Yliopistomme pääaineisiin voi hakea tutkinto-opiskelijaksi todistusvalinnalla, pääsykokeen kautta, avoimen yliopiston väylän kautta tai maisterihaussa. Avoimen yliopiston väylällä yliopistoon haetaan avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen perusteella. Joissakin tapauksissa voi olla myös muita kriteereitä esimerkiksi taustatutkintoon liittyen. Haku tutkinto-opiskelijaksi on erillishaussa keväisin samaan aikaan kuin yhteishaku. Yliopiston valintaperusteet tarkistetaan vuosittain ja ne julkaistaan syksyisin lokakuun loppuun mennessä. Valintaperusteisiin voi tulla muutoksia eli tarkistathan valintaperusteet aina ennen hakuaikaa.
Avoimessa yliopistossa tarjolla olevat opintojaksot ovat aina tutkinnon osia, joten opinnot ovat samoja opintoja, joita tutkinto-opiskelijat suorittavat yliopistossa. Tällöin avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot on mahdollista sisällyttää osaksi tutkintoa, mikä nopeuttaa valmistumistasi.
Tutkintotavoitteisen opiskelun voi aloittaa avoimessa yliopistossa jo ennen kuin on saanut tutkinto-opiskelupaikkaa yliopistossa. Tutkintotavoitteinen opiskelu avoimessa yliopistossa on pitkäjänteistä opiskelua ja opintoja on hyvä suunnitella yhdessä oppiaineen suunnittelijan tai opinto-ohjaajan kanssa.
40
avoimen yliopiston väylää
500
tutkinto-opiskelupaikkaa
100
oppiainetta
Väylän kautta hakemissa on hyötyjä
Avoimen yliopiston opinnot ovat hyödyksi:
- Voit aloittaa opinnot joustavasti avoimessa yliopistossa vaikka työn ohessa
- Saat hyväksi luettua avoimen yliopiston opinnot mahdollisesti tutkintoosi
- Varmistut omasta alastasi avoimen yliopiston opinnoilla
- Saat opiskeltua osan tutkinnostasi avoimessa yliopistossa
- Opiskeluvalmiutesi paranevat - kartuta akateemisia taitoja
Tutustu Itä-Suomen yliopiston urapalveluiden kokoamiin tietoihin valmistuneiden sijoittumisesta työelämään.
Avoimen yliopiston väyläopinnot
Filosofinen tiedekunta
Suoritettuasi kasvatustieteen ja/tai aikuiskasvatustieteen perusopinnot (25 op) tai muut vastaavat kasvatustieteellisen alan perusopinnot (25 op) voit hakea tutkinto-opiskelijaksi kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen asiantuntijakoulutusohjelmaan erillishakukohteessa Aiemmat opinnot, ml avoimen yliopiston opinnot, Kasvatustiede ja aikuiskasvatustiede, Joensuu (3 v + 2 v). Haku tehdään kevään toisessa yhteishaussa maalis-huhtikuussa.
Kasvatus- ja aikuiskasvatustieteen asiantuntijakoulutus antaa monipuoliset valmiudet kasvatus- ja koulutusalan asiantuntijatehtävissä toimimiseen. Koulutusohjelman suorittaneet voivat sijoittua esimerkiksi koulutussuunnittelijaksi, projektikoordinaattoriksi, aikuiskouluttajaksi, tutkijaksi, henkilöstöpäälliköksi tai hallinnollisiin tehtäviin. Sivuainevalinnoilla voit muokata suuntautumistasi ja voit myös hakeutua koulutuksen aikana suorittamaan aikuisopettajan pedagogiset opinnot (60 op) ja laajentaa näin osaamistasi.
Lisätietoja koulutusohjelmasta ja linkki hakukohteen sivulle Opintopolku.fi-palveluun löytyvät yliopiston sivulta https://www.uef.fi/fi/koulutus/kasvatustiede-ja-aikuiskasvatustiede — perehdy huolella hakukohteen valintaperusteisiin.
Opiskelu Itä-Suomen avoimessa yliopistossa
Hakuun sopivat opinnot
ovat aikataulutettuja, mutta suoritettavissa verkkovälitteisesti, ja opintojen tukena käytetään verkko-oppimisympäristö eLearn Moodlea. Tutustu myös avoimen yliopiston opinto-oikeuksiin ja opintomaksuihin.
Lisätietoja
Suorittamalla avoimessa yliopistossa kulttuurintutkimuksen väyläopinnot voit hakea kulttuurintutkimuksen tutkinto-opiskelijaksi ilman valintakoetta. Valinnassa huomioitavat opinnot määritellään vuosittain vahvistettavissa valintaperusteissa.
Kulttuurintutkimuksen kandidaatti- ja maisteritutkinnoissa voit valita itsellesi mieluisen erikoistumisalan (kirjallisuus, etnomusikologia, kulttuuriantropologia, mediakulttuuri ja viestintä, sukupuolentutkimus, taiteensosiologia ja perinteentutkimus). Kulttuurintutkimuksen koulutusohjelmassa opiskelet monipuolisen tutkinnon kiinnostuksesi mukaan ja tutkinnon suoritettuasi voit työskennellä erilaisissa tehtävissä esimerkiksi suunnittelijana, tiedottajana, tutkijana tai opetustehtävissä kulttuuri- ja sivistysorganisaatioissa, yrityksissä, hankkeissa ja järjestöissä. Lue lisää opinnoista ja suuntautumisvaihtoehdoista.
Avoimen yliopiston väyläopinnoilla, ml. aikaisemmilla muilla opinnoilla valittavat:
- Opintopisteet: 25 op
- Opiskelijamäärä: Valitaan 10 opiskelijaa
Hakijalla on oltava suoritettuna
A) painotetulta keskiarvoltaan vähintään hyvin tiedoin (3/5) Itä-Suomen yliopistossa suoritetut kulttuurintutkimuksen avoimen yliopiston moduulin opinnot (yhteensä 25 op).
Moduuliin kuuluvat opintojaksot:
Pakolliset (yhteensä 20 op)
- 2120220 Kulttuurintutkimuksen perusteet (5 op)
- 2120221 Kulttuurintutkimuksen käytännöt (5 op)
- 2120222 Kulttuurintutkimuksen näkökulmia (5 op)
- 2120227 Kulttuurin ilmiöt ja instituutiot (5 op)
Lisäksi valitse yksi seuraavista (5 op)
- 2128121 Johdatus sukupuolentutkimukseen (5 op)
- 2126141 Lähestymistapoja viestinnän tutkimukseen (5 op)
- 2123112 Johdatus perinteentutkimukseen ja kulttuuriantropologiaan (5 op)
- 2127119 Musiikin tutkimuksen perusteet (5 op)
- 2122112 Kirjallisuuden peruskurssi (5 op)
- 2122114 Taide yhteiskunnassa ja kulttuurissa (5 op)
tai B) painotetulta keskiarvoltaan vähintään hyvin tiedoin (3/5) suoritettu perusopintokokonaisuus (25–30 op) siinä oppiaineessa, jonka haluat pääaineeksesi (kirjallisuus, perinteentutkimus tai kulttuurintutkimuksen erikoistumisala kulttuuriantropologia, mediakulttuuri ja viestintä, etnomusikologia, sukupuolentutkimus tai taiteensosiologia) taikka lähialalla. Lähialan aiempien opintojen soveltuvuuden arvioi kulttuurintutkimuksen vastuuprofessori.
Mikäli valintakriteerit täyttäviä hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja (10), tehdään valinta haun perusteena olevien opintojen kahden desimaalin tarkkuudella lasketun painotetun keskiarvon perusteella. Mikäli hakijoilla on sama painotettu keskiarvo, sijoitetaan heidät kaikki samalle valintasijalle.
Valinta tutkinto-opiskelijaksi tapahtuu yhteishaussa (hakukohde: Avoimen yliopiston väylä, ml. aikaisemmat muut opinnot). Tarkasta tarkat valintaperusteet ja muut tiedot tutkinto-opiskelijaksi hakeutumisesta kulttuurintutkimuksen sivuilta.
Hakuun sopivat opinnot löytyvät avoimen yliopiston historia ja kulttuuri-nettisivuilta.
Opiskelu avoimessa yliopistossa
Itä-Suomen yliopiston avoimessa yliopistossa on opetustarjonnassa kulttuurintutkimuksen väyläopinnot (25 op).
Kulttuurintutkimuksen opinnot ovat suoritettavissa monimuotoisesti. Osa opintojaksoista sisältää aikataulutusta ja niihin voi sisältyä lähiopetusta Joensuun kampuksella. Tietoa ilmoittautumisesta ja avoimen yliopiston maksuista.
Lisätietoja
Itä-Suomen yliopiston teologian osaston ja avoimen yliopiston väylä tutkinto-opiskelijaksi ilman valintakoetta toteutuu myös lukuvuonna 2024-2025. Suorittamalla yleisen teologian opintoja voit hakea tutkinto-opiskelijaksi ilman erillistä valintakoetta kandidaatti + maisterikoulutukseen. Voit hyödyntää avoimen yliopiston opintoja myös hakiessasi suoraan teologian maisterikoulutukseen, jos sinulla on jo aiempi yliopistotutkinto.
Läntisen teologian koulutusohjelmaan voit hakea kahden väylän kautta:
- A-ryhmä: 10op UEF:n Avoimessa yliopistossa tarjolla olevia vapaavalintaisia hakukohteen koulutusohjelman mukaisia perusopintoja vähintään arvosanalla hyvä (3/5) lukuvuoden 2024-25 aikana suoritettuna (20 aloituspaikkaa).
- B-ryhmä: 25op UEF:n Avoimessa yliopistossa tarjolla olevia vapaavalintaisia hakukohteen koulutusohjelman mukaiset perusopinnot vähintään arvosanalla hyvä (3/5). Kokonaisuus ei saa olla vanhempi kuin 1.8.2022 suljettu ja yksittäinen opintojakso on vanhimmillaan 1.8.2020 suoritettu (9 aloituspaikkaa).
- C-ryhmä: 60op poistuu väylähausta.
Väyläopiskelijat hakevat tutkinto-opiskelijoiksi kevään toisessa yhteishaussa Itä-Suomen yliopiston teologian osastolle. Valinnan perusteet vahvistetaan syksyllä 2024.
Lisäksi voit hakea tutkinto-opiskelijaksi maisterihaun kautta valintakriteerien täyttyessä.
Teologian opetus perustuu kriittiseen tutkimukseen kristinuskon maailmanlaajuisesta merkityksestä. Itä-Suomen yliopistossa erityinen mielenkiinnon kohde on idän ja lännen kristillisten perinteiden kohtaaminen. Teologin suuntautumisvaihtoehdon mukainen tutkinto täyttää Suomen evankelisluterilaisen kirkon edellytykset hakea pappisvirkaa, mikäli opiskelija suorittaa kirkon virkaan vaadittavat soveltavat opinnot. Yhteiskunnalliset soveltavat opinnot suorittavalle suuntautumisvaihtoehto antaa valmiudet teologista asiantuntemusta vaativiin tehtäviin yhteiskunnassa ja uskonnollisissa yhteisöissä.
Tutustu myös teologian osaston verkkosivuihin.
Väyläinfo 7.8.2024 klo 17 Zoomissa (https://uef.zoom.us/j/61626451895)
Maisterihaku läntisen teologian teologin koulutukseen
- Hakuaika: Ilmoittautuminen avoimen yliopiston opintoihin alkaa syyslukukaudella 8.8.2024
- Opintopisteet: 60 opintopistettä
- Opiskelijamäärä: maisterihaussa valittavien määrä varmistuu syksyllä 2024
Maisterihaussa hakijalla on oltava suoritettuna alempi tai ylempi yliopistotutkinto ja sen osana tai lisäksi enintään kymmenen vuotta aiemmin suoritetut
- yleisen teologian perusopinnot 25 op ja
- yleisen teologian aineopinnot 35 op (yht. 60 op).
Valintaperusteena olevien opintojen painotetun keskiarvon tulee olla vähintään 3/5 tai hyvät tiedot.
Haku tutkinto-opiskelijaksi on yhteishaussa keväällä 2025. Tutustu koulutukseen hakemiseen Läntisen teologian sivulla.
Opiskelu avoimessa yliopistossa
Hinta: Avoimen yliopiston normaali opiskeluoikeusmaksu
- Opintojaksojen opiskeluoikeus yksittäin ostettuna 20€/op
- Perusopintokokonaisuus pakettina (25op) 15€/op
Kaikki UEF Avoimessa yliopistossa tarjolla olevat opintojaksot sisältyvät sellaisinaan myös tutkinto-opintoihin. Hakija voi halutessaan suorittaa koko perusopintokokonaisuuden ja valita suorituksista haluamansa opintojaksot hakeakseen A-ryhmässä.
Opinnot suoritetaan suomen kielellä ja opinnot sisältävät myös englanninkielistä oppimateriaalia. (Tutustu myös kielitaitovaatimuksiin hakeutuessa tutkinto-opiskelijaksi Itä-Suomen yliopistoon.)
Teologian opinnot ovat suoritettavissa etänä yhtä tenttiä lukuun ottamatta. Suoritustavat vaihtelevat opintojaksoittain (tehtävät, verkkotyöskentely, verkkovälitteinen kontaktiopetus, tentit). Opinnoissa on käytössä verkko-oppimisympäristö UEF Moodle. Opintoja on mahdollista ostaa myös kokonaisuutena. Tutustu opinto-oikeuksiin ja opintomaksuihin Avoimessa yliopistossa.
