Integratiivinen yksilöpsykoterapeuttikoulutus 2025-2029
- Päivämäärä:
- 11.9.2025 - 31.5.2029
- Laajuus:
- 84 opintopistettä
- Kampus tai kaupunki:
- Kuopio
- Kategoria:
- Sosiaali- ja terveysala
- Toteutusmuoto:
- Lähiopetus
- Hinta:
- 13680 € (alv 0%)
Hakuaika: 2.12.2024 - 3.3.2025.
Integratiivinen yksilöpsykoterapeuttikoulutus on valtioneuvoston asetuksen 1120/2010 § 2a mukaista psykoterapeutin ammattinimikkeen käyttöoikeuteen johtavaa koulutusta. Suoritettuaan koulutuksen hyväksytysti opiskelija voi hakea Sosiaali- ja terveydenalan lupa- ja valvontaviranomaiselta Valviralta oikeutta käyttää psykoterapeutin ammattinimikettä.
Koulutus toteutetaan yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston ja Asiantuntijapalvelu Pinnalle Oy:n kanssa.
Koulutusohjelma on prosessinomainen ja sen kesto on 4 vuotta (8 lukukautta). Koulutuksen laajuus on 84 op. Koulutus toteutetaan lähiopetuksena Kuopiossa.
Rakenne ja sisältö
- Teoria- ja menetelmäopinnot 49 opintopistettä (340 tuntia lähiopetusta). Teoria- ja lähiopetuspäiviä on 6 päivää syys- ja 6 päivää kevätlukukaudella.
- Yliopiston kaikille psykoterapeuttikoulutuksille yhtenäiset lainsäädäntö ja etiikka -verkko-opinnot 5 op
- Työnohjaus ja asiakastyön harjoittelu 16 op. Työnohjauspäiviä 8 päivää lukuvuodessa. Työnohjaukset toteutuvat lähipäivien ulkopuolella 4 hengen ryhmäohjauksina. Työnohjausten ajankohdat sovitaan koulutuksen alkaessa. Työnohjaus toteutetaan Kuopiossa, Jyväskylässä tai sopimuksen mukaan etätyönohjauksena.
- Asiakastyönharjoittelu osana työnohjausta vähintään 300 tuntia (45 min). Toteutuu koulutuspäivien ulkopuolella.
- Koulutuspsykoterapia 4 op. Koulutuspsykoterapia toteutuu lähipäivien ulkopuolella. Koulutuspsykoterapia koostuu vähintään 80 terapiatunnista (45 min) yksilöpsykoterapiaa. Psykoterapeutin tulee olla suuntauksessaan pätevä antamaan koulutuspsykoterapiaa (kouluttajataso tai VET). Suuntauksiksi hyväksytään integratiivinen, psykodynaaminen ja -analyyttinen, kognitiivinen ja kognitiivis-analyyttinen.
- Opinnäytetyö 10 op
Koulutuksen aikana osaaminen osoitetaan näytöillä.
Poissaolot on korvattava.
Integratiivisen psykoterapian lähtökohtana on asiakkaan ja terapeutin välinen hyvä yhteistyösuhde. Koulutuksessa opitaan havainnoimaan vuorovaikutussuhdetta asiakkaaseen, seuraamaan terapian etenemistä ja sovittamaan aktiivisesti terapeuttisia interventioita asiakkaan yksilöllistä edistymistä ja muutosvalmiutta huomioiden. Integratiivisen psykoterapian luonteeseen kuuluu joustavuus ja avoimuus eri terapiasuuntausten työtapoja ja käsitteellistämistä kohtaan.
Koulutuksen tavoite on oppia viemään itsenäisesti läpi yksilöpsykoterapeuttinen hoitoprosessi soveltaen integratiivisen psykoterapian periaatteita ja työtapaa. Koulutettava oppii tuntemaan eri psykoterapiasuuntausten keskeisiä teoreettisia selitysmalleja ja työtapoja ja hahmottamaan eri psykoterapiamenetelmille yhteiset, muutosta tutkitusti tuottavat tekijät.
