Ratkaisukeskeinen psykoterapeuttikoulutus 2023-2027
- Alkaa:
- 26.4.2023
- Laajuus:
-
60 op
- Kampus tai kaupunki:
- Helsinki
- Kategoria:
- Sosiaali- ja terveysala
- Toteutusmuoto:
- Monimuoto
- Hinta:
- 14800 € (alv 0%)
Ratkaisukeskeinen psykoterapeuttikoulutus järjestetään yhteistyössä Lyhytterapiainstituutin ja Itä-Suomen yliopiston kanssa Helsingissä. Ratkaisukeskeisen psykoterapian koulutusohjelma on koottu niin, että itsenäisenä psykoterapeuttina toimimisen osaamisvaatimukset täyttyvät.
Ratkaisukeskeisen psykoterapeutin ammatillinen osaaminen pitää sisällään tiedon ratkaisukeskeisen psykoterapian viitekehyksen tieteellisestä perustasta ja filosofiasta. Lisäksi opiskelija tutustuu muihin psykoterapiamenetelmiin ja saa ymmärrystä mielenterveyshäiriöiden synnystä ja kehityksestä. Koulutuksen päätyttyä opiskelijalla on hyvät teoreettiset tiedot psykoterapeuttisesta työskentelystä, käsitys työn eettisistä työskentelyperiaatteista sekä valmius tehdä ratkaisukeskeistä yksilöpsykoterapiaa ja arvioida psykoterapiaprosessin vaikuttavuutta.
Koulutus toteutetaan yhtenäisenä neljä vuotta kestävänä prosessina. Poissaolot on korvattava ja aikaisempia opintoja ei voi lukea hyväksi.
Koulutusohjelman laajuus on 60 opintopistettä.
Koulutuksen sisältöalueet ovat:
- Teoria- ja kliiniset seminaarit 34 op (900 tuntia)
- Psykoterapeuttinen potilastyö 300 h (ei sisälly opintopisteisiin) ja siihen liittyvä työnohjaus 12 op (300 tuntia)
- Koulutuspsykoterapia 4 op (80 tuntia, josta 20 tuntia on ryhmämuotoista koulutuspsykoterapiaa ja se sisältyy koulutuksen hintaan. Loput 60 tuntia on yksilömuotoista koulutuspsykoterapiaa, jonka opiskelija maksaa suoraan palveluntarjoajalle.)
- Opinnäytetyö 10 op (250 tuntia)
Koulutus on valtioneuvoston asetuksen 1120/2010 mukaista psykoterapeutin ammattinimikkeen käyttöoikeuteen johtavaa koulutusta. Suoritettuaan koulutuksen hyväksytysti opiskelijalle kirjoitetaan todistus, jolla hän voi hakea psykoterapeutin ammattinimikettä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviralta. Koulutus antaa valmiudet toimia aikuisten yksilöpsykoterapeuttina ja valmiuksia ratkaisukeskeisen viitekehyksen käyttöön myös eri-ikäisten asiakkaiden ja heidän verkostojensa parissa työskenneltäessä. Ratkaisukeskeinen psykoterapia on näyttöön perustuva psykoterapiamenetelmä.
Koulutus on terveydenhuollon täydennyskoulutusta ja sen on tarkoitettu henkilöille, joilla on soveltuva tutkinto, 30 op psykologian tai psykiatrian opintoja ja vähintään kahden vuoden työkokemus mielenterveystyössä sekä henkilökohtainen soveltuvuus psykoterapeutiksi. Tutkintoon tulee sisältyä tai sen lisäksi tulee olla suoritettuna 30 opintopisteen laajuiset psykologian tai psykiatrian opinnot. Vaadittavat opinnot ja työkokemuksen on oltava tehtyinä haun päättymiseen mennessä. Edellisten lisäksi vaaditaan mahdollisuus tehdä psykoterapiatyötä koulutuksen aikana ja henkilökohtainen soveltuvuus psykoterapeutiksi sekä riittävä englanninkielen taito ja tietotekniset valmiudet. Hakukelpoisuuteen ei oteta kantaa ennakkoon vaan se arvioidaan haun ja sen liitteiden perusteella. Hakukelpoisuudesta ja psykoterapeuttikoulutukesta voit lukea lisää täältä: https://www.uef.fi/fi/jatkuva-oppiminen/psykoterapeuttikoulutus
Aloituspäivät ovat 26.-27.4. ja 1.6.2023.
