Hammaslääketieteen yksikössä on opetusta ja tutkimusta kaikkiaan 5 oppiaineessa.
Diagnostiikka
Koulutus
Hammaslääketieteen oppiaine vastaa Itä Suomen yliopiston hammaslääketieteen yksikössä hampaiston, leukojan ja osittain kasvojen alueen röntgntutkimusten suorittamisesta ja röntgenkuvien tulkinnasta. Prekliinisen opetuksen aikana opiskelijat saavat perustiedot röntgenanatomiasta. Kliinisessä vaiheessa syvennetään tekniikkaa, kuvan tulkintaa ja erotusdiagnostiikkaa sekä säteilyhygieniaa.
Tutkimus
Perusopetuksen lisäksi Itä Suomen yliopiston hammaslääketieteelisen radiologian oppiaine vastaa erikoisalansa erikoistumiskoulutuksesta.
Henkilöstö
Koulutus
Suupatologian oppiaine vastaa Itä-Suomen yliopiston Hammaslääketieteen yksikössä suuontelon ja sen viereisten rakenteiden tautiopin perusopetuksesta. Lisäksi opetukseen kuuluu suun alueen pehmytkudosnäytteen otto. Opetuksessa opiskelijat saavat myös johdatuksen oikeushammaslääketieteeseen. Oppiaineen kliininen opetus keskittyy suun limakalvosairauksien kliiniseen diagnostiikkaan ja hoitoon. Kliininen opetus tapahtuu KYS:n hammaslääketieteen opetusklinikalla ja suu- ja leukasairauksien klinikalla.
Tutkimus
Oppiaineessa tehdään tutkimusta suun limakalvosairauksien alalla.
Yhteyshenkilö
Kliininen hammashoito
Koulutus
Kariologia, endodontia ja pedodontia kuuluvat hammaslääketieteen keskeisiin oppialoihin. Oppiaineissa annetaan perusopetusta hampaiden kovakudossairauksista mukaan lukien hammasytimen eli pulpan sairaudet, sekä lasten hammashoidosta. Oppiaineiden opetukseen sisältyy paljon käytännön harjoittelua ensin simulassa ja sen jälkeen KYS:n hammaslääketieteen opetusklinikalla. Oppiaineissa annetaan myös erikoishammaslääkärikoulutusta.
Tutkimus
Oppiaineessa tehdään tutkimustyötä lasten ja nuorten kovakudossairauksien yhteydestä elintapoihin.
Yhteyshenkilö
Koulutus
Perusopetus
Parodontologian oppiaine antaa tiedot hampaiden ja puuttuvia hampaita korvaamaan asetettujen hammasimplanttien kiinnityskudosten sairauksien teoreettisesta taustasta, ehkäisystä, diagnostiikasta ja hoidosta oppiaineen omien opintojaksojen sekä muihin hammaslääketieteen oppiaineisiin integroitujen jaksojen yhteydessä. Oppiaine vastaa myös hammaslääketieteen yksikön geriatrisen hammashoidon opetuksesta. Oppiaineeseen liittyvää potilastyötä harjoitellaan simulaatio-olosuhteissa ja KYS Hammaslääketieteen opetusklinikassa kliinisten opiskeluvuosien 3.-5. aikana.
Erikoishammaslääkärikoulutus
Parodontologia on yksi kliinisen hammashoidon erikoishammaslääkärikoulutuksen suuntautumisvaihtoehto.
Tutkimus
Oppiaineessa tehdään tutkimusta valtakunnallisessa yhteistyössä painopistealueina iäkkäiden suunterveys sekä hampaiden kiinnityskudossairauksien yhteydet yleissairauksiin.
Oppiaine ohjaa niin syventävien opintojen kuin tohtorin tutkintoon tähtäävien opiskelijoiden opinnäytetöitä. Syventävien opintojen suorittaminen oppiaineessa voidaan aiheesta riippuen aloittaa jo prekliinisessä vaiheessa, mutta etusijalla ovat kliinisen vaiheen opiskelijat; yhteyshenkilönä syventäviin opintoihin liittyen toimii kliininen opettaja Tuomas Saxlin.
Yhteyshenkilöt
Koulutus
Oppiaine vastaa Itä Suomen yliopiston hammaslääketieteen yksikössä protetiikka ja purentafysiologian perusopetuksesta.
