranomaisten kanssa helmikuussa.
Opiskelijoiden ja viranomaisten yhteiset työpajat käynnistyvät viikolla 7 ja liittyvät ympäristöpolitiikan oppiaineen Ihminen ja ympäristö -kurssiin, johon osallistuu vuosittain yli 70 tutkinto-opiskelijaa ja avoimen yliopiston opiskelijoita. Tänä vuonna työpajat toteutetaan yhdessä Tulliportin normaalikoulun lukion ja kaupungin ympäristösuojeluyksikön kanssa. Työpajoissa opiskelijat esittelevät tutkittua tietoa, ja osallistujat pohtivat yhdessä toimintaehdotuksia ja politiikkasuosituksia kestävyyden ongelmiin.
Työpajojen aihepiirejä ovat nuorten näkemykset kestävästä kaupungista ja kestävästä tulevaisuudesta, muovin kulutuksen haittojen ratkaiseminen kiertotalouden keinoin, ilmastokestävä energiatuotanto ja -politiikka, ruuantuotannon ja kulutuksen merkitys ympäristölle sekä vesivarojen ja luonnonmonimuotoisuuden suojelu. Kaikki teemat linkittyivät ympäristöpolitiikan peruskysymyksiin ja samalla nuorten ilmastohuoleen.
Ilmastonmuutoksen kaltaisten viheliäisten ongelmien ratkaiseminen on vaikeaa ja monimutkaista, koska niihin ei ole yksiselitteisiä ratkaisuja. Viheliäisiä ongelmia voidaan ratkaista vain yhdessä, ja siihen tarvitaan poliittisia ja hallinnollisia siirtymiä sekä ihmisten arjesta nousevia kestävyysmurroksia.
– Opiskelijamme ovat tulevaisuudessa ympäristöalojen asiantuntijoita. Sen vuoksi olen valinnut opetusmenetelmäksi klinikkaopetuksen, jonka avulla opiskelijat oppivat tuottamaan tietoa ajankohtaisista ympäristökysymyksistä näiden asioiden parissa työskenteleville toimijoille, korostaa kurssin vastuuopettaja, luonnonvarahallinnan professori Irmeli Mustalahti.
Kurssin järjestävät yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston ympäristöpolitiikan oppiaine ja ALL-YOUTH – Kaikki nuoret haluavat määrätä elämästään -tutkimushanke. ALL-YOUTH-hanke tutkii nuorten yhteiskunnallisen osallistumisen kykyjä ja esteitä sekä nuorten käsityksiä kestävästä hyvinvoinnista. Tutkimushanketta rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN). Tutkimushankeen toteuttavat Helsingin, Itä-Suomen ja Tampereen yliopistot.
Lisätietoja klinikka-oppimisen mallista ja ALL-YOUTH-tutkimushankkeesta: http://tulevaisuusnyt.allyouthstn.fi/
Lisätietoja kurssista:
Irmeli Mustalahti, luonnonvarahallinnan professori, Itä-Suomen yliopisto, irmeli.mustalahti@uef.fi, puh. 050 5632 071