Lisätietoja
Itä-Suomen yliopiston teologian osaston ja avoimen yliopiston yhteistyönä kehittämä väylä tutkinto-opiskelijaksi ilman valintakoetta toteutuu myös lukuvuonna 2024-2025 sekä teologin että kirkkomuusikon koulutusohjelmiin.
Suorittamalla ortodoksisen teologian opintoja voit hakea tutkinto-opiskelijaksi ilman erillistä valintakoetta kandidaatti + maisterikoulutukseen. Kirkkomusiikin suuntautumisvaihtoehdossa tulee lisäksi suorittaa hyväksytysti musiikkikoe. Voit hyödyntää avoimen yliopiston opintoja myös hakiessasi suoraan teologian maisterikoulutukseen, jos sinulla on jo aiempi yliopistotutkinto.
Itä-Suomen yliopisto on Pohjoismaiden ainoa yliopistotasoista ortodoksisen teologian koulutusta ja tutkimusta harjoittava yksikkö. Avoimen yliopiston opintojen perusteella voi hakea ortodoksisen teologian koulutusohjelmassa kahteen suuntautumisvaihtoehtoon.
Teologin suuntautumisvaihtoehdon tutkinto antaa kelpoisuuden ortodoksisen kirkon työsuhteisen papin ja diakonin tehtäviin sekä valmiudet muihin ortodoksisen teologian asiantuntemusta vaativiin tehtäviin esimerkiksi tiedotusvälineissä tai kulttuurielämässä. Opintojen tavoitteena on perehdyttää opiskelija pääasiallisesti ortodoksisen kirkon teologiaan, historiaan ja nykytilanteeseen. Kirkkomusiikin suuntautumisvaihtoehto antaa kelpoisuuden ortodoksisen kirkon kanttorin tehtäviin sekä valmistaa muihin ortodoksisen kirkkomusiikin asiantuntemusta vaativiin tehtäviin.
Ortodoksisen teologian koulutusohjelmiin voit hakea kolmen väylän kautta:
- A-ryhmä: 10op UEF:n Avoimessa yliopistossa tarjolla olevia vapaavalintaisia hakukohteen koulutusohjelman mukaisia perusopintoja vähintään arvosanalla hyvä (3/5) lukuvuoden 2024-25 aikana suoritettuna (20 aloituspaikkaa).
- B-ryhmä: 25op UEF:n Avoimessa yliopistossa tarjolla olevat hakukohteen koulutusohjelman mukaiset perusopinnot vähintään arvosanalla hyvä (3/5). Kokonaisuus ei saa olla vanhempi kuin 1.8.2022 suljettu ja yksittäinen opintojakso on vanhimmillaan 1.8.2020 suoritettu (9 aloituspaikkaa).
- C-ryhmä: 60op poistuu väylähausta.
Valinnan perusteet vahvistetaan syksyllä 2024. Katso ortodoksinen teologian perusopinnot (25 op). Tutustu myös teologian osaston verkkosivuihin.
Väyläinfo 7.8.2024 klo 17 Zoomissa (https://uef.zoom.us/j/61626451895)
Maisterihaku ortodoksisen teologian teologin tai kirkkomusiikin koulutukseen
- Hakuaika: Ilmoittautuminen avoimen yliopiston opintoihin alkaa syyslukukaudella 8.8.2024
- Opintopisteet: 25–60 opintopistettä
- Opiskelijamäärä: maisterihaussa valittavien määrä varmistuu syksyllä 2024
Maisterihaussa teologin suuntautumisvaihtoehtoon hakijalla on oltava suoritettuna alempi tai ylempi yliopistotutkinto ja sen osana tai lisäksi enintään kymmenen vuotta aiemmin suoritetut
Valintaperusteena olevien opintojen painotetun keskiarvon tulee olla vähintään 3/5 tai hyvät tiedot.
Maisterihaussa kirkkomusiikin suuntautumisvaihtoehtoon hakijalla on oltava suoritettuna alempi tai ylempi yliopistotutkinto tai musiikin alan ammattikorkeakoulututkinto. Lisäksi tulee olla tutkinnon osana tai lisäksi enintään kymmenen vuotta aiemmin suoritetut
Lisäksi kirkkomusiikin suuntautumisvaihtoehdossa musiikillinen osaaminen tulee olla osoitettu kriteereissä määritellyillä opinnoilla.
Haku tutkinto-opiskelijaksi on yhteishaussa keväällä 2025. Tutustu koulutukseen hakemiseen Ortodoksisen teologian sivulla.
Opiskelu avoimessa yliopistossa
Hinta: Avoimen yliopiston normaali opiskeluoikeusmaksu
- Opintojaksojen opiskeluoikeus yksittäin ostettuna 20€/op
- Perusopintokokonaisuus pakettina (25op) 15€/op
Kaikki UEF Avoimessa yliopistossa tarjolla olevat opintojaksot sisältyvät sellaisinaan myös tutkinto-opintoihin. Hakija voi halutessaan suorittaa koko perusopintokokonaisuuden ja valita suorituksista haluamansa opintojaksot hakeakseen A-ryhmässä.
Opinnot suoritetaan suomen kielellä ja opinnot sisältävät myös englanninkielistä oppimateriaalia. (Tutustu myös kielitaitovaatimuksiin hakeutuessa tutkinto-opiskelijaksi Itä-Suomen yliopistoon.)
Teologian opinnot ovat suoritettavissa etänä yhtä tenttiä lukuun ottamatta. Suoritustavat vaihtelevat opintojaksoittain (tehtävät, verkkotyöskentely, verkkovälitteinen kontaktiopetus, tentit). Opinnoissa on käytössä verkko-oppimisympäristö UEF Moodle. Tutustu opinto-oikeuksiin ja opintomaksuihin Avoimessa yliopistossa.
Lisätietoja
Suoritettuasi jonkin kasvatustieteellisen alan perusopintokokonaisuuden (25 op) voit hakea tutkinto-opiskelijaksi opettajankoulutuksiin avoimen yliopiston väylässä. Haku on kaksivaiheinen, jossa ensimmäinen vaihe muodostuu aiemmista yliopisto-opinnoista ja toinen vaihe opettajakoulutuksen yhteisestä soveltuvuuskokeesta (avoimen ylipiston opintojen perusteella 10 % soveltuvuuskokeeseen kutsuttavista). Haku tehdään kevään toisessa yhteishaussa maalis-huhtikuussa.
Tutustu valtakunnalliseen opettajankoulutusten Avoimeen väylään 2024
Lisätietoja Itä-Suomen yliopiston opettajankoulutusohjelmista ja linkit hakukohteiden sivuille Opintopolku.fi-palveluun löytyvät yliopiston sivuilta
- Erityisluokanopettaja ja erityisopettaja
- Erityisopettaja
- Kotitalousopettaja
- Käsityönopettaja, monimateriaalinen käsityö
- Luokanopettaja
- Opinto-ohjaaja ja uraohjaaja
- Varhaiskasvatuksen opettaja
Perehdy huolella hakukohteen valintaperusteisiin.
Opiskelu Itä-Suomen avoimessa yliopistossa
Hakuun sopivat opinnot
- Erityispedagogiikan perusopinnot 25 op
- Kasvatustieteellisen alan perusopinnot (kasvatus- ja aikuiskasvatustiede) 25 op
- Kasvatustieteellisen alan perusopinnot (varhaiskasvatus) 25 op
Aikataulutetut kasvatustieteellisen alan perusopinnot ovat suoritettavissa pääosin verkkovälitteisesti, ja opintojen tukena käytetään verkko-oppimisympäristö eLearn Moodlea. Tutustu myös avoimen yliopiston opinto-oikeuksiin ja opintomaksuihin.
Lisätietoja
Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunta
Miten ympäristötekijät vaikuttavat terveyteemme, kasveihin, eläimiin ja ympäristöömme? Onko ilmastonmuutoksen tai ympäristöongelmien ratkaiseminen lähellä sydäntäsi?
Ympäristö- ja biotieteitä voit opiskella Itä-Suomen yliopistossa Kuopion ja Joensuun kampuksilla. Joensuussa opinnot suuntautuvat biologian oppiaineeseen ja Kuopiossa ympäristötieteen oppiaineeseen. Koulutuksesta vastaa ympäristö- ja biotieteiden laitos Joensuun kampuksella. Lue lisää opinnoista.
Hakukohteeseen voi hakea aikaisempien korkeakouluopintojen perusteella, esim. avoimen yliopiston opinnoilla. Avoimen yliopiston opintojen hakuedellytyksenä ovat hyvin tiedoin (3/5) suoritettuja biologian tai ympäristötieteen alan perusopintoja (väh. 25 op)
Opintopisteet: vähintään 25 op
Opiskelijamäärä: Aikaisempien korkeakouluopintojen perusteella valitaan enintään 15 opiskelijaa (esim. avoimen yliopiston opinnot tai muut yliopisto- opinnot).
Opintoihin haetaan opintopolku.fi -palvelussa.
Lisäksi hakijalta edellytetään suomen kielen taidon osoittamista. Kielitaitovaatimus koskee kaikkia suomenkielistä tutkintoon johtavaa koulutusta. Suomen kielen taitoa ei voi osoittaa valintakokeella. Suomen kielen taidon osoittamisen tavat.
Ympäristötieteen ja biologian perusopinnot
Voit hakea ympäristötieteen ja biologian perusopinnoilla (30 op) Avoimen yliopiston väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi. Lisätietoa opinnoista.
Tutustu avoimen yliopiston opinto-oikeuksiin ja opintomaksuihin sivuillamme.
Lisätietoja
Haluatko kehittää uusia ihmiskuntaa hyödyttäviä huipputeknisiä materiaaleja, puhtaan energian tuottoa ja lääkeaineita? Entä kiinnostaako sinua tieteen kehittyminen, tausta ja lainalaisuudet? Kemian luonnontieteiden kandidaatin (LuK) ja filosofian maisterin (FM) -tutkinnot vastaavat näihin haasteisiin.
Suoritettuasi avoimessa yliopistossa kemian opintoja vähintään 15 op ja vähintään keskiarvolla 2,5 voit hakea tutkinto-opiskelijaksi ilman pääsykoetta. Koulutuksesta vastaa kemian laitos Joensuun kampuksella. Lue lisää opinnoista.
Opintopisteet: vähintään 15 op
Opiskelijamäärä: Aikaisempien korkeakouluopintojen tai avoimen yliopisto-opintojen perusteella valitaan enintään neljä (4) hakukelpoisuusvaatimukset täyttävää hakijaa opiskelijaa.
Opintoihin haetaan opintopolku.fi -palvelussa.
Lisäksi hakijalta edellytetään suomen kielen taidon osoittamista. Kielitaitovaatimus koskee kaikkia suomenkielistä tutkintoon johtavaa koulutusta. Suomen kielen taitoa ei voi osoittaa valintakokeella. Suomen kielen taidon osoittamisen tavat.
Avoimen yliopiston opintoja
Kemian perusopinnot (25 op)
Tutustu opinto-oikeuksiin ja opintomaksuihin avoimessa yliopistossa.
Tiedätkö, mikä yhdistää internetin hakukoneiden hakualgoritmeja, epidemioiden leviämisen mallinnusta, ilmastonmuutoksen ennustamista ja suoratoistopalvelujen elokuvasuosituksia? Vastaus on matematiikka, joka on teknologisen yhteiskunnan kehityksen myötä tärkeämpää kuin koskaan aiemmin. Matematiikan luonnontieteiden kandidaatin (LuK) ja filosofian maisterin (FM) tutkinnot vastaavat näihin haasteisiin.
Suoritettuasi avoimessa yliopistossa matematiikan opintoja vähintään 15 op ja vähintään keskiarvolla 3/5 voit hakea tutkinto-opiskelijaksi ilman pääsykoetta.
Kaikki hakukelpoisuusvaatimukset täyttävät hakijat valitaan opiskelijoiksi.
Voit hakea myös muilla soveltuvilla korkeakouluopinnoilla; näin hakevien hakevien valinta tehdään aikaisempien opintojen soveltuvuuden ja opintomenestyksen perusteella. Opintojen soveltuvuuden arvioi tiedekunta. Koulutuksesta vastaa fysiikan ja matematiikan laitos Joensuun kampuksella.
- Opintopisteet: vähintään 15 op
- Opiskelijamäärä: Kaikki hakukelpoisuusvaatimukset täyttävät hakijat valitaan.
- Opintoihin haetaan opintopolku.fi -palvelussa.
Lisäksi hakijalta edellytetään suomen kielen taidon osoittamista. Kielitaitovaatimus koskee kaikkia suomenkielistä tutkintoon johtavaa koulutusta. Suomen kielen taitoa ei voi osoittaa valintakokeella. Suomen kielen taidon osoittamisen tavat.
Avoimen yliopiston opintoja
Matematiikan perusopinnot, Joensuu (25 op)
Matematiikan perusopinnot, Kuopio (25 op)
Tutustu opinto-oikeuksiin ja opintomaksuihin avoimessa yliopistossa.
Lisätietoja
Tutkinnossa saat vahvat valmiudet metsien hoidon ja käytön taloudellisen, ekologisen, sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden edistämiseen. Metsät ovat uusiutuva luonnonvara, mikä lisää niiden monipuolisen hyödyntämisen tärkeyttä tulevaisuudessa, esim. ilmastonmuutoksen hillinnässä. Maailmalla tunnustettu osaamisemme perustuu monitieteisiin ja kansainvälisiin opintoihin.
