Talent Boost - Laillistamiskokeisiin valmistautuville maahanmuuttajahammaslääkäreille
- Laajuus:
- 0
- Kampus tai kaupunki:
- Kuopio, Turku
- Kategoria:
- Sosiaali- ja terveysala
- Toteutusmuoto:
- Monimuoto
- Hinta:
- -
EU/ETA-alueen ulkopuolella valmistuneiden hammaslääkärien pätevyyskuulusteluihin valmentava koulutus
EU/ETA-valtioiden ulkopuolella koulutettujen hammaslääkärien työskenteleminen hammaslääkärinä Suomessa edellyttää Valviran myöntämää ammatinharjoittamisoikeutta. Yliopistot tarjoavat tähän pätevöitymisprosessiin valmentavaa koulutusta, joka ei johda tutkintoon. Valmentava koulutus järjestetään Itä-Suomen ja Turun yliopistoissa. Helsingin yliopisto järjestää koulutukseen hakemisen.
Pätevyyskuulusteluihin valmentavan koulutuksen kuvaus
Pätevyyskuulusteluihin valmentava koulutus on osa Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Talent Boost -ohjelmaa. Koulutusta voidaan järjestää toistaiseksi vain vuoden 2024 loppuun saakka, koska yliopistot eivät ole saaneet jatkorahoitusta vuodelle 2025. Syksyn 2024 valmentavaan koulutukseen järjestetään haku huhtikuussa 2024. Koulutus on osallistujille maksuton.
Suunniteltu kesto: elokuu– joulukuu 2024 (08/2024–12/2024)
Paikka: Kuopio (Itä-Suomen yliopisto) ja Turku (Turun yliopisto)
Opetuskieli: suomi
Opetusaika: päiväopetus (ma-pe klo 8–16)
Opetustapa: lähiopetus, etäopetus
Opiskelumuoto: ohjattu opiskelu, itsenäinen opiskelu
Maksullinen: Ei
Etukäteisvaatimukset
- Määräaikainen tai pysyvä oleskelulupa koulutuksen alkaessa.
- EU/ETA-alueen ulkopuolella suoritettu hammaslääkäritutkinto on hyväksytty Valvirassa.
- Yleisestä kielitutkinnosta vähintään keskitason tutkinto (YKI 3 / EVK B1) kaikilta osa-alueilta tai Valtiohallinnon kielitutkinnosta (VKT) vähintään tyydyttävä taitotaso kaikilta osa-alueilta.
- Vähintään kolmen kuukauden hammaslääkäriharjoittelu julkisen terveydenhuollon toimintayksikössä (*)
- Vähintään yksi hyväksytysti suoritettu teoriakuulustelu. Vain hakuajan päättymiseen mennessä hyväksytysti suoritetut kuulustelut huomioidaan.
Koulutuksen sisältö
Koulutus antaa perusvalmiudet, joita hammaslääkäriltä vaaditaan suomalaisessa yhteiskunnassa. Koulutus noudattaa ennalta suunniteltua aikataulua, koska opetus on integroitu perustutkinto-opiskelijoiden lukujärjestykseen. Syksyllä 2024 kummassakin koulutusta järjestävässä yliopistossa opetetaan kariologiaa ja parodontologiaa. Lisäksi Itä-Suomen yliopistossa opetetaan syksyllä protetiikkaa ja purentafysiologiaa ja Turun yliopistossa suu- ja leukakirurgiaa. Koulutus sisältää luentoja, seminaareja ja harjoitustöitä. Tutustu osaamistavoitteisiin.
Valmentavaan koulutukseen valituilta odotetaan vahvaa sitoutumista koulutukseen, jonka suorittaminen vaatii läsnäoloa opetuksessa (sovitut loma-ajat pois lukien). Valmentavan koulutuksen aloittamisajankohtaa ei ole mahdollista siirtää. Koulutuspaikkakunnalla asuminen on suositeltavaa.
Valmentavaan koulutukseen hakeminen
Ennakkovaatimus koulutukseen hakemiseen
Hakijalla tulee olla vähintään yksi hyväksytysti suoritettu teoriakuulustelu. Vain hakuajan alkuun mennessä hyväksytysti suoritetut kuulustelut huomioidaan. Huom! Keväällä 2024 suoritettavat teoriakuulustelut eivät täytä ennakkovaatimusta koulutukseen hakemiseen.
Hakuaika
Hakuaika on 8.–28.4.2024. Koulutukseen haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake. Linkki hakulomakkeelle aukeaa tästä: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/128111/lomake.html.
Esivalinta
Määräaikaan mennessä palautetut hakulomakkeet arvioidaan ja pisteytetään.
