Ravitsemus ja elintavat, kevät 2025
- Päivämäärä:
- 17.3.2025 - 30.5.2025
- Laajuus:
- 5 opintopistettä
- Kampus tai kaupunki:
- Kuopio
- Kategoria:
- Ravitsemus ja lääkeala
- Toteutusmuoto:
- Etäopetus, Verkko-opetus
- Hinta:
- 100 € (alv 0%)
Sisältö: Ravitsemuksen vaikutukset terveyden ylläpitoon ja keskeisten kansansairauksien riskitekijöihin. Unen, stressin, alkoholin ja tupakoinnin yhteydet ravitsemukseen. Liikunta ja liikkumattomuus, liikuntasuositukset eri ikäryhmille. Lihavuus ja painonhallinta. Kasvisruokavaliot, gluteeniton ruokavalio ja laktoosi-intoleranssi. Työ ja ravitsemus.
Tavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- Osaa selittää ja tulkita ravitsemuksen vaikutuksia terveyden ylläpitämiseen ja sairauksien riskitekijöihin
- Osaa tulkita unen ja ravitsemuksen välistä vuorovaikutusta
- Osaa analysoida stressin haasteita terveellisen ravitsemuksen ylläpidossa
- Osaa perustella alkoholin ja tupakoinnin vaikutukset ravitsemustilaan ja osaa vetää yhteen näiden elintapojen vaikutukset kansanterveydelle
- Osaa arvioida liikuntamuotojen ja liikkumattomuuden keskeiset vaikutukset terveyden kannalta ja osaa perustella liikunnan aiheuttamia ravitsemuksellisia tarpeita
- Osaa selittää lihavuuden yleisyyden ja sen vaikutukset kansanterveydelle ja osaa perustella keskeiset asiat laihdutuksessa ja painonhallinnassa
- Osaa vetää yhteen kasvisruokavalioiden, gluteenittoman ruokavalion ja laktoosittoman ruokavalion vaikutukset ravitsemukseen ja niiden täysipainoisen koostamisen periaatteet
- Osaa perustella erilaisten ammattien/työtehtävien aiheuttamat ravitsemukselliset haasteet
Suoritustapa: Verkko-opinnot Moodlessa; verkkotallenteet, oppimistehtävät verkossa. Tehtävät etenevät tietyn aikataulun mukaisesti. Moodleen on kirjauduttava heti opintojakson alussa. Opintojakso sisältää aikataulutettuja tehtäviä.
Ajankohta: 17.3.- 30.5.2025. Ilmoittautuminen on avoinna 5.8.2024-10.3.2025.
Opintojakso sisältää mahdollisuuksia lähiopetukseen Kuopion kampuksella, mutta on suoritettavissa myös täysin verkko-opetuksena. Opintojakson luentojen ja pienryhmätapaamisten ajankohdat julkaistaan myöhemmin.
Huomioithan, että tämä opintojakso on aikataulutettu. Opintojaksolle on ilmoittauduttava viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä.
Kirjallisuus: Mutanen M, Niinikoski H, Schwab U, Uusitupa M (toim.) Ravitsemustiede. Keuruu: Duodecim 2021. (Kirjaa voi lukea sähköisesti oppiportin kautta omilla käyttäjätunnuksilla, edellyttää opinto-oikeuden.) Luentomateriaalit ja muu Moodlessa ilmoitettava materiaali.
Kirjallisuus- ja lainauskulut eivät sisälly opintomaksuun.
Opettaja: tutkijatohtori Suvi Manninen ja muut Itä-Suomen yliopiston opettajat
Arviointi: 0-5
Edeltävät opinnot: Ravitsemustieteen perusteet 5 op. Opintojakson suoritusmerkintää ei kirjata, ellei opiskelija ole tehnyt vaadittavia edeltäviä opintoja.
Lisätiedot:
Ohjeet UEF-tunnusten ja opiskelijasähköpostin käyttöönottoon saat ilmoittautumisen jälkeen. Kirjautumisohjeet opintojakson Moodle-oppimisympäristöön lähetetään opiskelijasähköpostiin ilmoittautumisajan päätyttyä, viimeistään opintojakson alkamispäivänä.
Opintojakso kuuluu ravitsemustieteen perusopintoihin ja kansanterveystieteen aineopintoihin. Lisäksi opintojakso on valinnainen opintojakso terveyden edistäminen ja terveystieto aineopinnoissa.
Jos olet jo suorittanut tämän opintojakson johonkin toiseen oppiaineeseen (esim. terveysliikunta, kansanterveystiede), opintojaksoa ei tarvitse tehdä uudelleen ravitsemustieteen opintoihin. Tässä tapauksessa ole yhteydessä opintoasiainsihteeriin tai jatkuvan oppimisen asiantuntijaan.
Yksittäisen opintojakson hinta on 20€ / opintopiste. Hinnat ovat voimassa lukuvuoden 2024-2025.
Tutustu avoimen yliopisto-opetuksen opintomaksuihin sekä maksu- ja perumisehtoihin: Opinto-oikeus ja maksuehdot. Opiskeluoikeusaika määräytyy opetussuunnitelman mukaisesti kattaen opetuksen ja tentit.
Kirjallisuuden hankinta/lainauskulut eivät sisälly opintomaksuun.
Jos työnantaja maksaa opintomaksun, ota yhteyttä koulutussihteeriin; katso yhteystiedot alta.