Koulutuksen erikoistumisalat ovat; Metsien hoito ja metsäekosysteemit, metsänarviointi ja metsäsuunnittelu, metsäekonomia ja -politiikka sekä metsä-, energia- ja puuteknologia.
Suorittamalla avoimessa yliopistossa metsätieteen perusopinnot 25 op voit hakea tutkinto-opiskelijaksi (maatalous- ja metsätieteiden kandidaatti + maisteri) hakukohteessa Erillishaku (ml. Avoimen yliopiston opinnot). HUOM! Avoimen väylä voi vaatia opintosuoritteita kahden vuoden aikajaksolta, sillä osaan opintojaksoista on rajoitettu osallistujamäärä.
- Opintopisteet: 25 op
- Opiskelijamäärä: Aikaisempien korkeakouluopintojen perusteella valitaan 3 opiskelijaa (esim. avoimen yliopiston opinnot tai muut korkeakouluopinnot)
Sisältö ja hakuedellytykset
Metsätieteen väyläopinnot muodostuvat metsätieteen perusopinnoista. Avoimessa yliopistossa suoritettujen metsätieteen perusopintojen laajuus tulee olla vähintään 25 op, jotta hakija voi tulla valituksi avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen perusteella.
Lisäksi hakijalta edellytetään suomen kielen taidon osoittamista. Kielitaitovaatimus koskee kaikkia suomenkielistä tutkintoon johtavaa koulutusta. Suomen kielen taitoa ei voi osoittaa valintakokeella. Suomen kielen taidon osoittamisen tavat.
Haku tutkinto-opiskelijaksi on yhteishaussa keväällä 2024. Koulutukseen hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-verkkopalvelun kautta. Tutustu metsätieteisiin ja hakuvaihtoehtoihin.
Opiskelu Avoimessa yliopistossa
Metsätieteen opintojen suoritustavat vaihtelevat opintojaksoittain. Tarkista kunkin opintojakson suoritustapa. Lue ilmoittautumisesta ja avoimen yliopiston maksuista.
Lisätietoja
Itä-Suomen yliopistossa annetaan tekniikan alojen koulutusta, joka johtaa tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin (DI) tutkintoihin. Aloja on kolme: teknillinen fysiikka, kestävät teknologiat, ja fotoniikka. Teknillisen fysiikan opetuksen pääpaino on Kuopiossa, ja kestävien teknologioiden ja fotoniikan opetuksen Joensuussa.
Koulutus pätevöittää asiantuntijaksi tutkimus-, tuotekehitys- ja viranomaistehtäviin, sairaalafyysikoksi tai materiaalien ja teollisten tuotteiden maailman erikoisosaajaksi, tietojohtamisen ja digitaalisten tuotteiden spesialistiksi, tai valmistaa alan johtotehtäviin. Lue lisää koulutuksesta.
DI-aloilla on kaksi erilaista avoimen väylää: lukioväylä, ja aikaisempien tai avoimen yliopiston opintojen väylä. Lukioväylä vaatii ylioppilastutkinnon (enintään kaksi vuotta vanha, viimeistään hakukeväänä suoritettu), mutta vähemmän avoimen yliopiston opintoja (15 op vs. 25 op).
Kaikki lukioväylän ehdot täyttävät hakijat valitaan opiskelijoiksi. Aikaisempien tai avoimen yliopiston opintojen väylän ehdot täyttävistä hakijoista valitaan enintään 10 teknilliseen fysiikkaan, 10 fotoniikkaan ja 10 kestäviin teknologioihin.
Lukioväylä
Lukioväylään ei ole asetettu erillistä kiintiötä aloituspaikoille, vaan kaikki hakukelpoisuusvaatimukset ja valintaperusteet täyttävät hakijat valitaan.
Voit tulla valituksi, mikäli
1. olet suorittanut aiemmin tai suoritat hakukeväänä 2025 suomalaisen ylioppilastutkinnon, JA
2. olet suorittanut pitkän matematiikan ylioppilaskokeen vähintään arvosanalla E, TAI fysiikan ylioppilaskokeen vähintään arvosanalla E sekä hyväksytysti pitkän matematiikan ylioppilaskokeen, JA
3. olet suorittanut Itä-Suomen yliopistossa opintojaksot:
- LF00CU32 Johdatus diffetentiaalilaskentaan, 2 op
- LF00CU33 Differentiaalilaskennan sovellukset, 2 op, JA
4. olet lisäksi suorittanut Itä-Suomen yliopistossa vähintään 11 opintopistettä seuraavista:
- LS00DH14 Luonnontieteiden ja tekniikan opiskelutaidot, 1 op
- LS00DB12 Sähkö- ja laserturvallisuus, 1 op
- 3621256 Johdatus Python ohjelmointiin (MOOC), 5 op
- LF00CU34 Integraalilaskenta, 4 op
- LM00CM04 Johdanto metsätieteisiin ja metsätalouteen 1, 1 op
- LK00CD05 Kemian perustyöt - virtuaalityöt, 1 op
- LK00CG36 Laboratorio- ja kemikaaliturvallisuus, 1 op
- 3621250 Johdatus tietojenkäsittelyyn, 5 op
- LF00DG48 Valo (MOOC), 1 op
- LF00DG49 Fotoniikkaa kaikille, 2 op
- LF00DP67 Matematiikkaa kaikkialla 1, 1 op
- LF00DP68 Matematiikkaa kaikkialla 2, 3 op
Vaaditut opinnot tulee olla suoritettu ja arvioitu siten, että sinun on mahdollista toimittaa niitä koskevat liitteet 30.5.2025 klo 15.00 mennessä. Määräajan jälkeen suoritettuja opintoja ei huomioida.
Ylioppilastutkintosi valmistumisesta saa hakukeväänä olla kulunut enintään kaksi vuotta.
Aikaisemmat opinnot tai avoimen yliopiston opinnot
Aikaisempien opintojen ja avoimen yliopiston opintojen perusteella valitaan kullekin kolmesta DI-alasta enintään 10 hakukelpoisuusvaatimukset ja valintaperusteet täyttävää hakijaa.
Voit tulla valituksi aiempien opintojen perusteella, mikäli sinulla on suoritettuna vähintään 25 opintopistettä matematiikan, fysiikan tai tietojenkäsittelytieteen opintoja avoimessa yliopistossa tai muussa korkeakoulussa. Näistä 10 opintopistettä tulee olla matematiikan opintoja. Yllä oleva lista lukioväylän opinnoista on hyvä opas siihen millaiset opinnot ovat mahdollisia ja sopivia, vaikka se ei rajoita tähän väylään hyväksyttäviä opintoja.
Opintojen tulee tasoltaan vastata vähintään yliopiston perusopintotasoa. Opintojen soveltuvuuden arvioi tiedekunta.
Mikäli hyväksyttävissä olevia hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, hakijat asetetaan järjestykseen valinnan perusteena olevien opintojen laajuuden, tason ja opintomenestyksen (opintopisteillä painotettu keskiarvo) perusteella. Jos tasavertaisia valintakriteerit täyttäviä hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, kaikki valitaan.
Yleistä
Opintoihin haetaan opintopolku.fi -palvelussa; etsi alan nimellä ja valitse hakukohde "Aikaisemmat opinnot, ml. avoimen yliopiston opinnot".
Hyvät matematiikan taidot ovat edellytys opinnoissa pärjäämiselle.
Lisäksi hakijalta edellytetään suomen kielen taidon osoittamista. Kielitaitovaatimus koskee kaikkia suomenkielistä tutkintoon johtavaa koulutusta. Suomen kielen taitoa ei voi osoittaa valintakokeella. Suomen kielen taidon osoittamisen tavat.
Opintomaksu
Tutustu avoimen yliopiston opinto-oikeuksiin ja opintomaksuihin sivuillamme.
Lisätietoja
Itä-Suomen yliopistossa tietojenkäsittelytieteen opintoihin on monta väylää! Tälle mielenkiintoiselle tulevaisuuden alalle on mahdollisuus edetä erilaisilla taustoilla: avoimen yliopiston opintojen kautta, jossa puhdas avoimen väylä ja toisen asteen väylä, sekä aiempien korkeakouluopintojen kautta. Opinnoista valmistutaan luonnontieteiden kandidaatiksi ja filosofien maisteriksi.
Tietojenkäsittelytieteestä valmistuvalla on monia mahdollisuuksia työmarkkinoilla niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Ammattinimikkeitä tietojenkäsittelytieteestä valmistuneilla on lukuisia ja tulevaisuudessa varmasti vielä enemmän, sillä ala kehittyy huomaa vauhtia. Alan työllisyystilanne ja palkkataso on hyvä. Jo opiskeluvaiheessa voi suuntautua hyvin erilaisille alueille oman mielenkiintonsa mukaan, sillä tietojenkäsittelytiede tutkii ja kehittää kaikkea tietoon liittyvää; tiedonhallintaa, tiedon käsittelyä, muokkaamista ja hyödyntämistä.
- Opintopisteet: 15 op tai 25 op
- Opiskelijamäärä: Valitaan 50 + 10 opiskelijaa avoimen yliopiston väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi
1. Toisen asteen tutkinnon suorittaneiden väylä: Valitaan enintään 40 ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakevaa hakijaa jotka ovat suorittaneet tietojenkäsittelytieteen opintoja vähintään 15 op, josta vähintään 5 op on ohjelmointia. Opinnot tulee olla suoritettuna siten, että niiden opintopisteillä painotettu keskiarvo on vähintään 3/5. Paikoista 20 on Kuopioon ja 20 Joensuuhun.
2. Avoimen yliopiston väylä: Valitaan enintään 5 vähintään tietojenkäsittelytieteen perusopinnot suorittanutta hakijaa. Perusopintojen laajuus 25 op. Opinnot tulee olla suoritettu siten, että niiden opintopisteillä painotettu keskiarvo on vähintään arvosana hyvä (3/5). Hakija toimittaa motivaatiokirjeen, jossa esittää perustelut motivaatiostaan.
Näiden viiden lisäksi valitaan 5 hakijaa muiden aikaisempien korkeakouluopintojen perusteella.
Katso valintaperusteet tietojenkäsittelytieteen sivulta. Aloituspaikkoja voidaan siirtää ryhmien välillä jos niitä jää jossain ryhmässä täyttämättä.
Opiskelu avoimessa yliopistossa
Opinnot ovat osin suoritettavissa verkkovälitteisesti. Opinnoissa on käytössä verkko-oppimisympäristö Moodle. Tutustu opinto-oikeuksiin ja opintomaksuihin avoimessa yliopistossa.
Lisätietoja
Miten ympäristötekijät vaikuttavat terveyteemme, kasveihin, eläimiin ja ympäristöömme? Onko ilmastonmuutoksen tai ympäristöongelmien ratkaiseminen lähellä sydäntäsi?
Ympäristö- ja biotieteitä voit opiskella Itä-Suomen yliopistossa Kuopion ja Joensuun kampuksilla. Kuopiossa opinnot suuntautuvat ympäristötieteen oppiaineeseen ja Joensuussa biologian oppiaineeseen. Koulutuksesta vastaa ympäristö- ja biotieteiden laitos Kuopion kampuksella. Lue lisää opinnoista.
Hakukohteeseen voi hakea aikaisempien korkeakouluopintojen perusteella, esim. avoimen yliopiston opinnoilla. Avoimen yliopiston opintojen hakuedellytyksenä ovat hyvin tiedoin (3/5) suoritettuja biologian tai ympäristötieteen alan perusopintoja (väh. 25 op)
Opintopisteet: vähintään 25 op
Opiskelijamäärä: Aikaisempien korkeakouluopintojen perusteella valitaan enintään 15 opiskelijaa (esim. avoimen yliopiston opinnot tai muut yliopisto- opinnot).
Opintoihin haetaan opintopolku.fi -palvelussa.
Lisäksi hakijalta edellytetään suomen kielen taidon osoittamista. Kielitaitovaatimus koskee kaikkia suomenkielistä tutkintoon johtavaa koulutusta. Suomen kielen taitoa ei voi osoittaa valintakokeella. Suomen kielen taidon osoittamisen tavat.
Ympäristötieteen ja biologian perusopinnot
Voit hakea ympäristötieteen ja biologian perusopinnoilla (30 op) avoimen yliopiston väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi.
Tutustu avoimen yliopiston opinto-oikeuksiin ja opintomaksuihin sivuillamme.
Lisätietoja
Terveystieteiden tiedekunta
Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen ja avoimen yliopiston yhteistyönä kehittämä väylä mahdollistaa pääsyn tutkinto-opiskelijaksi ilman valintakoetta. Sen kautta avoimen yliopiston farmasian perusopinnot (25 op) ja ihmisen biologian opintoja (16 op) suorittaneena voit hakeutua Itä-Suomen yliopiston tutkinto-opiskelijaksi ja jatkaa opintoja farmaseutin tutkintoon saakka. Väylä on ainoa suomenkielisenä toteutettu koko maassa, ja sen avulla pyritään vastaamaan alalla vallitsevaan osaajapulaan.
Farmaseutit toimivat lääkealan asiantuntijoina eri toimialoilla kuten apteekeissa, sairaala-apteekeissa, lääketeollisuudessa ja -tukkukaupassa sekä tutkimus- ja viranomaistehtävissä. Farmaseuttien työllisyystilanne on erittäin hyvä. Kuuntele opiskelijoiden kokemuksia, ja tutustu töissä.fi:stä valmistuneiden työllistymisen lukuihin.
- Opintopisteet: 41 op
- Opiskelijamäärä: Valitaan 10 opiskelijaa avoimen yliopiston väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi
Mitä ovat farmaseutin tutkinnon väyläopinnot?
