Hyppää pääsisältöön

Tarkenna hakuasi

pari- ja perheterapia

Perhe- ja pariterapian psykoterapeuttikoulutus 2025-2028

Täydennyskoulutus
Koulutuksen tavoitteena on auttaa opiskelijoita löytämään oma ja omaan työympäristöön sopiva tapa toimia perhe- ja paripsykoterapeuttina.

Lisähaku alkaa 2.9. ja päättyy 2.12.2024 klo 15.00
smart for good
  • Sosiaali ja terveysala
Päivämäärä:
3.4.2025 - 31.12.2028
Laajuus:
71 opintopistettä
Kampus tai kaupunki:
Joensuu, Kuopio
Kategoria:
Sosiaali- ja terveysala
Toteutusmuoto:
Lähiopetus
Hinta:
18000 € (alv 0%)
Jatkuva oppiminen verkkosivut

Koulutuksessa noudatetaan Itä-Suomen yliopiston hyväksymää perhe- ja pariterapian psykoterapeuttikoulutusohjelman opintosuunnitelmaa. Systeeminen perhe- ja pariterapia on ammatillinen ja tietoinen pyrkimys hoitaa perheen vuorovaikutuksessa ja yksittäisillä perheenjäsenillä esiintyviä häiriöitä sekä̈ niiden aiheuttamaa kärsimystä. Psyykkinen kärsimys ja oireilu ovat usein sidoksissa vuorovaikutusverkostoihimme – sen nykytilaan ja historiaan. Perhe- ja pariterapiat ovat käyttökelpoisia psykoterapiamuotoja niin aikuisten kuin lastenkin psyykkisissä ongelmissa. Ne vaikuttavat yksilön lisäksi myös hänen sosiaaliseen verkostoonsa. Tämä vaikuttaa hoidon kustannustehokkuuteen.

Julkisessa sosiaali- ja terveydenhuollossa perhe- ja pariterapiaa voidaan käyttää̈ tarpeenmukaisesti itsenäisinä̈ hoitomuotoina ja muiden mielenterveyshoitojen tukena silloin kun perheen vuorovaikutuksen ongelmat vaikeuttavat hoitoa tai kuntoutusta. Erityisen hyödyllisiä ne ovat vakavien mielenterveysongelmien hoidossa. Lasten mielenterveysongelmia on vaikeaa hoitaa ilman perheen osallisuutta hoidossa. Perheterapeuttisestä osaamisesta on erityistä hyötyä lastensuojelun kentällä ja perheiden sosiaalisten ongelmien ratkaisemisessa. Perhe- ja pariterapioita toteutetaan myös yksityissektorilla ja KELA:n tukemina kuntoutuspsykoterapioina.

Perhe- ja pariterapian psykoterapeuttikoulutus on valtioneuvoston asetuksen 1120/2010 § 2a mukaista psykoterapeutin ammattinimikkeen käyttöoikeuteen johtavaa koulutusta. Suoritettuaan koulutuksen hyväksytysti, opiskelija voi hakea Sosiaali- ja terveydenalan lupa- ja valvontaviranomaiselta Valviralta oikeutta käyttää psykoterapeutin ammattinimikettä. Koulutus järjestetään yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston ja Joensuun perheterapiakeskuksen kanssa Kuopiossa ja Joensuussa. Koulutuksen kokonaislaajuus on 71 opintopistettä. Koulutuksen kesto on 4 vuotta (8 lukukautta).

Koulutus sisältää:

  • Teoria- ja menetelmäopinnot 37 op
  • Työnohjaus 14 op
  • Koulutuspsykoterapia 5 op
  • Opinnäytetyö 10. op
  • Lainsäädäntö ja etiikka II näyttö 5 opintopistettä.
  • Lisäksi 300 h työnohjattua psykoterapiatyötä.

Koulutuksen aikana osaaminen osoitetaan näytöillä.

Koulutukseen sisältyy teoria- ja menetelmä opetusta 320 tuntia, työnohjausta 144 tuntia ja koulutuspsykoterapiaa 100 tuntia.

Poissaolot on korvattava täysimääräisesti ja omakustanteena. Opiskelija saa määräaikaisen opiskeluoikeuden koulutukseen eikä sitä voi siirtää eikä tauottaa.

Soveltuvuuden arviointi tapahtuu ennakkotehtävällä sekä haastattelulla Kuopiossa. Soveltuvuuden arvioinnin hinta on 124e.

Koulutuksen sisällöllisistä kysymyksistä voi olla yhteydessä pääkouluttaja Tapio Ikoseen, p. 0400-254531.