Koulutukseen osallistuva oppii soveltamaan eri teoreettisiin selitysmalleihin ja tutkimuksen perusteella yhteisiin tekijöihin perustuvia työtapoja sekä tekniikoita, huomioiden joustavasti kyseessä olevan potilaan tarpeet. Koulutuksen myötä koulutettava oppii luomaan hyvän työskentelyilmapiirin, neuvottelemaan yhteisistä työtavoista ja tarjoamaan neuvottelun myötä asiakkaalle hoitosuunnitelman, jonka asiakas voi kokea hyväksyvänsä. Koulutettava oppii havainnoimaan vuorovaikutussuhdetta asiakkaaseen sekä seuraamaan tämän terapiassa edistymistä aktiivisesti, sovittaen terapeuttisia interventioita tämän yksilöllisen edistymisen ja muutosvalmiuden huomioiden.
Koulutukseen osallistuja saa tietoa myös psykoterapian erityiskysymyksistä, kuten lyhytpsykoterapeuttinen työote, verkoston hyödyntäminen osana yksilöpsykoterapeuttista hoitoa, neuropsykiatriset erityiskysymykset ja pitkäaikaissairaudet sekä seksuaalisuus psykoterapiassa. Koulutuksessa hyödynnetään erityisesti kokemuksellista ja reflektiivistä oppimista sekä kiinnitetään erityistä huomiota psykoterapeuttisten taitojen harjoitteluun käytännössä.
Henkilöt, joilla on soveltuva sosiaali- tai terveydenhuollon tutkinto, vähintään 30 op psykologian tai psykiatrian opintoja (tutkinnossa tai erikseen suoritettuina) ja vähintään kahden vuoden työkokemus psykoterapeuttisessa mielenterveystyössä. Katso lisää kohdasta Hakukelpoisuus.
Koulutus aloitetaan 11.-12.9.2025 aloitusseminaarilla Kuopiossa. Toinen seminaari on 23.-24.10.2025 ja kolmas seminaari 20.-21.11.2025.
Koulutuksen hinta on 13 680 euroa. Yliopisto laskuttaa koulutuksen maksajaa 1710 euroa (alv 0 %) lukukausittain, keväisin ja syksyisin (8 x 1710 e).
Hinta sisältää teoria- ja menetelmäopinnot, opinnäytetyönohjauksen ja verkko-oppimisympäristössä jaettavat opintomateriaalit.
Mikäli verosäädöksissä tai niiden tulkinnassa tapahtuu muutoksia koulutuksen toteutusaikana, hintaan lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero.
Lisäksi opiskelija vastaa työnohjauksen ja oman yksilömuotoisen koulutuspsykoterapian kuluista. Työnohjauksen kulut ovat opintojen aikana 7200 euroa (+alv. 25,5 %). Koulutuspsykoterapian kulut määräytyvät terapeutin hinnaston mukaan.
Koulutus kestää 4 vuotta (8 lukukautta). Koulutukselle myönnetään opiskeluaikaa 4,5 vuotta (9 lukukautta). Mikäli opiskelija ei saa tässä ajassa opintojaan päätökseen voidaan opiskeluoikeutta jatkaa 1 lukukausi (kevät- tai syyslukukausi) ilman lisämaksua. Opiskeluoikeuden jatkon saamiseksi opiskelijan on tehtävä vapaamuotoinen kirjallinen suunnitelma aikatauluineen opiskelujen loppuun saattamisesta. Suunnitelma lähetetään hyväksyttäväksi pääkouluttajalle/koulutuksen vastuuhenkilölle. Hyväksytty suunnitelma toimitetaan koulutuksen sihteerille 3 kk ennen opiskeluoikeuden päättymistä.
Ilmaisen opiskeluoikeusajan jälkeen opiskeluaikaa on mahdollista jatkaa vielä lukukausi kerrallaan (enintään 2 lukukautta) lisämaksusta.
Hinta on 50 % koulutuksen lukukausimaksusta/lukukausi. Maksullisen opiskeluoikeuden jatko edellyttää päivitettyä ja hyväksyttyä kirjallista suunnitelmaa aikatauluineen opiskelujen loppuun saattamisesta. Hyväksytty suunnitelma toimitetaan koulutuksen sihteerille 3 kk ennen opiskeluoikeuden päättymistä. Opiskeluaikaa koulutukselle myönnetään enintään 12 lukukautta, 6 vuotta.
Poikkeuksena ovat lääkärintodistuksella todennetut sairastumiset.
Koulutus alkaa, mikäli opiskelupaikan vahvistaneita on 24 henkilöä.