Hakija voi saada yhteensä enintään 21 pistettä seuraavasti:
- Yksi (1) piste /hyväksytysti suoritettu teoriakuulustelu, yhteensä enintään 11 pistettä
- Kaksi (2) pistettä /hyväksytysti suoritettu käytännön kuulustelun osa, yhteensä enintään 10 pistettä
Kevään 2024 pätevyyskuulusteluja ei oteta huomioon pisteiden laskennassa.
Valintakoe
Kevään 2024 valinnassa ei pidetä valintakoetta vaan valinta tehdään hakemuksen pisteytyksen perusteella.
Valinnan tulokset
Pätevyyskuulusteluihin valmentavaan koulutukseen hakeneet asetetaan järjestykseen teoriakuulusteluista ja käytännön kuulusteluista saatujen yhteenlaskettujen pisteiden perusteella. Etusijalle asetetaan hakijat, joilta puuttuu eniten koulutuksessa syksyn aikana opetettavien aineiden pätevyyskuulusteluja ja joiden pätevyyskuulustelujen viiden vuoden suoritusaika on päättymässä.
Koulutukseen valitaan kahdeksan (8) hakijaa. Heistä neljä valitaan Turun yliopistoon ja neljä Itä-Suomen yliopistoon. Hakija voi hakulomakkeella esittää toiveen, kumpaan yliopistoon haluaisi ensisijaisesti. Varasijoille valitaan neljä (4) hakijaa.
Hakija ei voi tulla valituksi Turun yliopistoon, jos hän on suorittanut suorittanut tai saa kevään 2024 kuulusteluissa hyväksytysti suoritetuksi kaikki kariologian, parodontologian ja suu- ja leukakirurgian teoriakuulustelut ja käytännön kuulustelut. Hakija ei voi tulla valituksi Itä-Suomen yliopistoon, jos hän on suorittanut suorittanut tai saa kevään 2024 kuulusteluissa hyväksytysti suoritetuksi kaikki kariologian, parodontologian ja protetiikan ja purentafysiologian teoriakuulustelut ja käytännön kuulustelut.
Tulokset ilmoitetaan hakijoille 7.6.2024 mennessä sähköpostilla.
Koulutuspaikan vastaanottaminen
Pätevöitymiskoulutuspaikan vastaanottaminen on vahvistettava 14 vuorokauden kuluessa tulosten saapumisesta. Hakijoiden ilmoittamien suoritettujen kuulustelujen tiedot tarkistetaan yliopistojen opintohallintojen järjestelmistä. Vilppiin syyllistyneen henkilön hakemus hylätään kokonaisuudessaan.
Oikaisumenettely
Opiskelijavalinnan tulokseen tyytymätön hakija voi hakea siihen kirjallisesti oikaisua pätevöitymiskoulutuksen valintatyöryhmältä. Valintapäätöksen oikaisuvaatimus tulee tehdä kirjallisesti 14 päivän kuluessa valintapäätöksen tiedoksisaamisesta. Oikaisuvaatimuksessa on yksilöidysti esitettävä, mihin hakija hakee oikaisua eli missä kohdin valintaprosessissa on tapahtunut virhe. Yksilöimättömiä oikaisuvaatimuksia ei käsitellä, eikä mahdollisia oikaisuvaatimuksen mukana toimitettuja uusia tietoja huomioida. Oikaisuvaatimus lähetetään sähköpostilla osoitteeseen meilahti-student@helsinki.fi.
Lisätiedot meilahti-student@helsinki.fi
Koulutus antaa perusvalmiudet, joita hammaslääkäriltä vaaditaan suomalaisessa yhteiskunnassa. Koulutus noudattaa ennalta suunniteltua aikataulua, koska opetus on integroitu perustutkinto-opiskelijoiden lukujärjestykseen. Koulutus sisältää luentoja, seminaareja ja harjoitustöitä. Tutustu osaamistavoitteisiin.
EU/ETA-alueen ulkopuolelta valmistuneet hammaslääkärit.
Koulutus on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa (Talent Boost) ja on osallistujille maksuton. Osallistujat vastaavat itse matka- ja majoituskuluistaan valintakokeeseen.
Poikkeustilanteissa (esim. koronapandemian vuoksi) Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen ja Turun yliopiston ohjeiden mukaisesti koulutuksen aloitusta voidaan myös siirtää, jättää kokonaan toteuttamatta tai muuttaa koulutuksen toteutustapaa.
Lisätiedot meilahti-student@helsinki.fi
Kouluttaja
Hammaslääketieteen yksikön- sekä suomen kielen asiantuntijat.