Väylään kuuluvat Farmasian perusopintojen opintojaksot:
- 4215208, Lääkkeiden antoreitit ja farmakokinetiikka (LAF) 4 op, monimuoto-opintoina eli perinteinen tentti, muuten verkko-opintoina. HUOM! Suositellaan tehtäväksi viimeisenä jaksona.
- 4218801, Perusfarmakologia (PEFA) 3 op, verkko-opintoina.
- 4214223, Lääkkeet terveydenhuollossa (LTH) 5 op, verkko-opintoina.
- 4217239, Farmasian yleinen ja epäorgaaninen kemia (FAKE) 4 op, monimuoto-opintoina eli perinteinen tentti, muuten verkko-opintoina.
- 4217241, Lääkeaineiden orgaaninen kemia (LÄKE) 4 op, monimuoto-opintoina eli perinteinen tentti.
- 4215206, Solubiologia farmasian opiskelijoille (SOBIF) 3 op, verkko-opintoina.
- 4216215, Fysikaalinen farmasia (FYF) 2 op, monimuoto-opintoina eli perinteinen tentti, muuten verkko-opintoina.
Farmasian perusopintojen (25 op) lisäksi hakijalla tulee olla suoritettuna myös avoimen yliopiston ihmisen biologian opintoja 16 opintopisteen verran.
Ihmisen biologiasta (IBI) farmaseutin tutkintoon kuuluvat (16 op):
- 4429401, Johdanto ihmisen biologiaan tuki ja liikuntaelimistö (JIBTU), 2 op
- 4429402, Sydämen, keuhkojen ja munuaisten toiminta (SYKE), 4 op
- 4429403, Ruoansulatus ja aineenvaihdunta (RASVA), 4 op
- 4429404, Elimistön säätelyjärjestelmät (ELISA), 6 op
IBI-opinnot ovat verkko-opintoja. JIBTU-opintojakso tehdään ensimmäisenä, sen jälkeen muut. Farmaseuteille on farmasian perusopintoihin kuuluva oma jakso Solubiologiaa farmasian opiskelijoille.
Opintojen suorittamiseen kannattaa varata 2 lukuvuotta, sillä opinnot ovat vaativia, ne painottuvat syksyyn, ja LAF-opintojaksolla tarvitaan farmakologian, fysikaalisen farmasian ja farmaseuttisen kemian tietoja. Jos haluat jakaa opinnot mahdollisimman tasaisesti kolmelle lukukaudelle, tässä vinkkinä yksi suoritusjärjestys (* IBIn opintoja):
Syksy I
FAKE
JIBTU*
SYKE* (vaatii JIBTUn)
SOBIF
Kevät I
FYF
RASVA* (vaati JIBTUn)
PEFA
ELISA* (vaatii JIBTUn)
Syksy II
LTH
LÄKE
Kevät II
LAF (suositellaan tekemään FAKE, FYF ja PEFA ennen tätä)
Jos sinulla on mahdollisuus opiskella kokopäiväisesti, tässä järjestys siihen:
Syksy
FAKE
JIBTU*
LTH
LÄKE
SYKE*
SOBIF
Kevät
RASVA *
FYF
LAF
PEFA
ELISA*
Kun opiskelija on suorittanut kaikki vaaditut opintojaksot vähintään hyvin tiedoin (arvosana 3/5), hän voi hakea väyläopintojen perusteella farmaseutin tutkintoon Itä-Suomen yliopistoon. Väylän kautta valitaan vuosittain noin 10 opiskelijaa keväästä 2022 alkaen.
Avoimen yliopiston farmasian perusopinnot ovat verkko-opintoja, joten opiskelu on mahdollista kaikkialta Suomesta. Opetuskielenä on suomi ja opiskelijalta edellytetään opiskelun kannalta välttämätöntä kielitaitoa. Varsinaiset farmaseutin tutkinto-opinnot (180 op) toteutetaan Kuopion kampuksella lähiopetuksena.
Opiskelu avoimessa yliopistossa
Opinnot ovat suoritettavissa pääosin verkkovälitteisesti ja niissä on käytössä verkko-oppimisympäristö Moodle. Tutustu opinto-oikeuksiin ja opintomaksuihin avoimessa yliopistossa.
Opiskelijavalinta
Haku farmasian avoimen yliopiston väylän kautta on ensimmäisen kerran keväällä 2022.
Lisätietoja
Hoitotieteen koulutus tarjoaa työelämää vastaavan akateemisen tutkinnon, josta valmistuvat terveystieteiden maisterit voivat toimia sosiaali- ja terveysalan johtamistehtävissä, sosiaali- ja terveysalan koulutus- ja opetustehtävissä, terveyden edistämisen asiantuntijatehtävissä, tutkimustehtävissä ja muissa hoitotieteen asiantuntijatehtävissä.
Hoitotieteen maisteriohjelmassa tarjoamme opiskelijoille opiskelijakeskeistä ohjausta ja joustavia opiskelumuotoja. Toteutamme tutkimusperustaista, yhteiskunnallisesti vaikuttavaa ja opiskelijalähtöistä opetusta. Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen laitos on alansa edelläkävijä Suomessa: olemme Suomen suurin hoitotieteen kouluttaja ja hoitotieteen avoimen yliopiston opintojen tarjoaja.
Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen avoimen yliopiston väylä mahdollistaa hakeutumisen tutkinto-opiskelijaksi ilman valintakoetta. Avoimen yliopiston väylän haussa voit hakea suoritettuasi avoimessa yliopistossa valintakriteerien mukaisesti vähintään 50 opintopistettä, lisäksi hakijalla täytyy olla suoritettuna aiempi soveltuva terveysalan ammattikorkeakoulututkinto. Hoitotieteen väylässä haetaan hoitotieteen maisteriohjelmaan, ja tutkinnossa suoritetaan terveystieteiden maisterin tutkinto hoitotieteen pääaineessa.
Avoimen yliopiston väylän kautta hoitotieteen pääaineen tutkinto-opiskelijaksi valitaan kevään 2025 haussa 15 opiskelijaa (huom. tiedot ja valintaperusteet päivittyvät vuosittain).
Avoimen yliopiston väylä, Hoitotiede, hoitotieteen maisteriohjelma, Kuopio (2 v)
- Opintopisteet: Vähintään 50 op
- Opiskelijamäärä: 15 opiskelijaa avoimen yliopiston väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi
Hakijoiden hakukelpoisuusvaatimuksena on suoritettu soveltuva terveysalan ammattikorkeakoulututkinto (sairaanhoitaja, kätilö, terveydenhoitaja, ensihoitaja, suuhygienisti, fysioterapeutti, röntgenhoitaja, bioanalyytikko, geronomi, toimintaterapeutti, jalkaterapeutti). Taustatutkintoon liittyvät täsmälliset hakukelpoisuuskriteerit löytyvät hakukohteesta Opintopolusta.
Soveltuvan terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon lisäksi hakijalla tulee olla suoritettuna seuraavat väyläopinnot (kts. tarkat valintaperusteet ja soveltuvat opinnot hakukohteesta Opintopolusta):
- hoitotieteen aineopintoja vähintään 10 op
- muita soveltuvia yliopistotasoisia perus- ja/tai aineopintoja niin, että opintojen yhteenlaskettu laajuus on vähintään 50 opintopistettä
Jos hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, tehdään valinta ensisijaisesti opintopistemäärän, toissijaisesti hoitotieteen opintojen opintopistemäärän ja kolmanneksi pääaineen opintomenestyksen perusteella.
Haku tutkinto-opiskelijaksi on yhteishaussa keväällä 2025. Koulutukseen hakeminen tapahtuu Opintopolku.fi-verkkopalvelun kautta. Katso tarkemmat tiedot koulutusalan sivulta.
Opiskelu Avoimessa yliopistossa
Hoitotieteen avoimen yliopiston opinnot ovat suoritettavissa kokonaan verkko-opintoina, ja niissä on käytössä verkko-oppimisympäristö Moodle.
Tutustu ilmoittautumiseen, opinto-oikeuteen ja opintomaksuihin Avoimessa yliopistossa.
Avoimen yliopiston opetustarjonnassa on seuraavat väyläopinnoiksi soveltuvat opintokokonaisuudet (huom. tutustu suoritustapoihin kunkin opintokokonaisuuden ja opintojaksojen omilta sivuilta):
Hoitotieteen aineopinnot 37 op
Hoitotyön johtamisen opinnot 31 op
Kansanterveystieteen perusopinnot 25 op
Sosiaali- ja terveyshallintotieteen perusopinnot 25 op
Terveyden edistäminen ja terveystieto -perusopinnot 25 op ja aineopinnot 35 op
Työ- ja organisaatiopsykologian perusopinnot 25 op ja aineopinnot 35 op
Lisätietoja
Itä-Suomen yliopiston Terveyden edistämisen tutkinto-opiskelijaksi voi hakea avoimen yliopiston väylän kautta. Avoimen väylässä haku on kandidaatin + maisterin tutkintoon ja avoimen yliopiston opintoja voi hyödyntää myös haussa suoraan maisteriopintoihin.
Terveyden edistämisen koulutuksessa on kolme eri suuntautumisvaihtoehtoa: Ergonomia ja työhyvinvointi, väestön terveyden edistäminen, sekä liikuntalääketiede ja terveysliikunta. Suuntautumisvaihtoehto valitaan hakuvaiheessa. Opinnot toteutetaan monipuolisilla opetus- ja oppimismenetelmillä, mm. verkko-opintoina, mikä mahdollistaa opiskelun osittain työn ohella. Tutkinto ei ole ammattiin valmistavaa koulutusta, vaan tutkinto antaa valmiudet asiantuntijatehtäviin. Koulutuksessa suoritetaan terveystieteiden kandidaatin ja maisterin tutkinto. Opiskelija voi painottamalla opintojaan suuntautua tutkimus-, opetus- ja asiantuntijatehtäviin tai tähdätä yrittäjyyteen terveys- ja hyvinvointisektorille. Esimerkkejä ammattinimikkeistä aiemmasta koulutuksesta ja työkokemuksesta riippuen ovat mm. hyvinvointikoordinaattori, lehtori/opettaja, projektikoordinaattori, projektipäällikkö, työhyvinvointikoordinaattori, terveysliikuntakoordinaattori, työhyvinvointipäällikkö, tarkastaja, tutkija, tutkimuspäällikkö, yliopistonlehtori ja yrittäjä.
Kandidaatin + maisterin tutkintoon vaaditaan vähintään hyvin tiedoin (3/5) avoimessa yliopistossa suoritetut perusopinnot ergonomian ja työhyvinvoinnin, kansanterveystieteen TAI terveysliikunnan oppiaineessa.
Ergonomian ja työhyvinvoinnin väyläopinnot avoimessa yliopistossa
Kandidaatin + maisterin tutkintoon vaaditaan avoimessa yliopistossa suoritetut ergonomian ja työhyvinvoinnin edistämisen perusopinnot vähintään hyvin tiedoin (arvosana 3/5).
- Opintopisteet: 25 op
- Opiskelijamäärä: Valitaan 3 opiskelijaa
Muut valinnassa hakijan eduksi huomioitavat opinnot on lueteltu valintakriteereissä.
Maisterihaku ergonomian ja työhyvinvoinnin tutkinto-opiskelijaksi
- Opiskelijaksi voidaan valita vain hakija, jolla on soveltuva ammattikorkeakoulututkinto tai soveltuva kandidaatin tutkinto ja lisäksi ergonomian ja työhyvinvoinnin edistämisen perusopinnot 25 op ja aineopinnot (35 op) vähintään hyvin tiedoin (arvosana 3/5).
- valitaan 4 opiskelijaa
Tutustu koulutukseen hakemiseen terveyden edistämisen sivulla.
Opiskelu avoimessa yliopistossa
Ergonomian ja työhyvinvoinnin opinnot ovat suoritettavissa monimuotoisina verkko-opintoina, ja niissä on käytössä verkko-oppimisympäristö Moodle. Tutustu opinto-oikeuksiin ja opintomaksuihin avoimessa yliopistossa.
Oppiaineiden opintokokonaisuuksiin voit tutustua tarkemmin seuraavien linkkien kautta:
Lisätietoja
Itä-Suomen yliopiston terveyden edistämisen tutkinto-opiskelijaksi voi hakea avoimen yliopiston väylän kautta. Avoimen väylässä haku on kandidaatin + maisterin tutkintoon ja avoimen yliopiston opintoja voi hyödyntää myös haussa suoraan maisteriopintoihin.
Terveyden edistämisen koulutuksessa on kolme eri suuntautumisvaihtoehtoa: Liikuntalääketiede ja terveysliikunta, väestön terveyden edistäminen sekä ergonomia ja työhyvinvointi. Suuntautumisvaihtoehto valitaan hakuvaiheessa. Opinnot toteutetaan monipuolisilla opetus- ja oppimismenetelmillä, mm. verkko-opintoina, mikä mahdollistaa opiskelun osittain työn ohella. Tutkinto ei ole ammattiin valmistavaa koulutusta, vaan tutkinto antaa valmiudet asiantuntijatehtäviin. Koulutuksessa suoritetaan terveystieteiden kandidaatin ja maisterin tutkinto. Opiskelija voi painottamalla opintojaan suuntautua tutkimus-, opetus- ja asiantuntijatehtäviin tai tähdätä yrittäjyyteen terveys- ja hyvinvointisektorille. Esimerkkejä ammattinimikkeistä aiemmasta koulutuksesta ja työkokemuksesta riippuen ovat mm. hyvinvointikoordinaattori, lehtori/opettaja, projektikoordinaattori, projektipäällikkö, työhyvinvointikoordinaattori, terveysliikuntakoordinaattori, työhyvinvointipäällikkö, tarkastaja, tutkija, tutkimuspäällikkö, yliopistonlehtori ja yrittäjä.