Koulutuksen hinta on 14 800 euroa (1 850 euroa/lukukausi), veroton palvelu.
Hinta sisältää teoria- ja menetelmäopinnot, työnohjauksen sekä ryhmämuotoisen koulutuspsykoterapian 20 tuntia.
Yksilömuotoisen koulutuspsykoterapian 60 tuntia kuluista opiskelijat vastaavat itse.
* Mikäli verosäädöksissä tai niiden tulkinnassa tapahtuu muutoksia koulutuksen toteutusaikana, hintaan lisätään arvonlisävero.
Yliopisto laskuttaa maksajaa tai maksajia kahdeksassa (8) erässä neljän vuoden aikana.
Erät laskutetaan yksi erä kevät- ja toinen erä syyslukukaudella.
Haku on avoinna 01.12.2022-31.12.2022 klo 15.00 välisen ajan. Lue koulutuksen hakukelpoisuudesta täältä: https://www.uef.fi/fi/jatkuva-oppiminen/psykoterapeuttikoulutus. Koulutukseen valitaan 20 opiskelijaa. Opiskelijoiden hakukelpoisuuden kriteerien täyttyminen tarkistetaan yliopistolla ja hakijat pisteytetään tutkinnon ja työkokemuksen sekä mahdollisen aiemman ratkaisukeskeisen lisäkoulutuksen osalta. Hakukelpoisuuden täyttävät 27 korkeimmat pisteet saanutta hakijaa kutsutaan soveltuvuuden arviointiin, joka pidetään Helsingissä 17.2.2023. Soveltuvuuden arviointiin liittyy ennakkotehtävä. Soveltuvuuden arvioinnin tarkka aika ja ennakkotehtävä ilmoitetaan helmikuun alussa.
Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin:
- Koulutus kestää neljä vuotta, kahdeksan lukukautta.
- Koulutuksen voi suorittaa oman työn ohessa.
- Lähipäiviä on noin joka toinen kuukausi kaksi päivää kerrallaan (11–13 pv./v, pl. kesälomakausi juhannus-elokuun alku.)
- Koulutus on lähiopetusta. Käytössä on myös verkko-oppimisympäristö.
- Asiakastyön harjoittelun voi tehdä joko omassa työssään tai oman työn ulkopuolella.
- Alkuopintojen aikana emme suosittele maksun ottamista asiakkaalta.
- Asiakastyön harjoitteluun liittyvä työnohjaus toteutetaan koulutuksen läpäisevänä ryhmätyönohjauksena lähipäivien aikana.
- Koulutuspsykoterapian (oman yksilöpsykoterapian osuus 60 tuntia) kustannukset tulee itse selvittää ko. palvelun tarjoajalta.
- Yliopisto laskuttaa koulutusmaksun kahdeksassa erässä, lukukausittain.
Psykoterapeuttikoulutuksen hakuaika ja hakulomake ovat koulutuskohtaisia. Hakemuksen tulee olla jätettynä hakuajan päättymiseen mennessä. Puutteellisia hakemuksia ei käsitellä eikä hakemuksen liitteitä palauteta. Alkuperäiset todistukset tulee pyydettäessä esittää koulutuksen alussa. Hakemukseen tulee liittää jäljennös haun perusteena olevasta perustutkinnosta ja opintorekisteriotteesta, suoritetuista psykologian tai psykiatrian opinnoista ja työtodistukset sekä muu ammatillinen psykoterapiaan liittyvä lisäkoulutus, johon hakija haluaa vedota.
Hakukelpoisuus Itä-Suomen yliopiston psykoterapeuttikoulutukseen määrittyy asetuksen 1120/2010 §2a perusteella. Lisäksi yliopisto noudattaa Valtakunnallisen yliopistojen psykoterapeuttikoulutuskonsortion kulloinkin voimassa olevia suosituksia psykoterapeuttikoulutusten valintaperusteista.