Mikäli myönnettyä koulutuspaikkaa ei oteta vastaan, tulee se perua kirjallisesti ilmoitettuun osoitteeseen ja määräaikaan mennessä. Koulutuspaikan vahvistamatta jättäminen on maksutonta.
Mikäli opiskelija vahvistaa koulutuspaikkansa, mutta peruu osallistumisensa ennen koulutuksen alkua tai ei saavu koulutukseen, yliopisto perii koulutuksen kokonaishinnasta 50 %.
Mikäli opiskelija keskeyttää osallistumisensa koulutuksen alkamisen jälkeen, yliopisto perii 50 % jäljellä olevasta koulutuksen hinnasta, eikä jo laskutettuja eriä palauteta. Opiskelijan on ilmoitettava keskeytyksestä välittömästi kirjallisena koulutuksen vastuusuunnittelijalle.
Poikkeuksena ovat lääkärintodistuksella osoitetut sairastumiset.
Mikäli opiskelijan työnantaja (yritys) on sitoutunut maksamaan koulutuksen, opiskelija vastaa siitä, että työnantajan vaihtuessa uusi työnantaja sitoutuu maksamaan koulutuksesta maksamatta olevan osan. Opiskelija toimittaa uuden työnantajan maksusitoumuksen kirjallisesti koulutuksen sihteerille.
Mikäli uusi työnantaja ei sitoudu koulutuksen maksuihin, opiskelija sitoutuu maksamaan ne itse.
Maksaja on velvollinen maksamaan viivästyneelle maksusuoritukselle viivästyskorkoa kulloinkin voimassa olevan korkolain mukaan.
Perumisehdot koskevat myös työnohjausta. Opiskelijan keskeyttäessä opintonsa jäljellä olevista työnohjauksista laskutetaan 50 %.
Valintamenettelyssä arvioidaan hakijan hakemuksen ja sen liitteiden perusteella hakukelpoisuus. Hakukelpoisuuden arvioivat ja pisteyttävät Itä-Suomen yliopiston koulutusohjelmakohtaiset vastuuhenkilöt, jotka ovat yliopiston psykoterapeuttikoulutusten johtoryhmän jäseniä.
Hakukelpoisille hakijoille lähetetään haussa ilmoitettuun sähköpostiin kutsu soveltuvuuden arviointiin (valintahaastattelu). Myös se ilmoitetaan, jos hakukelpoisuus ei täyty.
Soveltuvuuden arviointiin kutsutaan 48 hakijaa tutkinnon, työkokemuksen ja mahdollisen muun soveltuvan täydennyskoulutuksen yhteispistemäärän mukaisessa paremmuusjärjestyksessä. Ajankohta on 9.-11.4.2025. Yliopisto osoittaa kellonajan.
Ilmoitus haastatteluun pääsystä ja haastatteluajasta annetaan opiskelijalle 25.3.2025 mennessä siihen sähköpostiin, jonka hakija on hakemuksessaan ilmoittanut. Soveltuvuuden arvioinnista vastaavat pääkouluttajat.
Soveltuvuuden arvioinnit pidetään Kuopiossa. Hakijan soveltuvuutta arvioidaan kahden haastattelijan tekemällä valintahaastattelulla, jossa on 2 haastateltavaa. Haastatteluun liittyy ennakkotehtävänä kirjoitelma (Minustako psykoterapeutti? Miten, miksi ja millainen?). Kirjoitelman palautuksesta annetaan ohje kutsussa. Haastattelun hinta on 175 euroa, ja se toteutetaan parihaastatteluna / 30 min per pari.
Valintahaastatteluun osallistuneille ilmoitetaan opiskelijavalinnan päätös siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka hakija on ilmoittanut hakuvaiheessa. Valinnan tulos ilmoitetaan 30.5.2025 mennessä.
Aloituseminaarin pidetään 11-12.9.25, jos paikkansa vahvistaneita opiskelijoita on 24. Koulutus päättyy kevätlukukaudella 2029.
Koulutukseen valitaan 24 opiskelijaa.
Yliopistolain 82 §:n mukaan hakija saa hakea yliopistolta kirjallisesti oikaisua opiskelijaksi ottamista koskevaan päätökseen 14 päivän kuluessa valinnan tulosten julkistamisesta.