Liikuntalääketieteen ja terveysliikunnan väyläopinnot avoimessa yliopistossa
Kandidaatin + maisterin tutkintoon vaaditaan avoimessa yliopistossa suoritetut liikuntalääketieteen/terveysliikunnan perusopinnot (25 op tai 30 op) vähintään hyvin tiedoin (arvosana 3/5).
- Opintopisteet: 25–30 op
- Opiskelijamäärä: Valitaan 5 opiskelijaa
Muut valinnassa hakijan eduksi huomioitavat opinnot on lueteltu valintakriteereissä.
Maisterihaku Liikuntalääketieteen ja terveysliikunnan tutkinto-opiskelijaksi
- Opiskelijaksi voidaan valita vain hakija, jolla on soveltuva terveysalan tai liikunta-alan ammattikorkeakoulututkinto tai soveltuva yliopistollinen korkeakoulututkinto (terveys- tai liikunta-ala) ja lisäksi liikuntalääketieteen tai terveysliikunnan perusopinnot (25 op tai 30 op) ja aineopinnot (35 op) vähintään hyvin tiedoin (arvosana 3/5).
- valitaan 3 opiskelijaa
Tutustu koulutukseen hakemiseen terveyden edistämisen sivulla.
Opiskelu avoimessa yliopistossa
Terveysliikunnan opinnot ovat suoritettavissa pääosin verkko-opintoina, ja niissä on käytössä verkko-oppimisympäristö Moodle. Tutustu opinto-oikeuksiin ja opintomaksuihin avoimessa yliopistossa.
Oppiaineen opintokokonaisuuksiin voit tutustua tarkemmin seuraavien linkkien kautta:
Lisätietoja
Itä-Suomen yliopiston väestön terveyden edistämisen tutkinto-opiskelijaksi voi hakea avoimen yliopiston väylän kautta. Avoimen väylässä haku on kandidaatin + maisterin tutkintoon ja avoimen yliopiston opintoja voi hyödyntää myös haussa suoraan maisteriopintoihin.
Terveyden edistämisen koulutuksessa on kolme eri suuntautumisvaihtoehtoa: Väestön terveyden edistäminen, ergonomia ja työhyvinvointi sekä liikuntalääketiede ja terveysliikunta. Suuntautumisvaihtoehto valitaan hakuvaiheessa. Opinnot toteutetaan monipuolisilla opetus- ja oppimismenetelmillä, mm. verkko-opintoina, mikä mahdollistaa opiskelun osittain työn ohella. Tutkinto ei ole ammattiin valmistavaa koulutusta, vaan tutkinto antaa valmiudet asiantuntijatehtäviin. Koulutuksessa suoritetaan terveystieteiden kandidaatin ja maisterin tutkinto. Opiskelija voi painottamalla opintojaan suuntautua tutkimus-, opetus- ja asiantuntijatehtäviin tai tähdätä yrittäjyyteen terveys- ja hyvinvointisektorille. Esimerkkejä ammattinimikkeistä aiemmasta koulutuksesta ja työkokemuksesta riippuen ovat mm. hyvinvointikoordinaattori, lehtori/opettaja, projektikoordinaattori, projektipäällikkö, työhyvinvointikoordinaattori, terveysliikuntakoordinaattori, työhyvinvointipäällikkö, tarkastaja, tutkija, tutkimuspäällikkö, yliopistonlehtori ja yrittäjä.
Väestön terveyden edistämisen väyläopinnot avoimessa yliopistossa
Kandidaatin + maisterin tutkintoon vaaditaan avoimessa yliopistossa suoritetut kansanterveystieteen perusopinnot vähintään hyvin tiedoin (arvosana 3/5).
- Opintopisteet: 25 op
- Opiskelijamäärä: Valitaan 5 opiskelijaa
Muut valinnassa hakijan eduksi huomioitavat opinnot on lueteltu valintakriteereissä.
Maisterihaku Väestön terveyden edistämisen tutkinto-opiskelijaksi
- Opiskelijaksi voidaan valita vain hakija, jolla on soveltuva terveysalan ammattikorkeakoulututkinto tai soveltuva kandidaatin tutkinto (yliopistotutkinto) ja lisäksi kansanterveystieteen perusopinnot 25 op ja aineopinnot (35 op) vähintään hyvin tiedoin (arvosana 3/5).
- valitaan 5 opiskelijaa
Tutustu koulutukseen hakemiseen terveyden edistämisen sivulla.
Opiskelu avoimessa yliopistossa
Kansanterveystieteen opinnot ovat suoritettavissa verkko-opintoina, ja niissä on käytössä verkko-oppimisympäristö Moodle. Tutustu opinto-oikeuksiin ja opintomaksuihin avoimessa yliopistossa.
Oppiaineen opintokokonaisuuksiin voit tutustua tarkemmin seuraavien linkkien kautta:
Lisätietoja
Ravitsemustiede tarkastelee ravitsemuksen merkitystä terveyden edistämisessä ja sairauksien hoidossa sekä tutkii ruoan merkitystä hyvinvoinnin osatekijänä. Ravitsemustieteen opinnot ovat monitieteisiä: niihin kuuluu ravitsemus- ja elintarviketieteiden lisäksi lääketieteen, luonnontieteen ja käyttäytymistieteen opintoja. Laillistetun ravitsemusterapeutin pätevyyteen oikeuttavat ravitsemusterapiaopinnot voi opiskella Suomessa vain Itä-Suomen yliopistossa.
Ravitsemustieteen opiskelu tapahtuu Kuopion kampuksella. Kandidaatin tutkinnon opintojaksoista osa on mahdollista suorittaa etäopiskeluna ja osa opintojaksoista järjestetään lähiopetuksena kampuksella. Erityisesti maisterivaiheen opinnot edellyttävät täysipäiväistä opiskelua eikä opintoja voi suorittaa etäopiskeluna.
Tutustu ravitsemustieteen oppiaineeseen Ravitsemustieteen sivulla. Ravitsemustieteen avoimen yliopiston väyläinfo pidettiin 12.12.2024. Tallenteen voit katsoa tästä linkistä.
Avoimen yliopiston väylä
Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteen avoimen yliopiston väylä mahdollistaa hakeutumisen tutkinto-opiskelijaksi ilman valintakoetta.
Opintopisteet: vähintään 85 op
Opiskelijamäärä: valitaan 10 opiskelijaa
Voit hakea opiskelijaksi avoimen yliopiston väylässä, jos olet suorittanut seuraavat yliopistotasoiset opintokokonaisuudet vähintään keskiarvolla 3/5:
- Ravitsemustieteen perusopinnot (25 op)
- Ravitsemustieteen aineopinnot (35 op)
- Ihmisen biologian opinnot (25 op)
Opiskelijavalinta
Jos hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, valitaan opiskelijat valintaperusteissa mainittujen kynnysehtojen mukaisesti. Kevään 2025 haussa kynnysehdot ovat seuraavat:
- Hakukohteen hakutoiveprioriteetti (ravitsemustiede ensisijainen hakukohde).
- Tutkintoon sisällytettävien suoritettujen opintojen määrä opintopisteinä. Opintopistekertymää laskettaessa otetaan huomioon ravitsemustieteen perus- ja aineopintojen ja ihmisen biologian opintojen lisäksi kohdassa ”Avoimen yliopiston opinnot” mainitut opintojaksot, jotka sisällytetään tutkintoon.
- Ravitsemustieteen aineopintokokonaisuuden painotettu keskiarvo.
- Ravitsemustieteen perusopintokokonaisuuden painotettu keskiarvo.
- Ihmisen biologian kokonaisuuden painotettu keskiarvo.
Jos tämän jälkeen hakijoita on vielä tasapisteissä, käytetään arvontaa.
Avoimen yliopiston opinnot
Ravitsemustieteen perus- ja aineopintojen ja ihmisen biologian kokonaisuuden suorittamiseen kannattaa varata vähintään kaksi lukuvuotta. Opintojen suunnittelussa on hyvä huomioida, että joillakin opintojaksoilla on vaatimus edeltävistä opintojaksoista. Lisäksi ravitsemustieteen aineopintoihin voi siirtyä vasta kun on opiskellut ravitsemustieteen perusopinnot kokonaisuudessaan.
Ravitsemustieteen perus- ja aineopinnot sekä ihmisen biologian opinnot ovat suoritettavissa aikataulutettuina verkko-opintoina.
Lisäksi Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston kautta on mahdollista suorittaa seuraavat tutkintoon sisältyvät opintojaksot:
5313115 Johdatus filosofiaan 2 op
2622230 Tilastotieteen johdantokurssi 5 op, tutkinnossa 3 op
KK00CH97 ja KK00CH98 Ruotsia kaikkien koulutusalojen opiskelijoille (yht. 4 op)
KK00CI03 Academic and Professional English 1 (2 op) ja KK00CI05 Academic and Professional English 2 (2 op)
5426101 Johdatus sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmään (3 op)
4217239 Farmasian yleinen ja epäorgaaninen kemia (4 op)
4217241 Lääkeaineiden orgaaninen kemia (4 op)
4218801 Perusfarmakologia (3 op)
KK00CI01 Kirjoitusviestintää kaikkien koulutusalojen opiskelijoille (2 op)
KK00CH95 Vuorovaikutusosaaminen kaikkien koulutusalojen opiskelijoille (2 op)
Lisätietoa opinnoista löydät verkkosivuiltamme:
Tutustu opiskeluoikeuksiin ja opintomaksuihin avoimessa yliopistossa.
Maisterihaku
Opintopisteet: 91 op
Opiskelijamäärä: valitaan 1 opiskelija
Ravitsemustieteen maisterihaussa valitaan vuosittain yksi (1) opiskelija terveystieteiden maisterin koulutusohjelmaan. Hakijalla on oltava suoritettuna 180 opintopisteen laajuinen yliopistotasoinen kandidaatin tutkinto ravitsemustieteessä tai muussa soveltuvassa aineessa terveystieteiden alalta tai maisterin tutkinto soveltuvassa aineessa terveystieteiden alalta. Ammattikorkeakoulututkinto ei anna valintahakukelpoisuutta.
Lisäksi hakijalla on oltava suoritettuna:
- Ravitsemustieteen perusopinnot (25 op)
- Ravitsemustieteen aineopinnot (35 op)
- Ihmisen biologian kokonaisuus (25 op)
- Kemian opintoja (vähintään 6 op)
Jos kelpoisia hakijoita on enemmän kuin yksi (1), tasapistetilanteessa ratkaisee seuraavassa järjestyksessä (kevään 2025 haku):
- Hakukohteen hakutoiveprioriteetti (ravitsemustiede ensisijainen hakukohde).
- Ravitsemustieteen aineopintokokonaisuuden painotettu keskiarvo.
- Ravitsemustieteen perusopintokokonaisuuden painotettu keskiarvo.
- Ihmisen biologian painotettu keskiarvo.
- Kemian opintojen painotettu keskiarvo.
Jos tämän jälkeen hakijoita on vielä tasapisteissä, käytetään arvontaa.
Lisätietoja
Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta
Historian opiskelu lisää ymmärrystä siitä, miksi maailma on sellainen kuin on, ja miten se on sellaiseksi tullut, auttaen arvioimaan kriittisesti tieteessä ja julkisuudessa esitettäviä käsityksiä menneisyydestä ja nykypäivästä. Historiaa pääaineena opiskelleet filosofian maisterit sijoittuvat esimerkiksi peruskoulun ja lukion historian ja yhteiskuntaopin aineenopettajiksi, kuntien ja valtion opetus- ja kulttuurihallinnon tehtäviin, tiedotusalalle, arkistoihin, museoihin, kirjastoon, julkishallintoon ja järjestöihin.
Avoimen yliopiston opintojen perusteella valitaan enintään 10 hakijaa, jotka ovat suorittaneet jonkin historia-aineen perusopintokokonaisuuden (vähintään 25 op) vähintään arvosanalla 4/5. Opinnot eivät saa olla 10 vuotta vanhempia. Opinnoista tulee olla kokonaisuusmerkintä.
Tutustu historian tutkinto-opiskelijaksi hakemiseen historian opintojen sivuilla.
- Opintopisteet: 25 op
- Opiskelijamäärä: Valitaan 10 opiskelijaa tutkinto-opiskelijaksi aikaisempien opintojen perusteella
Mitä ovat historian väyläopinnot?
Historian perusopinnot (25 op) avoimessa yliopistossa
Historian opinnot ovat tutkinto-opetukseen integroituja opintoja, jotka sisältävät sekä etäopetusta ja itsenäistä opiskelua että lähiopetusta Joensuun kampuksella.
Opintoihin ilmoittaudutaan Opintopolku-palvelussa. Tutustu avoimen yliopiston opinto-oikeuksiin ja opintomaksuihin sivuillamme.
Lisätietoja
Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksen ja avoimen yliopiston yhteistyönä kehittämä väylä mahdollistaa pääsyn tutkinto-opiskelijaksi ilman valintakoetta! Suorittamalla avoimessa yliopistossa jonkun oikeudellisen pääaineen perusopinnot 25 op ja yleisistä oikeusjärjestysopinnoista 35 op = 60 op, voi hakea hallintotieteen kandidaatin (HTK) ja maisterin (HTM) tutkinto-opiskelijaksi avoimen yliopiston väylässä. Väylässä ei ole kiintiöitä eikä arvosanavaatimusta. Kaikki hakukelpoiset saavat opiskelupaikan.