Hakijan on oltava hakukelpoinen ennen kuin hakuaika koulutukseen on päättynyt. Hakukelpoisuus koskee tutkintoa, tutkinnon jälkeistä vähintään 2 vuoden mielenterveystyön työkokemusta ja vaadittavia psykologian tai psykiatrian opintoja.
Hakukelpoinen tutkinto
Hakukelpoisuuden edellytyksenä on soveltuva sosiaali – tai terveydenhuollon laillistetun ammattihenkilön ylempi korkeakoulututkinto, ammattikorkeakoulututkinto tai opistoasteen tutkinto. Soveltuvia ylempiä korkeakoulututkintoja ovat lääketieteen lisensiaatin tutkinto ja psykologian maisterin tutkinto, yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto pääaineena sosiaalityö. Soveltuvia ammattikorkeakoulututkintoja ovat: sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan tutkinto. Soveltuvia opistotason tutkintoja ovat: sairaanhoitajan tutkinto (psykiatriaan erikoistunut sairaanhoitaja tai sairaanhoitaja, jonka perustutkintoon on sisältynyt psykiatrinen sairaanhoito). Erityistapauksessa hakijan työkokemuksen perusteella myös muu ylempi korkeakoulututkinto, ammattikorkeakoulututkinto tai opistotason tutkinto voidaan katsoa hakuperusteeksi soveltuvaksi perustutkinnoksi.
Hakuperusteena olevat psykologian tai psykiatrian opinnot
Tutkintoon tulee sisältyä tai sen lisäksi tulee olla suoritettuna vähintään 30 opintopisteen psykiatrian tai psykologian opinnot. Opinnot tulee olla suoritettuna ennen hakuajan päättymistä. Opintojen laajuus ja sisältö tulee esittää hakemuksessa. Opintojen tulee sisältää seuraavat sisältöalueet: ihmisen psyykkinen kasvu ja kehitys, mielenterveys ja psykiatriset häiriöt, diagnostiikka, psykiatristen häiriöiden hoito ja kuntoutus, mielenterveystyötä koskeva lainsäädäntö ja palvelujärjestelmä, psykoterapian vaikuttavat tekijät, mikä on ja mikä ei ole psykoterapiaa, mitä ominaisuuksia edellytetään psykoterapeutilta. Opinnoiksi hyväksytään myös Avoimessa yliopistossa suoritetut psykologian perusopinnot 25 op ja 5 op aineopintojen opintojaksoista. Itä-Suomen yliopiston aineopinnoista suositellaan valittavaksi Elämänkulun psykologia I: Perhe lapsen kasvuympäristönä opintojaksoa.
Hakuperusteena oleva työkokemus
Koulutukseen hakevalla tulee olla vähintään kaksi (2) vuotta työkokemusta mielenterveystyössä ennen psykoterapeuttikoulutuksen hakuajan päättymistä. Työkokemuksesta hyväksytään se työ, joka on kertynyt hakuperusteena olevan tutkinnon valmistumisen jälkeen. Tutkinnon aikaista tai mahdollisen lisäkoulutuksen (esim. lyhytterapeuttikoulutus) aikaista harjoittelua ei lasketa työkokemukseen. Mielenterveys- tai sitä vastaavaksi työksi lasketaan esimerkiksi psykologinen keskustelu-, ohjaus- ja terapiatyö perusterveydenhuollon, psykiatrian tai päihdehuollon yksiköissä, opiskelija- ja työterveyshuollossa, perhe- ja kasvatusneuvolayksiköissä sekä kolmannella sektorilla. Määrittely sulkee pois yleisemmän ihmissuhdetyön kuten esimerkiksi opetustyön, ryhmäohjauksen ja seurakuntatyön. Työkokemuksen tulee olla esitettynä liitteillä, joista ilmenee työssäoloaika sekä keskeytys- ja osa-aikaisuustiedot. Soveltuvan mielenterveystyön osalta tulee selvittää tehdyn työn sisältö, luonne, mielenterveystyön prosentuaalinen osuus työtehtävistä, työnohjaus ja työtodistuksen allekirjoittajan asema.