Koulutuksessa tutustutaan useisiin perhe- ja pariterapeuttisiin menetelmiin. Koulutuksen lähtökohta on integratiivinen, eri teoria- ja menetelmäperinteiden toimiviksi osoittautuneita ideoita yhdistelevä. Koulutuksen tavoitteena on auttaa opiskelijoita löytämään oma ja omaan työympäristöön sopiva tapa toimia perhe- ja paripsykoterapeuttina. Koulutuksessa seurataan ja sovelletaan uusimman psykoterapia tutkimuksen tuottamaa tietoa psykoterapian vaikuttavuuteen liittyvistä tekijöistä. Erityistä painoa annetaan opiskelijoitten henkilökohtaisten työtaitojen kehittämiselle. Koulutuksen arvopohjassa korostetaan kulttuurisensitiivistä- ja tietoista toimintaa, lasten osallisuutta ja tietoisuutta niin psykoterapiaan kuin perhe-elämäänkin kuuluvista vallankäytön ilmiöistä. 

Koulutus on terveydenhuollon täydennyskoulutusta ja sen on tarkoitettu henkilöille, joilla on soveltuva tutkinto (erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon alalta), vähintään 30 op psykologian tai psykiatrian opintoja (tutkinnossa tai erikseen suoritettuina) ja vähintään kahden vuoden työkokemus psykoterapeuttisessa mielenterveystyössä tai sitä vastaavissa mielenterveystyön tehtävissä. Vaadittavat opinnot ja työkokemuksen on oltava tehtyinä haun päättymiseen mennessä. Edellisten lisäksi vaaditaan henkilökohtainen soveltuvuus psykoterapeutiksi sekä riittävä englanninkielen taito ja tietotekniset valmiudet.

Opiskelijalla tulee olla mahdollisuus tehdä psykoterapeuttista potilastyötä koulutuksen aikana. Hakukelpoisuuteen ei oteta kantaa ennakkoon vaan se arvioidaan haun ja sen liitteiden perusteella. Hakukelpoisuudesta ja psykoterapeuttikoulutuksesta voit lukea lisää täältä: https://www.uef.fi/fi/jatkuva-oppiminen/psykoterapeuttikoulutus.

Koulutuksen hinta on 18 000 euroa (2250euroa/lukukausi), veroton palvelu.

Hinta sisältää teoria- ja menetelmäopinnot, työnohjauksen sekä koulutuspsykoterapian.

Mikäli verosäädöksissä tai niiden tulkinnassa tapahtuu muutoksia koulutuksen toteutusaikana, hintaan lisätään arvonlisävero.

Yliopisto laskuttaa maksajaa tai maksajia kahdeksassa (8) erässä neljän vuoden aikana.

Erät laskutetaan yksi erä kevät- ja toinen erä syyslukukaudella.

Koulutus alkaa, mikäli opiskelupaikan vahvistaneita on 18 henkilöä. Mikäli myönnettyä koulutuspaikkaa ei oteta vastaan, tulee se perua kirjallisesti ilmoitettuun osoitteeseen ja määräaikaan mennessä. Koulutuspaikan vahvistamatta jättäminen on maksutonta. 

Mikäli opiskelija vahvistaa koulutuspaikkansa, mutta peruu osallistumisensa ennen koulutuksen alkua tai ei saavu koulutukseen, yliopisto perii koulutuksen kokonaishinnasta 50 %. Mikäli opiskelija keskeyttää osallistumisensa koulutuksen alkamisen jälkeen,yliopisto perii 50 % jäljellä olevasta koulutuksen hinnasta, eikä jo laskutettuja eriä palauteta. Opiskelijan on ilmoitettava keskeytyksestä välittömästi kirjallisena koulutuksen vastuusuunnittelijalle. Poikkeuksena ovat lääkärintodistuksella osoitetut sairastumiset. 

Mikäli opiskelijan työnantaja (yritys) on sitoutunut maksamaan koulutuksen, opiskelija vastaa siitä, että työnantajan vaihtuessa uusi työnantaja sitoutuu maksamaan koulutuksesta maksamatta olevan osan. Opiskelija toimittaa uuden työnantajan maksusitoumuksen kirjallisesti koulutuksen sihteerille. Mikäli uusi työnantaja ei sitoudu koulutuksen maksuihin, opiskelija sitoutuu maksamaan ne itse. Maksaja on velvollinen maksamaan viivästyneelle maksusuoritukselle viivästyskorkoa kulloinkin voimassa olevan korkolain mukaan.

Suomi