Koulutusta on suunnattu pääaineittain osaamisalueille, joiden työmarkkinoilla on kysyntää erikoistuneista juridiikan asiantuntijoista. Tutkinnot perustuvat pääainemalliin eli opiskelijat syventyvät valitsemaansa oikeudenalaan perinteisiä oikeustieteellisiä tutkintoja laajemmin. Tutkintojen pääaineena voi opiskella eurooppaoikeutta, finanssioikeutta, hallinto-oikeutta, hyvinvointioikeutta, lainsäädäntötutkimusta, rikos- ja prosessioikeutta ja rikollisuuden tutkimusta, siviilioikeutta ja ympäristöoikeutta. Valmistuneet työllistyvät erinomaisesti ja sijoittuvat työmarkkinoilla moninaisiin oikeudellista osaamista vaativiin asiantuntijatehtäviin. Opetusta on kehitetty työelämän tarpeita huomioiden ja joustavat etäopiskelumahdollisuudet ja vapaa sivuaineoikeus mahdollistavat opiskelun eri elämäntilanteissa ja tutkinnon räätälöinnin opiskelijan tarpeisiin – tutkinnon valinnaisiin opintoihin voi yhdistää muidenkin alojen opintoja laajasti. Tutustu töissä.fi:stä valmistuneiden työllistymisen lukuihin.
- Ala: Yhteiskuntatieteet
- Opintopisteet: 60 op
- Opiskelijamäärä: Ei kiintiötä
Kaikki oikeustieteen opinnot löytyvät avoimen yliopiston opetustarjonta-sivuilta >> oikeustieteet.
Suoritettuaan vaaditut opinnot opiskelija voi hakea niiden perusteella tutkinto-opiskelijaksi Itä-Suomen yliopistoon.
Haku tutkinto-opiskelijaksi on yhteishaussa (erillishaku) keväällä ja syksyllä.
Opiskelu avoimessa yliopistossa
Yleiset oikeusjärjestysopinnot 60 op ja suurin osa eri pääaineiden perusopinnoista 25 op on suoritettavissa täysin etäopintoina ja suoritustavat vaihtelevat opintojaksoittain (yleiset kirjatentit/verkkotentit, tehtävät, verkkotyöskentely). Opinnoissa on käytössä Moodle- ja digicampus.fi-verkkoympäristöt. Opinnoissa ei ole kiintiöitä, kaikki kiinnostuneet otetaan mukaan opintoihin. Tutustu opinto-oikeuksiin ja opintomaksuihin avoimessa yliopistossa.
Lisätietoja
Suorittamalla avoimessa yliopistossa kauppatieteiden opintoja, voit hakea kauppatieteiden tutkinto-opiskelijaksi ilman pääsykoetta. Valinnassa huomioitavat opinnot määritellään vuosittain vahvistettavissa valintaperusteissa. Voit hyödyntää avoimen yliopiston opintoja myös hakiessasi suoraan kauppatieteiden maisteriopintoihin, jos sinulla on jo aiempi korkeakoulututkinto.
Kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon pääaineeksi voit valita johtamisen, markkinoinnin ja kansainvälisen vähittäiskaupan, laskentatoimen ja rahoituksen tai laskentatoimen ja yritysjuridiikan.
Kauppatieteiden maisterin tutkinnossa voi valita Joensuun kampuksella pääaineeksesi suomenkielisen laskentatoimen, laskentatoimen ja yritysjuridiikan tai modernin johtamisen ohjelman. Kuopion kampuksella voi valita pääaineeksesi suomenkielisen innovaatiojohtamisen, laskentatoimen tai rahoituksen ohjelman. Maisterivaiheessa voit myös valita englanninkielisen pääaineen: Accounting and Finance, Digital Marketing and Analytics, International Business and Sales Management, Sustainability Leadership tai Tourism Marketing and Management.
Kauppatieteiden tutkinnon suorittaneet voivat työskennellä monenlaisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä. Tutustu kauppatieteiden laitoksen verkkosivuihin.
Avoimen yliopiston väylä
Valintaväylä 1:
- Opintopisteet: 60 op
- Opiskelijamäärä: Valitaan 20 opiskelijaa molemmille kampuksille
Voit hakea, jos olet suorittanut Itä-Suomen yliopistossa seuraavat opinnot:
Osio 1: Kaikki seuraavat pakolliset opintojaksot:
- Johtamisen perusteet, 6 op
- Markkinoinnin perusteet, 6 op
- Laskentatoimen perusteet, 6 op
- Rahoituksen perusteet, 6 op
- Taloustieteen perusteet, 6 op
- Yritysjuridiikan perusteet, 6 op
- Johdon laskentatoimen perusteet, 6 op
- Vastuullinen liiketoiminta, 6 op
Osio 2: Kaksi seuraavista opintojaksoista:
- Henkilöstöjohtaminen, 6 op
- International Business, 6 op
- Tilinpäätösanalyysi ja arvonmääritys, 6 op
- Tilintarkastus 1, 6 op
Valintaväylässä 1 opintoja tulee olla yhteensä tehty vähintään 60 opintopistettä, ja opintojen opintopisteillä painotetun keskiarvon on oltava vähintään 3,0. Jos kelpoisia hakijoita on enemmän kuin voidaan ottaa, valinta suoritetaan valinnassa edellytettyjen pakollisten kauppatieteellisten opintojen opintopisteillä painotetun keskiarvon mukaan.
Valintaväylä 2:
- Opintopisteet: 100 op
- Opiskelijamäärä: valitaan kaikki hakukelpoisuusvaatimukset täyttävät hakijat
Voit hakea, jos olet ensikertalainen hakija, ja olet suorittanut vähintään 100 opintopistettä kauppatieteiden tutkintoihin soveltuvia yliopisto-opintoja. Edellä mainittuun 100 opintopisteeseen huomioidaan:
- kaikki liiketaloustieteelliset johtamisen, markkinoinnin, laskentatoimen ja/tai rahoituksen opintojaksot,
- yksi yritysjuridiikan, yksi matematiikan ja yksi kansantaloustieteen opintojakso,
- kaikki Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden koulutuksen kandidaatin tutkinnon pakolliset kieli- ja viestintäopinnot, sekä
- tutkimusmenetelmäopintoja enintään 15 opintopistettä.
Valintaväylässä 2 vuoden 2025 valinnassa huomioidaan ainoastaan 1.8.2020 ja sen jälkeen suoritetut opinnot.
Valinta tutkinto-opiskelijaksi tapahtuu yhteishaussa (hakukohde: Avoimen yliopiston väylä, ml. aikaisemmat muut opinnot, Kauppatieteet). Tarkasta tarkat valintaperusteet ja muut tiedot tutkinto-opiskelijaksi hakeutumisesta kauppatieteiden sivuilta.
Hakuun sopivat opinnot löytyvät avoimen yliopiston kauppatieteet ja kansainvälisyys nettisivulta.
Maisterihaku kauppatieteiden tutkinto-opiskelijaksi
Alemman yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut hakija voidaan valita suorittamaan kauppatieteiden maisterin tutkintoa. Voidakseen tulla valituksi
- hakuperusteena käytetyn tutkinnon opinnäytetyön arvosana oltava väh. 3/5.
- hakuperusteena käytetyn tutkinnon opintojen opintopisteillä painotettu keskiarvo oltava väh. 3,50
- suoritettuna 60 op korkeakoulussa suoritettuja, liiketaloustieteellisiä johtamisen, markkinoinnin, laskentatoimen ja/tai rahoituksen opintoja.
Valinta tehdään ensisijaisesti hakukohteelle soveltuvien korkeakouluopintojen opintopistemäärän perusteella. Katso tarkemmin valintaperusteista.
Tutustu kauppatieteiden maisteriohjelmiin ja valintaperusteisiin.
Opiskelu avoimessa yliopistossa
Opinnot ovat suoritettavissa pääosin verkko-opintoina. Tietoa ilmoittautumisesta ja avoimen yliopiston maksuista.
Lisätietoja
Haluatko etsiä ratkaisuja alueellisiin ja maailmanlaajuisiin ympäristön, kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin kysymyksiin? Maantieteen ja ympäristöpolitiikan opinnot käsittelevät ympäristöön liittyviä ajankohtaisia teemoja.
Avoimen yliopiston opintojen perusteella valitaan maantiede ja ympäristöpolitiikka -hakukohteeseen (maantieteen, yhteiskuntamaantieteen tai ympäristöpolitiikan opintoihin) enintään 10 hakijaa, jotka ovat suorittaneet maantieteen alan (ml. talousmaantiede, aluetiede ja suunnittelumaantiede), yhteiskuntamaantieteen tai ympäristöpolitiikan perusopinnot (vähintään 25 op) vähintään arvosanalla 3,5/5. Opinnot eivät saa olla 10 vuotta vanhempia. Opintojen ei tarvitse olla koottuna kokonaisuudeksi. Opinnot tulee olla suoritettu yhdessä yliopistossa. Eri yliopistoissa suoritettuja opintoja ei voi yhdistellä.
- Opintopisteet: 25 op
- Opiskelijamäärä: Valitaan enintään 10 opiskelijaa avoimen väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi. Mikäli valintakriteerit täyttäviä hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, valinnasta päätetään ensisijaisesti opintomenestyksen (hakuperusteena olevien opintojen opintopistemäärillä painotettu keskiarvo) ja toissijaisesti suoritettujen opintojen määrän perusteella.
Maantieteiden ja ympäristöpolitiikan väyläopinnot
Väyläopinnot ovat Maantieteiden ja ympäristöpolitiikan perusopinnot 25 op.
Opinnot suoritetaan monimuoto-opiskeluna. Opinnot sisältävät sekä etäopetusta ja itsenäistä opiskelua että lähiopetusta Joensuun kampuksella.
Tutustu opinto-oikeuksiin ja maksuihin avoimessa yliopistossa.
Lisätietoja
Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksen ja avoimen yliopiston yhteistyönä kehittämä väylä mahdollistaa pääsyn tutkinto-opiskelijaksi ilman valintakoetta! Suorittamalla avoimessa yliopistossa yleiset oikeusjärjestysopinnot 60 op vähintään hyvin tiedoin (3/5), voi hakea oikeusnotaarin (ON) ja oikeustieteiden maisterin (OTM) tutkinto-opiskelijaksi avoimen yliopiston väylässä. Väylässä on 30 aloituspaikkaa ja valinta tehdään ensisijaisesti opintomenestyksen perusteella.
Oikeusnotaarin ja oikeustieteiden maisterin yleisjuristitutkintoihin johtavassa oikeustieteen koulutuksessa perehdytään monipuolisesti kaikkiin keskeisiin oikeudenaloihin eikä tutkinnossa ole pää- eikä sivuainetta. Opiskelijat valitsevat erikoistumisalansa maisterivaiheessa. Koulutuksessa opiskellaan oikeusnotaarin (3 v) ja oikeustieteen maisterin (2 v) tutkinto. Oikeudellisen osaamisen lisäksi, opiskelijat harjaantuvat opintojen aikana myös hyvään kirjalliseen ja suulliseen viestintään, joita taitoja tarvitaan työelämässä. Oikeustieteellisen alan tutkinnot antavat kelpoisuuden tuomarin tehtäviin ja vastaaviin muihin yleisjuristitutkintoa edellyttäviin ammatteihin. Opetusta on kehitetty työelämän tarpeita huomioiden ja joustavat etäopiskelumahdollisuudet mahdollistavat opiskelun eri elämäntilanteissa. Valtakunnallisessa opiskelijapalautekyselyssä Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitokselta valmistuneet oikeusnotaarit ovat muista oikeustieteellisistä tiedekunnista valmistuneita oikeusnotaareita tyytyväisempiä saamaansa koulutukseen. Tutkinnon suorittaneiden työllistymistilanne on erittäin hyvä. Tutustu töissä.fi:stä valmistuneiden työllistymisen lukuihin.
Avoimen yliopiston väylä oikeusnotaari + oikeustieteiden maisterikoulutukseen
- Opintopisteet: 60 op
- Opiskelijamäärä: Valitaan 30 opiskelijaa avoimen yliopiston väylän kautta tutkinto-opiskelijaksi
Oikeustieteen väyläopinnot muodostuvat
- Yleiset oikeusjärjestysopinnot 60 op avoimessa yliopistossa
Suoritettuaan vaaditut opinnot vähintään hyvin tiedoin (3/5) opiskelija voi hakea niiden perusteella tutkinto-opiskelijaksi Itä-Suomen yliopistoon.
Haku tutkinto-opiskelijaksi on kevään yhteishaussa (erillishaku). Tutustu koulutukseen hakemiseen oikeustieteiden sivulla.
Opiskelu Avoimessa yliopistossa
Yleiset oikeusjärjestysopinnot 60 op ovat suoritettavissa täysin etäopintoina ja suoritustavat vaihtelevat opintojaksoittain (yleiset tentit/verkkotentit, tehtävät, verkkotyöskentely). Opinnoissa on käytössä Moodle- ja digicampus.fi -verkkoympäristöt. Opinnoissa ei ole kiintiöitä, kaikki kiinnostuneet otetaan mukaan opintoihin. Tutustu opinto-oikeuksiin ja opintomaksuihin avoimessa yliopistossa.