Muu vaadittava soveltuvuus koulutukseen
Soveltuvuus psykoterapeutin ammattiin. Opiskelijaksi ottamisen edellytyksenä on soveltuvuuden arvioinnissa todettu soveltuvuus psykoterapeutin ammattiin. Työnohjattu psykoterapeuttinen potilastyö. Koulutukseen hakevalta edellytetään mahdollisuutta tehdä koulutusohjelmakohtaisesti vaadittu määrä työnohjattua psykoterapeuttista potilastyötä opintojen aikana. Hakijaa ei voida valita koulutukseen, jos hakijalla ei ole mahdollisuutta tehdä potilas-/asiakastyötä.
Oma koulutuspsykoterapia. Koulutukseen hakevalla tulee olla mahdollisuus käydä omaa koulutuspsykoterapiaa opintojen aikana. Oman koulutuspsykoterapian vaadittu muoto ja tuntimäärä ilmoitetaan koulutusohjelmakohtaisesti. Hakijaa ei voida valita koulutukseen, jos hakijalla ei ole mahdollisuutta suorittaa omaa koulutuspsykoterapiaa.
Kielitaito ja vaadittavat tietotekniset taidot. Koulutukseen hakijalta edellytetään riittävää suomen- ja englannin kielen lukemisen, kirjoittamisen ja kuullun ymmärtämisen taitoja. Koulutukseen sisältyy englanninkielistä kirjallisuutta ja seminaareja. Lisäksi hakijan on koulutuksen aikana pystyttävä käyttämään verkko-oppimisympäristöä osana opintojaan.
Opiskelijavalinnassa arvioidaan hakijan hakemuksen ja sen liitteiden perusteella hakukelpoisuus, jonka arvioivat koulutusohjelmakohtaiset vastuuhenkilöt.
Hakukelpoisille hakijoille lähetetään haussa ilmoitettuun sähköpostiin kutsu soveltuvuuden arviointiin (valintahaastattelu). Myös se ilmoitetaan, jos hakukelpoisuus ei täyty.
Koulutusohjelmakohtaisia päätöksiä soveltuvuuden arviointiin kutsuttavien määrästä voidaan tehdä. Kutsuttavien määrä on enintään kaksinkertainen määrä koulutuksen aloituspaikkoihin nähden tutkinnon, työkokemuksen ja mahdollisen muun soveltuvan täydennyskoulutuksen yhteispistemäärän mukaisessa paremmuusjärjestyksessä.
Hakijan henkilökohtaista soveltuvuutta arvioidaan valintahaastattelulla. Haastattelussa arvioidaan soveltuvuutta psykoterapeutin työhön, vuorovaikutus- ja itsearviointitaitoja, motivoituneisuutta, resursseja suorittaa koulutus loppuun ja mahdollisuutta tehdä potilastyötä (asiakastyön harjoittelu) koulutuksen aikana. Koulutusohjelmakohtaisesti haastattelut voidaan toteuttaa yksilö-, pari- tai ryhmähaastatteluina. Itä-Suomen yliopisto osoittaa valintahaastattelun ajan ja paikan.
Hakija pisteytetään tutkinnon, työkokemuksen, lisäkoulutuksen ja soveltuvuushaastattelun pisteiden perusteella. Soveltuvuuden arvioinnin ja pisteytyksen tekevät koulutusohjelmakohtaisesti valitut asiantuntijat. Koulutukseen otetaan yhteispisteiden paremmuusjärjestyksessä ilmoitettu hakijamäärä. Opiskelijoita voidaan valita myös varasijoille.
Valintahaastatteluun osallistuneille ilmoitetaan opiskelijavalinnan päätös siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka hakija on ilmoittanut hakuvaiheessa.
Yliopistolain 82 §:n mukaan hakija saa hakea yliopistolta kirjallisesti oikaisua opiskelijaksi ottamista koskevaan päätökseen 14 päivän kuluessa valinnan tulosten julkistamisesta.
Koulutuksen hinta ja koulutuspaikkakunta ilmoitetaan koulutuskohtaisesti. Hinnan alv on 0 %. Mikäli verosäädöksissä tai niiden tulkinnassa tapahtuu muutoksia koulutuksen toteutusaikana, hintaan lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero. Hinta sisältää teoria- ja menetelmäopinnot, opinnäytetyönohjauksen ja verkko-oppimisympäristössä jaettavat opintomateriaalit. Opiskelija vastaa oman koulutuspsykoterapian ja työnohjauksen kuluista sekä matka-, majoitus-, ruoka- ja kirjallisuuskustannuksista. Koulutusohjelmaan ei voi lukea hyväksi aikaisemmin suoritettuja opintoja.