Yhteyshenkilö
Ortodontia
Koulutus
Perusopetus
Ortodontian oppiane vastaa Itä-Suomen yliopiston hammaslääketieteen yksikössä hampaiston ja purennan kehityksen sekä kasvojen kasvun ja kehityksen opetuksesta. Opetukseen kuuluu tärkeänä osana oppia tunnistamaan sellaiset purennan piirteet, jotka voidaan katsoa purentavirheiksi ja joita voidaan hoitaa hampaiston oikomishoidolla eli ortodontialla. Kliininen opetus tapahtuu Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin hammaslääketieteen opetusklinikalla. Jokaiselle hammaslääketieteen opiskelijalle jaetaan tutkittavaksi ja hoidettavaksi vähintään kaksi oikomishoitoa tarvitsevaa lapsipotilasta, joista toisella on hampaiston ahtaus/ristipurenta ja toisella syväpurenta/alaleuan takainen asema. Ortodontian opetuksen lisäksi oppiaine vastaa uniapnea- sekä kuorsauspotilaiden hammaslääketieteellisen diagnostiikan sekä uniapneakiskohoidon opetuksesta. Tätä varten kullakin opiskelijalla on uniapneaa (tai voimakasta kuorsausta) sairastava potilas tutkittavana sekä hoidettavana. Pakollisena oppikokonaisuutea on myös seurata oikomishoidon erikoishammaslääkärin työtä Kysin suu- ja leukasairauksien poliklinikalla. Professorilla on osa-aikainen ylihammaslääkärin sivuvirka ja yliopiston lehtorilla erikoishammaslääkärin sivuvirka opetusklinikalla. Näiden lisäksi kliinisessä opetuksessa on 50 % erikoishammaslääkäri. Perusopetuksen pakollisten kurssien lisäksi ortodontiasta kiinnostuneille opiskelijoille voidaan jakaa useampia oikomishoitoa tarvitsevia potilaita.
Erikoishammaslääkärikoulutus
Perusopetuksen lisäksi Itä-Suomen yliopiston ortodontian oppiaine vastaa hampaiston oikomishoidon erikoishammaslääkärikoulutuksesta. Kliinisessä opetuksessa yhteistyökumppaneina ovat KYSin suu- ja leukasairauksien poliklinikka sekä yliopiston kanssa jatkokoulutussopimuksen tehneet keskussairaalat sekä terveyskeskukset. Koulutus kestää vähintään kolme vuotta ja sisältää kliinisen opetuksen lisäksi teoriaopetusta mm. kaikille ortodontiaan erikoistuville yhteisen kansallisen 120 tunnin luento-opetuksen. Koulutukseen haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa kahdesti vuodessa. Opinto-oikeuden saamisesta sekä tarkempaa tietoa erikoishammaslääkärikoulutuksesta löytyy erikoishammaslääkärikoulutus-sivulta.
Tutkimus
Opetuksen lisäksi ortodontian oppiaineessa tehdään aktiivisesti tutkimusta etenkin keskittyen unenaikaisten hengityshäiriöiden diagnostiikkaan sekä oikomishoidon mahdollisuksiin näiden hoidossa. Lisäksi tutkimme ortognaattisen kirurgian ja elämänlaadun välisiä yhteyksiä sekä purentaperäisen ja yleistyneen kivun yhteyttä purennan piirteisiin PANIC-tutkimushankkeessa. Oppiaine ohjaa niin syventävien opintojen kuin tohtorin tutkintoon tähtäävien opiskelijoiden opinnäytetöitä. Tutkimustoiminnassa tehdään yhteistyötä muiden UEF:n ja KYS:n laitosten ja klinikoiden kanssa ja Suomen muiden yliopistojen ja yliopistollisten sairaaloiden kanssa. Oppiaineella on kansainvälistä tutkimusyhteistyötä mm. Sao Paulo State University (Brasilia) sekä Kim Il-Sung University (Pohjois-Korea) kanssa.
Yhteyshenkilö
Suu- ja leukakirurgia
Koulutus
Suu- ja leukakirurgian oppiaine vastaa Itä-Suomen yliopiston suu- ja leukakirurgian opetuksesta. Suu- ja leukakirurgian oppiaine järjestää opetuksen kiinteässä yhteistyössä Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) Suu- ja leukasairauksien yksikön kanssa. Professorilla ja kliinisellä opettajalla on osa-aikainen ylihammaslääkärin virka. Perusopetuksen lisäksi Itä-Suomen yliopiston suu- ja leukakirurgian oppiaine vastaa suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkärikoulutuksesta KYS:n Suu- ja leukasairauksien yksikön sekä yliopiston kanssa jatkokoulutussopimuksen tehneiden keskussairaaloiden kanssa. Jokaiselle erikoishammaslääkärikoulutukseen ilmoittautuneelle suunnitellaan henkilökohtainen koulutusohjelma sekä koulutuspaikkojen että koulutuksen sisällön osalta.
Tutkimus
Oppiaineessa tehdään tutkimusta suu- ja leukakirurgian alalla.
Yhteyshenkilö
Suun terveydenhuolto
Koulutus
Peruskoululutus
Oppiaineessa perehdytään terveydenhuoltojärjestelmään, sen organisaatioihin, rahoitukseen ja toimintaa ohjaavaan normistoon, väestön terveyden edistämiseen, hammaslääkärin toimenkuviin ja työskentely-ympäristöihin, terveydenhuollon etiikkaan sekä johtamiseen, vuorovaikutuksen ja työyhteisötaitoihin.
Erikoishammaslääkärikoulutus
Erikoistumiskoulutus keskittyy terveydenhuollon hallintoon, johtamiseen, epidemiologiseen tutkimukseen ja terveystaloustieteeseen
Tutkimus
Väestön suunterveys, suunterveyteen liittyvät tavat ja suun terveydenhuollon palvelujen käyttö ja niihin yhteydessä olevat tekijät. Lisäksi terveydenhuollon johtaminen, suun terveydenhuollon laatu, erityisryhmien (mm. iäkkäät, vangit) suunterveys, palvelujen käyttö, ravitsemus ja elämänlaatu, hammashoitopelko ja opetusmenetelmien tutkimus.