Lisätietoja
Maisterintutkinto sosiaalityön pääaineesta antaa sinulle pätevyyden toimia laillistettuna sosiaalityöntekijänä. Yksilöiden ja perheiden toimintaedellytysten tukemiseen liittyvän auttamis- ja asiantuntijatyön ohella tekemäsi työ voi olla rakenteellista muutostyötä, jolloin työssä korostuvat yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus ja ihmisoikeudet. Sosiaalityön yliopistollinen koulutus antaa siis sinulle teoreettiset valmiudet yhdistää ja soveltaa ihmistä ja hänen elämäntilannettaan koskevaa tietoa laajempaan, yhteiskunnalliseen kontekstiin ja tunnistaa hyvinvoinnin vajeita tuottavia tekijöitä. Koulutuksen aikana kehittyvät ammatilliset valmiudet liittyvät interventioiden ymmärtämiseen, tekemiseen ja arvioitiin.
- Opintopisteet: 60 op
Mikä on avoimen väylä?
Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksen sosiaalityön oppiaineen tutkinto-opiskelijaksi voit hakea ilman todistusvalintaa tai pääsykoetta avoimen väylän kautta avoimessa yliopistossa suorittamiesi sosiaalityön opintojen perusteella. Väylän kautta valitaan 10 opiskelijaa.
Olet hakukelpoinen avoimen väylässä, mikäli sinulla on:
- kokonaan suoritettu ja suoritusoppilaitoksen kokonaisuutena arvioima sosiaalityön perusopintokokonaisuus (25 op) tai vastaava kyseisessä yliopistossa sosiaalityön perusopinnoiksi hyväksytty 25 op:n kokonaisuus, ja
- kokonaan suoritusoppilaitoksen vaatimassa laajuudessa (35-60 op) suoritettu ja kokonaisuutena arvioitu sosiaalityön aineopintokokonaisuus.
Perus- ja aineopintojen kokonaisuusarvosanan tulee olla vähintään hyväksytty, hyvä (3 tai 3/5).
Mikäli hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen seuraavasti:
- sosiaalityön aineopintokokonaisuuden arvosanan perusteella,
- sosiaalityön perusopintokokonaisuuden arvosanan perusteella,
- tutkintoon kuulumattomien yliopisto-opintojen, muiden kuin sosiaalityön opintojen, kokonaismäärän perusteella (vuoden 2020 valinnassa huomioidaan ainoastaan 1.8.2009 jälkeen suoritetut opinnot). Hyväksytty-merkinnällä suoritetut kokonaisuudet katsotaan suoritetuksi arvosanalla hyvä (3/5).
Onko sinulla aiempi korkeakoulututkinto? Lue lisää maisteriväylästä.
Sosiaalityön maisteriväylällä haetaan suoraan ylempään korkeakoulututkintoon, jonka suoritusaika on kaksi vuotta. Väylän kautta valitaan 15 opiskelijaa. Ollakseen hakukelpoinen opiskelijalla tulee olla avoimen yliopiston perus- ja aineopintojen lisäksi suoritettuna aiempi korkeakoulututkinto (yliopistotutkinto tai ammattikorkeakoulututkinto). Maisterivaiheen opintojen lisäksi opintoja täydennetään henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaisesti.
Yliopistotutkinnon ja ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet hakevat erillisissä ryhmissä. Mikäli hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, asetetaan hakijat paremmuusjärjestykseen.
Lisätietoa hausta ja muun muassa kriteereistä Opintopolku-palvelusta.
Opintojen toteutus
Sosiaalityön perusopinnoissa läsnäoloa vaativaa lähiopetusta yhdellä kurssilla (4h). Aineopinnoissa on myös joustava toteutus. Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksen sivuilta löydät lisätietoa sosiaalityön opinnoista. Lue ilmoittautumisesta ja avoimen yliopiston maksuista.
Lisätietoja
Ymmärrä paremmin nopeasti muuttuvaa maailmaa. Yhteiskuntatieteilijät tarkastelevat yhteiskunnallista muutosta ja etsivät vastauksia esimerkiksi kysymyksiin, miten hyvinvointi tai pahoinvointi muodostuu, miksi elämä tuntuu joskus vieraalta, millaiset ovat työ- ja koulutusmarkkinat, ja miten kulttuuri muovaa sosiaalisia suhteita.
Voit aloittaa opintosi avoimessa yliopistossa ja hakea tämän jälkeen tutkinto-opiskelijaksi Itä-Suomen yliopistoon Joensuun tai Kuopion kampukselle. Joensuussa pääainevaihtoehtoja ovat Sosiaalipedagogiikka, Sosiologia tai Yhteiskuntapolitiikka. Kuopion kampuksella pääainevaihtoehtona on Sosiaalipsykologia. Molemmille kampuksille on oma avoimen yliopiston väylä.
- Opintopisteet: 25 op Joensuu/25 op Kuopio
- Opiskelijamäärä: aiempien korkeakouluopintojen perusteella valitaan enintään 15 opiskelijaa/Joensuu ja enintään 10 opiskelijaa/Kuopio
Yhteiskuntatieteet (sosiaalipedagogiikka, sosiologia, yhteiskuntapolitiikka) yhteiskuntatieteiden kandidaatti ja maisteri (3 v + 2 v), Joensuu
Aikaisempien korkeakouluopintojen perusteella valitaan enintään 15 hakijaa, jotka ovat suorittaneet perusopintokokonaisuuden joko sosiaalipedagogiikassa, sosiaalipolitiikassa, sosiaalitieteissä, sosiologiassa, yhteiskuntapolitiikassa tai yhteiskuntatieteissä vähintään arvosanalla hyväksytty, hyvät tiedot tai 3/5.
Hakukelpoisuuden saat suorittamalla avoimen yliopiston opintotarjonnastamme jonkin alla olevista perusopintokokonaisuuksista:
- Sosiaalipedagogiikan perusopinnot 25 op
- Sosiologian perusopinnot 25 op
- Yhteiskuntapolitiikan perusopinnot 25 op
Sosiaalipsykologia, kandidaatti ja maisteri (3 v + 2 v), Kuopio
Aikaisempien opintojen perusteella valittavien määrä on 10. Aikaisempien opintojen perusteella valitaan hakijat, jotka ovat suorittaneet perusopintokokonaisuuden sosiaalipsykologiassa tai sosiaalitieteissä (joka sisältää sosiaalipsykologian opintoja) vähintään arvosanalla hyväksytty, hyvät tiedot tai 3/5 ja vuoden 2025 valinnassa hakijat, jotka ovat suorittaneet perusopintokokonaisuuden sosiaalipedagogiikassa, sosiologiassa tai sosiaalitieteissä vähintään arvosanalla hyväksytty, hyvät tiedot tai 3/5 (siirtymäaika).
Hakukelpoisuuden saat suorittamalla avoimen yliopiston opintotarjonnastamme tämän perusopintokokonaisuuden:
Haku tutkinto-opiskelijaksi on erillishaussa keväällä 2025. Tutustu opintoihin hakemiseen yhteiskuntatieteiden sivulla.
Lue ilmoittautumisesta ja avoimen yliopiston maksuista.
Maisterihaku
Onko sinulla aiempi korkeakoulututkinto? Voit hakea maisteriopintoihin maisterihaussa, jos olet suorittanut soveltuvan korkeakoulututkinnon ja hakukohteen edellyttämät opinnot. Tutustu maisterihaun hakukohteisiin.
Sosiaalipsykologia, maisteri (2 v), Kuopio
Sosiaalipedagogiikka, maisteri (2 v), Joensuu
Sosiologia, maisteri (2 v), Joensuu
Yhteiskuntapolitiikka, maisteri (2 v), Joensuu
Lisätietoja
Maisterihaku
Jos sinulla on aiempi korkeakoulututkinto, voit hakea suoraan myös maisteriopintoihin avoimen yliopiston väylien hakukohteissa. Katso tarkemmat valintaperusteet oppiaineiden kohdalta. Näissä alla olevissa oppiaineissa on pelkästään maisterihaku. Lisätietoja maisterihausta.
Oletko kiinnostunut sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaatiosta ja tiedonhallinnan innovatiivisten muutosten ja kehittämisen suunnittelusta, toteuttamisesta ja arvioimisesta? Kansainvälisesti akkreditoidun sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan maisteriohjelma tarjoaa valmiudet tiedonhallinnan asiantuntijana toimimiseen sosiaali- ja terveydenhuollossa. Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallintaa voit opiskella ainoastaan Itä-Suomen yliopistossa!
Maisterihaku sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan pääaineeseen on tarkoitettu sinulle, jolla on suoritettuna soveltuva ammattikorkeakoulututkinto sekä 25 op edestä soveltuvia yliopisto-opintoja tai alempi korkeakoulututkinto, johon sisältyy tai jonka lisäksi on suoritettu soveltuvat opinnot. Maisterihaussa voit hakea myös, jos sinulla on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto (amk tai yliopisto). Tarkemman kuvauksen valintaperusteista ja soveltuvista tutkinnoista löydät hakukohteelta Opintopolusta.
- Opiskelijamäärä: Maisteriopintoihin valitaan 27 opiskelijaa
Opiskelu avoimessa yliopistossa
Avoimessa yliopistossa suoritetuista Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan perusopinnoista on merkittävää hyötyä maisterihaussa. Suoritetusta perusopintokokonaisuudesta saa hakuvaiheessa 15 lisäpistettä. Perusopinnot toteutetaan kokonaan joustavina verkko-opintoina ja opiskelu tapahtuu Moodle-oppimisympäristössä. Lue lisää ilmoittautumisesta ja opintomaksuista avoimessa yliopistossa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan perusopinnot 25 op sisältävät lv. 2024–2025 seuraavat opintojaksot:
- MOOC, Johdatus sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallintaan 1 op
- MOOC, Monialainen kirjaaminen ja lainsäädäntö 1 op
- Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan perusteet 3 op
- MOOC, Tietosuoja ja –turva sosiaali- ja terveydenhuollossa 3 op
- Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan kirjallisuus 5 op
- Asiakas- ja potilasturvallisuutta tukeva tiedonhallinta 5 op
- Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan ekosysteemi 5 op
- MOOC, SNOMED CT, Peruskurssi 2 op
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalinta tapahtuu hakijoiden aikaisemman tutkinnon ja suorittamien opintojen sekä perustelukirjeen perusteella. Opinnot pisteytetään valintaperusteissa esitetyllä tavalla ja hakijat asetetaan järjestykseen näistä saadun kokonaispistemäärän mukaisesti. Valintaperusteena on korkeakoulututkinto. Opiskelijaksi voidaan valita hakija, joka on suorittanut jonkin valintaperusteissa mainituista tutkinnoista, ja tutkinnosta riippuen myös vaaditut yliopisto-opinnot. Lue täsmälliset tiedot valintaperusteista ja hakijoiden pisteytyksestä Opintopolusta.
Opiskelu maisteriohjelmassa
Sosiaali- ja terveysjohtamisen laitoksen sivuilta löydät lisätietoa sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan maisteriohjelmasta.
Lisätietoja
Oletko kiinnostunut monialaisista johtamistehtävistä sosiaali- ja terveysalalla? Maisterihaku sosiaali- ja terveyshallintotieteen pääaineeseen on tarkoitettu sinulle, jolla on aiempi ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkinto ja sen lisäksi suoritettuna vähintään sosiaali- ja terveyshallintotieteen perusopinnot tai terveyshallintotieteen, sosiaalihallintotieteen, hallintotieteen tai sosiaalityön perus- ja aineopinnot. Itä-Suomen yliopiston sosiaali- ja terveysjohtamisen laitokselta valmistuu maistereita monipuolisiin ja vaativiin johtamis-, asiantuntija- ja kehittämistehtäviin julkiselle, yksityiselle ja kolmannelle sektorille.
- Opintopisteet: Perusopinnot 25 op
- Opiskelijamäärä: Maisteriopintoihin valitaan 40 opiskelijaa
Opiskelu avoimessa yliopistossa
Sosiaali- ja terveyshallintotieteen perusopinnot toteutetaan kokonaan verkko-opintoina ja opiskelu tapahtuu Moodle-oppimisympäristössä. Lue lisää ilmoittautumisesta ja opintomaksuista avoimessa yliopistossa.
Maisterihaun opinnot muodostuvat aiemman tutkinnon lisäksi sosiaali- ja terveyshallintotieteen perusopinnoista 25 op:
- Johdatus sosiaali- ja terveyshallintotieteen opiskeluun ja lähtökohtiin 5 op
- Johdatus sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmään MOOC 3 op
- Sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä 2 op
- Johtamis- ja organisaatioteoriat 5 op
- Sosiaali- ja terveysjohtamisen perusteet 5 op
- Sosiaali- ja terveyshallintotieteen tutkimus 5 op
Opiskelijavalinta
Maisteriohjelmaan voit hakea, mikäli sinulla on suoritettuna korkeakoulututkinto, jonka lisäksi tai jonka osana olet suorittanut joko sosiaali- ja sosiaali- ja terveyshallintotieteen perusopinnot (tai vastaavan yliopistotasoisen opintokokonaisuuden) tai terveyshallintotieteen, sosiaalihallintotieteen, hallintotieteen tai sosiaalityön perus- ja aineopinnot tai vastaavat yliopistotasoiset perus- ja aineopinnot. Mikäli hakijoita enemmän kuin aloituspaikkoja, hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen kolmen kriteerin mukaan lasketun yhteispistemäärän perusteella. Pisteytyksessä huomioidaan aiempaan tutkintoon kuulumaton muu yliopistotasoinen perus- tai aineopintokokonaisuus (väh. 25 op), aiempiin amk-tutkintoihin kuulumattomat yliopistotasoiset tutkimusmenetelmäopinnot (ml. työ- ja virkamiesoikeuden opinnot tai vastaavat, joista mukaan luetaan enintään 5 op) sekä ennakkotehtäväst saatu kokonaispistemäärä. Tullakseen valituksi hakijan tulee saada ennakkotehtävästä vähintään 1 piste. Jos hakija saa ennakkotehtävästä vähemmän kuin 1 pisteen, muita opintoja ei pisteytetä. Lue täsmälliset tiedot valintaperusteista ja hakijoiden pisteytyksestä Opintopolusta.
