Kestävän kehityksen ABC
- Alkaa:
- 13.1.2025
- Laajuus:
- 1 opintopistettä
- Kampus tai kaupunki:
- -
- Kategoria:
- Ympäristö- ja luonnontieteet, Sosiaali- ja terveysala
- Toteutusmuoto:
- Verkko-opetus
- Hinta:
- 0 € (alv 0%)
Verkkokurssille on koottu napakasti perusasiat kestävästä kehityksestä ja sen eri ulottuvuuksista. Kurssi haastaa pohtimaan, mitä itse kukin voi tehdä kestävyyden hyväksi.
Kurssi sisältää lukumateriaalian lisäksi paljon videoita ja podcasteja. Jokaisen temaattisen osan jälkeen on lyhyt pohdinta- tai monivalintatehtävä. Pohdintatehtävät kootaan oppimispäiväkirjaan, joka palautetaan opintojakson lopussa.
Verkkokurssin voit suorittaa omaan tahtiisi DigiCampus-oppimisympäristössä. Verkkokurssi on käytettävissä pilotointi vaiheessa 28.2.2025 saakka.
Koulutus on osa Regulaatio- ja vastuullisuusosaamista terveys- ja hyvinvointialalle (ReguVa) ESR-hankkeen maksutonta koulutustarjontaa.
Ensin tutustumme kestävän kehityksen historiaan, tavoitteisiin, määritelmiin ja käsitteisiin. Tarkastelemme kestävää kehitystä edistäviä toimijoita kansainvälisellä-, valtio-, kunta-, yritys- ja kansalaisyhteiskuntatasolla. Luomme katsauksen kestävyydestä viestimiseen ja kestävään kehitykseen Itä-Suomen yliopistossa.
Sitten sukellamme kestävyyden eri ulottuvuuksiin. Ekologisen kestävyyden osalta tarkastelemme ilmastonmuutosta ja luontokatoa. Sosiaalisen kestävyyden osiossa tutustumme mm. planetaariseen terveyteen ja kestävyyteen työyhteisöissä. Taloudellisessa kestävyydessä luomme katsauksen mm. kiertotalouteen, Degrowth-ajatteluun ja Dasguptan raporttiin. Kulttuurisen kestävyyden pohdimme mm. taiteen merkitystä kestävyysteemojen välittäjänä sekä sitä, miten toimintakulttuuria muutetaan kestävämmäksi. Lopuksi tarkastelemme systeemistä muutosta, keikahduspisteitä sekä ihmisten omaa toimijaroolia kestävyysmurroksessa.
- Oppia kestävän kehityksen keskeisimmät tavoitteet, määritelmät ja toimijat
- Tutustua eri kestävyysulottuvuuksien tärkeimpiin sisältöihin
- Saada haltuun kestävään kehitykseen liittyviä termejä
- Tiedostaa oma rooli kestävyyden edistäjänä
Kaikki kestävästä kehityksestä kiinnostuneet, erityisesti terveys- ja hyvinvointialalla työskentelevät, opiskelevat ja työtä hakevat.
Maksuton koulutus hankkeen ajan 31.3.2025 saakka. ReguVa-hanke on Euroopan sosiaalirahaston osarahoittama.