Valitulle opiskelijalle myönnetään määräaikainen opinto-oikeus siihen koulutusohjelmaan, johon hakija on valittu. Opinto-oikeusaika on koulutuskohtainen eikä sitä voi siirtää toiseen koulutukseen.
Koulutukseen valitun hakijan on vahvistettava kirjallisesti (sähköinen järjestelmä) opiskelupaikan vastaanottamisesta. Ohjeet hakija saa sähköpostitse, kun päätöksestä ilmoitetaan. Opiskelupaikan vahvistaminen on tehtävä ilmoitettuun määräaikaan mennessä.
Jos opiskelija keskeyttää opintonsa, voi hän tulla valituksi koulutukseen uudelleen ainoastaan valintamenettelyn kautta.
Koulutukseen hakeminen ja saadun koulutuspaikan peruutus on maksutonta siihen saakka, kunnes opiskelija on vahvistanut ottavansa koulutuspaikan vastaan. Paikan vahvistamisen jälkeen peruutus on maksullista. Koulutusohjelmat alkavat, mikäli niihin ilmoitettu määrä hyväksyttyjä opiskelijoita ottaa opiskelupaikan vastaan. Itä-Suomen yliopisto voi siirtää koulutuksen aloitusajankohtaa tai perua koulutuksen, jos se on tuotannollisesti tai taloudellisesti mahdotonta toteuttaa.
Psykoterapeuttikoulutuksessa edellytetään, että opiskelijaksi otettava on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin ja psykoterapeuttiseen potilastyöhön. Terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä rajoitus ei ole este opiskelijaksi ottamiselle, jos sen vaikutukset voidaan kohtuullisin erityisjärjestelyin poistaa. Rajoituksia sovelletaan vain niissä tilanteissa, joissa on selvää, ettei hakija voi terveydentilaansa tai toimintakykyynsä liittyvästä syystä osallistua koulutukseen.
Psykoterapeuttikoulutuksen edellyttämät terveydentilaan liittyvät vaatimukset (avautuu uuteen ikkunaan).
Psykoterapeuttina työskentely tapahtuu hyvin monimuotoisissa toimintaympäristöissä ja jatkuvassa sosiaalisessa vuorovaikutuksessa asiakkaiden tai asiakasryhmien sekä ammatillisten asiantuntijaverkostojen kanssa. Ammatti edellyttää kykyä oman toimintakyvyn itsereflektointiin ja kykyä arvioida näitä ominaisuuksia muissa ihmisissä. Psykoterapeutin tulee suorittaa ammatissaan asiakkaiden toimintakykyä, sekä kognitiivisia ja sosioemotionaalisia toimintoja kartoittavia tutkimuksia. Työ edellyttää myös itsenäistä päätöksentekokykyä.
Sovellusalasta riippuen voi fyysinen ja psyykkinen toimintaympäristö vaihdella paljon. Psyykkisen toimintaympäristön osalta psykoterapeutin ammatti on erityisen vaativa ja tämä tulee huomioida arvioidessa henkilön soveltumattomuutta alalle. Ammatillisen toimintakyvyn edellytykset ovat hyvät tai erinomaiset vuorovaikutustaidot, riittävät kognitiiviset edellytykset ja riittävä psyykkinen terveys. Esteenä opiskelussa etenemiselle voi olla toistuva epävakaa tai uhkaavaksi havaittu käytös, joka haittaa ammattimaista toimintaa. Ala ei sovellu henkilöille, joilla on vakava päihderiippuvuus ja riippuvuuteen ei ole saatu hoidollista vastetta.
Opiskelijaksi hyväksytyltä opiskelijalta voidaan opiskelukyvyn arviointia varten pyytää otetta rikosrekisteristä. Otetta voidaan pyytää vain niiltä opiskelijoilta, joiden opintoihin liittyvä psykoterapeuttinen potilastyö tai muut tehtävät edellyttävät alaikäisten parissa työskentelyä.
Lisätietoa opiskeluun soveltumattomuuteen ratkaisuista: SORA (avautuu uuteen ikkunaan).