Opiskelijapaikan vastaanottaminen:
Valitulle opiskelijalle myönnetään määräaikainen opiskeluoikeus siihen koulutusohjelmaan, johon hakija on valittu. Opiskeluoikeusaika on koulutuskohtainen eikä sitä voi siirtää toiseen koulutukseen.
Koulutukseen valitun hakijan on vahvistettava kirjallisesti (sähköinen järjestelmä) opiskelupaikan vastaanottamisesta. Ohjeet hakija saa sähköpostitse, kun päätöksestä ilmoitetaan. Opiskelupaikan vahvistaminen on tehtävä ilmoitettuun määräaikaan mennessä.
Jos opiskelija keskeyttää opintonsa, voi hän tulla valituksi koulutukseen uudelleen ainoastaan valintamenettelyn kautta.
Koulutukseen hakeminen ja saadun koulutuspaikan peruutus on maksutonta siihen saakka, kunnes opiskelija on vahvistanut ottavansa koulutuspaikan vastaan. Paikan vahvistamisen jälkeen peruutus on maksullista. Koulutusohjelmat alkavat, mikäli niihin ilmoitettu määrä hyväksyttyjä opiskelijoita ottaa opiskelupaikan vastaan. Itä-Suomen yliopisto voi siirtää koulutuksen aloitusajankohtaa tai perua koulutuksen, jos se on tuotannollisesti tai taloudellisesti mahdotonta toteuttaa.
Koulutus on terveydenhuollon täydennyskoulutusta. Se on tarkoitettu henkilöille, joilla on soveltuva sosiaali- tai terveydenhuollon tutkinto, vähintään 30 op psykologian tai psykiatrian opintoja (tutkinnossa tai erikseen suoritettuina) ja vähintään kahden vuoden työkokemus psykoterapeuttisessa mielenterveystyössä. Vaadittavat opinnot ja työkokemuksen on oltava tehtyinä haun päättymiseen mennessä. Opiskelijalla tulee olla mahdollisuus tehdä psykoterapeuttista potilastyötä koulutuksen aikana. Edellisten lisäksi vaaditaan henkilökohtainen soveltuvuus psykoterapeutiksi, riittävä englannin kielen taito ja tietotekniset valmiudet.
Hakukelpoisuuteen ei oteta kantaa ennakkoon, vaan se arvioidaan haun ja sen liitteiden perusteella.
Hakukelpoisuudesta ja psykoterapeuttikoulutuksesta voit lukea lisää täältä.
Kouluttaja
Koulutuksen vastuuhenkilöinä ja pääkouluttajina toimivat kouluttajapsykoterapeutti, PsT Risto Valjakka ja kouluttajapsykoterapeutti PsT Hannele Mäntysaari-Hetekorpi.
Kouluttajina ja työnohjaajina toimivat kouluttajapsykoterapeutit Gudrun Kristmannsdottïr, Henna Penttinen, Hannele Mäntysaari-Hetekorpi ja Risto Valjakka.
Hannele Mäntysaari-Hetekorpi
Integratiivisen psykoterapian kouluttajapsykoterapeutti, psykoterapian erikoispsykologi, PsL
Integratiivisen työotteen lisäksi Hannelella on erikoisosaamisina mentalisaatiota edistävä työskentely ja kehollisuuden huomioiminen psykoterapiassa. Hannele on kiinnostunut myös luovista menetelmistä oppimisen tukena, kuten kuvan käytöstä. Hannelen vahvuutena on tarkkuus kliinisten prosessien sekä opinto- ja työnohjausryhmien seuraamisessa. Vastuukouluttajana Hannelelle on tärkeää luoda ryhmään turvallinen tila tutkia omaa ammatillista kehittymistä ja tukea opiskelijaa henkilökohtaisen työotteen löytämisessä.
Risto Valjakka
Integratiivisen psykoterapian kouluttajapsykoterapeutti, psykoterapian erikoispsykologi, PsL
Riston erikoisosaamisena on integratiivinen käsitteellistäminen psykoterapeuttisen muutoksen tukena sekä kognitiivinen ja kognitiivis-konstruktivistinen näkökulma. Riston vahvuutena on kyky jäsentää ja suhteuttaa toisiinsa psykoterapian eri teorioiden yhteyksiä ja eroja. Vastuukouluttajana Ristolle on tärkeää tukea tunnelman ja käytäntöjen avulla opiskelijoiden reflektiota ja kokemuksellista oppimista.