Opiskelu maisteriohjelmassa
Tutustu Sosiaali- ja terveyshallintotieteen pääaineeseen katsomalla video sote-johtamisen opinnoista. Löydät lisätietoa maisteriopinnoista sosiaali- ja terveysjohtamisen laitoksen sivuilta ja voit tutustua tarkemmin sotehallinnon maisteriohjelmaan.
Lisätietoja
Oletko kiinnostunut sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän taloudellisesta organisoinnista, sote-palvelujen kustannusvaikuttavuudesta tai terveyden, sosiaali- ja terveyspalvelujen käytön ja terveydenhuollon kustannusten jakaumasta? Maisterihaku terveystaloustieteen pääaineeseen on tarkoitettu sinulle, jolla on aiempi korkeakoulututkinto ja sen lisäksi suoritettuna terveystaloustieteen tai (kansan)taloustieteen perusopinnot tai niitä vastaavat opinnot.
Itä-Suomen yliopiston sosiaali- ja terveysjohtamisen laitokselta valmistuu maistereita monipuolisiin ja vaativiin johtamis-, asiantuntija- ja kehittämistehtäviin julkiselle, yksityiselle ja kolmannelle sektorille. Vain Itä-Suomen yliopistossa voit opiskella terveystaloustiedettä pääaineena!
- Laajuus: 26 opintopistettä
- Opiskelijamäärä: Maisteriopintoihin valitaan 22 opiskelijaa
Maisterihaun opinnot muodostuvat aiemman tutkinnon lisäksi terveystaloustieteen perusopinnoista 26 op:
- Taloustieteen perusteet 6 op
- SOTE-talous (MOOC), terveystaloustiede 1 op
- Terveystaloustieteen perusteet 4 op
- Johdatus sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmään (MOOC) 3 op
- Sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä 2 op
- Julkistalouden perusteet 5 op
- Hoidon ja palvelujen taloudellinen arviointi 5 op
Opiskelijavalinta
Maisteriohjelmaan voit hakea, mikäli sinulla on ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkinto sekä terveystaloustieteen tai (kansan)taloustieteen perusopinnot tai niitä vastaavat opinnot (vähintään 25 op) suoritettuna. Mikäli hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, hakijat asetetaan järjestykseen neljän kriteerin mukaan lasketun yhteispistemäärän perusteella. Pisteytyksessä otetaan huomioon suoritettu (perus)opintokokonaisuus, opintokokonaisuuden arvosana, korkeakoulutasoisten tilastotieteen opintojen laajuus sekä lukion matematiikan pitkä oppimäärä tai yliopistotasoinen lukion pitkän matematiikan aihepiirit kertaava opintojakso. Lue täsmälliset tiedot valintaperusteista ja hakijoiden pisteytyksestä Opintopolusta.
Opiskelu avoimessa yliopistossa
Terveystaloustieteen perusopinnot toteutetaan kokonaan verkko-opintoina ja opiskelu tapahtuu Moodle-oppimisympäristössä. Lue lisää ilmoittautumisesta ja opintomaksuista avoimessa yliopistossa.
Opiskelu maisteriohjelmassa
Tutustu terveystaloustieteen koulutukseen katsomalla video terveystaloustieteen pääaineopinnoista. Sosiaali- ja terveysjohtamisen laitoksen sivuilta löydät lisätietoa terveystaloustieteen maisterikoulutuksesta.
Lisätietoja
Etsi sinulle sopivat avoimen yliopiston opinnot
Lisätietoa
Maksuhyvitystä voi hakea hakija, joka hakee erillishaussa Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston väylän kautta ensimmäistä korkeakouluopiskelupaikkaa. Maksuhyvitys ei koske valtakunnallisissa valintayhteistyöverkostoissa olevia hakukohteita (opettajakoulutukset), joihin haetaan yhteishaussa.
Maksuhyvitystä varten avoimen yliopiston väylään vaadittavat opinnot tulee olla suoritettu Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston opiskeluoikeudella. Maksuhyvitykseen huomioidaan 1.8.2023 jälkeen suoritetut opinnot ja maksuhyvitystä voi hakea vuoden 2024 väylien hakukohteista alkaen.
Opinnot maksetaan normaalisti ilmoittautumisen yhteydessä Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston hinnaston mukaisesti ja maksuhyvitystä haetaan erillisellä hakulomakkeella jälkikäteen.
Maksuhyvitystä voi hakea seuraavin ehdoin:
- Hakija on ensikertalainen (ei aiempaa korkeakoulututkintoa tai syksyllä 2014 tai myöhemmin vastaanotettua korkeakouluopiskelupaikkaa ml. ammattikorkeakoulu)
- Maksuhyvityksen saa vain hakemuksesta, mikäli avoimen yliopiston väylän / aikaisemmat opinnot ml. avoimen yliopiston opinnot -hakukohteen valintaperusteet ovat täyttyneet
- Maksuhyvitys suoritetaan 1.8.2023 jälkeen suoritetuista Itä-Suomen yliopiston opinnoista, joista opiskelija on maksanut opintomaksun
- Maksuhyvitys suoritetaan Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston opiskeluoikeudella suoritetuista opinnoista ja maksuhyvitystä ei suoriteta muiden avointen yliopistojen tai korkeakoulujen opinnoista eikä maksuista
- Maksuhyvitys suoritetaan Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston hinnaston mukaisesti, poikkeuksena yhteistyöoppilaitoksissa suoritetut Itä-Suomen yliopiston avoimet yliopisto-opinnot.
- Yhteistyöoppilaitoksen kautta suoritetuista opinnoista maksuhyvitys suoritetaan Itä-Suomen yliopiston yhteistyöoppilaitoksille maksetun opintomaksun mukaan (4-9 €/opintopiste)
- Maksuhyvitys suoritetaan valintojen tekemisen jälkeen, mikäli maksuhyvityksen ehdot täyttyvät
- Hakijalle korvataan vain yksi (1) avoimen yliopiston väylä tai aikaisemmat opinnot ml. avoimen yliopiston opinnot – hakukohde
- Maksuhyvitys maksetaan vain väylästä tai hakukohteesta, johon hyvitystä hakeva on hakenut opiskelijaksi
Kevään 2024 hakuaika oli 3.6.–3.7.2024.
Syksyn 2024 hakuaika (julkisoikeuden HTK/HTM väylä) on 10.–31.10.2024, ja hakulomake on täällä.
Kevään 2025 hakuaika tarkentuu myöhemmin; se on luultavasti myös kesä–heinäkuussa 2025.
Olemme koonneet yleisimmät kysymykset Itä-Suomen yliopiston hyvitettäviin väyläopintoihin liittyen. Päivitämme listaa, jos opinnoista herää lisää kysymyksiä.
Kenelle hyvitettävät avoimen väylän opinnot on tarkoitettu?
Opintomaksujen hyvitykset on tarkoitettu hakijoille,
- jotka tavoittelevat ensimmäistä korkeakoulututkintoaan,
- joilla ei ole opiskelupaikkaa missään korkeakoulussa ja
- jotka hakevat opiskelemaan Itä-Suomen yliopistoon
Väyläopintojen suorittaminen edellyttää itsenäistä otetta ja suunnitelmallisuutta. Opintojen suunnitteluun ja suorittamiseen saa kuitenkin tukea niin avoimen yliopiston opinto-ohjaajilta ja suunnittelijoilta kuin opettajiltakin.
Saanko hyvitystä vain jos tulen valituksi avoimen väylän kautta?
Voit hakea ja saada maksuhyvityksen jos täytit hakuehdot ja hait opiskelijaksi avoimen väylän kautta. Hakeminen riittää. Sillä tulitko valituksi ei ole merkitystä.
Milloin voin opiskella hyvitettäviä väyläopintoja?
Maksuhyvitykseen hyväksytään opinnot, jotka on suoritettu 1.8.2023 jälkeen. Maksuhyvitystä varten opintosuoritukset täytyy olla kirjattuna opintorekisteriin toukokuun loppuun mennessä. Ilmoittautuessasi opintoihin maksat opinnoista normaalin hinnaston mukaisen opintomaksun. Voit hakea maksuhyvitystä keväällä 2025, kun olet hakenut tutkinto-opiskelijaksi väylän kautta ja olet suorittanut kaikki väylään vaadittavat opinnot. (Ks. Mitä opintoja voin opiskella? sekä ohje maksuhyvityksen hakemiseen)
Väyläopinnot (poislukien maisterihaut) suoritetaan Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston opintojaksojen aikataulujen mukaisesti. Näet oppiaineiden opetusohjelmat avoimen yliopiston opinto-oppaasta. Voit tehdä opintoja myös yhteistyöoppilaitostemme kautta.
Maksuhyvitykseen huomioidaan 1.8.2023 jälkeen suoritetut Itä-Suomen yliopiston opintovaatimusten mukaiset opinnot. Lisäksi sinun tulee hakea opiskelupaikkaa avoimen yliopiston väylän hakukohteella.
Mitä opintoja voin opiskella?
Voit opiskella Itä-Suomen yliopiston kandidaatti- ja maisteriohjelmien avoimen väylän opintoja. Ne ovat avoimia yliopisto-opintoja, joiden perusteella voit hakea tutkintokoulutukseen avoimen väylän kautta. Voit tutustua avoimen väyliin ja hakukohteiden valintaperusteissa vaadittuihin opintoihin tämän sivun yläosassa.
Maksuhyvitystä ei myönnetä maisteriohjelmien (vain ylempi korkeakoulututkinto) opinnoista. Valitse opintoihisi siis jonkin kandidaatti- ja/tai maisteriohjelman avoimen väylän opintoja.
Suunnittele opintosi omaan elämäntilanteesi sopivaksi niin, että ehdit suorittaa maksuhyvitykseen tarvittavat opintopisteet hyvissä ajoin ennen viimeistä liitteiden toimitusta 30.5.2025.
Kuinka paljon opintoja täytyy suorittaa?
Maksuhyvitystä varten sinun on suoritettava väylän hakukriteereissä vaadittavat opinnot. Huomaathan, että väyläopintojen laajuudet vaihtelevat eri avoimen väylillä noin 15–65 opintopisteen välillä. Hae maksuhyvitystä, kun olet suorittanut vaadittavat opinnot.
Jos olet suorittanut osan väyläopinnoista ennen 1.8.2023, huomaa että maksuhyvitystä annetaan vain niistä opinnoista jotka on suoritettu 1.8.2023 jälkeen. Sitä ennen suoritettuja opintoja ei hyvitetä.
Missä oppilaitoksessa voin opiskella?
Voit suorittaa opintoja Itä-Suomen yliopiston avoimessa yliopistossa tai Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston yhteistyöoppilaitoksissa. Maksuhyvitys tehdään vain opinnoista, joista on maksettu opintomaksu ja sen mukaan minkä suuruisen opintomaksun opiskelija on maksanut.
Mahdollisuus maksuhyvityksiin ei koske muissa avoimissa yliopistoissa suoritettuja opintoja.
Suurimman osan avoimista yliopisto-opinnoista voi tehdä myös etäopiskeluna, joten sinun ei tarvitse olla Joensuussa tai Kuopiossa opiskellaksesi. Voit tehdä opintoja pitkälti kotoa käsin.
Entä jos en mahdu haluamalleni kurssille?
Valtaosaan opintojaksoista mahtuu hyvin mukaan. Suosituimmat opintojaksomme täyttyvät toki nopeasti, joten suunnittele ensin, mitä opintoja haluat, ja ilmoittaudu kursseille hyvissä ajoin.
Avoimen opintoihin ilmoittaudutaan opintojaksokohtaisesti.
Voinko perua ilmoittautumiseni opintoihin?
Ilmoittautuminen opintoihin on sitova.
Lisätietoja ilmoittautumisesta:
Opintoihin ilmoittautumisen perumisehdot
Kuinka paljon saa maksuhyvitystä?
Opintomaksut palautetaan väylään vaadittavien opintopisteiden mukaisesti / opiskelija. Opintojen täytyy olla Itä-Suomen yliopiston kandidaatti- ja maisterikoulutuksen avoimen väylän opintoihin (ks. avoimen yliopiston opinnoilla hakeminen).
Milloin voin hakea maksuhyvitystä?
Kun olet suorittanut kaikki väylään vaadittavat opinnot ja olet hakenut tutkinto-opiskelijaksi avoimen yliopiston väylän kautta, voit hakea maksuhyvitystä. Maksuhyvityksiä voi hakea keväällä/kesällä 2025. Ajankohta tarkentuu myöhemmin.
Katso: Maksuhyvityksen hakeminen
Voinko hakea maksuhyvitystä uudelleen?
Voit hakea maksuhyvitystä yhden (1) kerran vain yhdestä (1) väylän hakukohteesta.
Milloin opintomaksu palautetaan?
Avoimen yliopiston opintopalvelut käsittelee anomukset kesän 2025 aikana. Itä-Suomen yliopiston talouspalvelut maksaa hyväksytyt maksuhyvitykset vuoden 2025 syyskuun loppuun mennessä.