Ulkomailla suoritetun farmasian alan tutkinnon täydentäminen
- Laajuus:
- 0
- Kampus tai kaupunki:
- Kuopio
- Kategoria:
- Sosiaali- ja terveysala
- Toteutusmuoto:
- -
- Hinta:
- -
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira myöntää hakemuksesta oikeuden harjoittaa ammattia laillistettuna farmaseuttina tai proviisorina.
Linkki Valviran sivuilla oleviin ohjeisiin (linkki: Ammattioikeudet | Valvira)
Suomen ulkopuolella tutkintonsa suorittaneiden ammattioikeuksien hakijoiden on jätettävä Valviralle hakemus farmaseutiksi tai proviisoriksi laillistamisesta. Helsingin yliopiston Farmasian tiedekunta antaa arvion Suomen ulkopuolella suoritettujen tutkintojen vastaavuudesta vain Valviran kautta tulleista hakemuksista. Suomen ulkopuolella suoritetun tutkinnon vastaavuuden arvioinnin ehtona on, että tutkinto on suoritettu yliopistossa tai korkeakoulussa.
Laillistusta hakevan edellytetään suorittavan täydentäviä opintoja riittävän farmaseuttisen osaamisen varmistamiseksi.
Vaadittavia opintoja voidaan suorittaa Itä-Suomen yliopistossa terveystieteiden tiedekunnan farmasian laitoksen opetussuunnitelman mukaisesti. Hakijan on haettava maksullista erillistä opinto-oikeutta (MEO) vaadittujen opintojen suorittamiseksi. Vaadittavat opintojaksot arvioidaan tapauskohtaisesti Helsingin yliopiston antaman lausunnon perusteella. Erillisten opintojen suoritusoikeuden myöntämisen ehtona on, että hakijalla on riittävä suomen kielen taito.
Kielitaitovaatimukset
Erillisten opintojen suoritusoikeuden myöntämisen ehtona on, että hakijalla on riittävä suomen kielen taito. Kielitaidon voit osoittaa jollain seuraavista tavoista:
Kielitutkinnot ja -kokeet
- Yleinen kielitutkinto (YKI): keskitason tutkinto suoritettu taitotasolla 4 kokeen kaikissa osakokeissa (tekstin ymmärtäminen, kirjoittaminen, puheen ymmärtäminen ja puhuminen). Vaihtoehtoisesti ylimmän tason tutkinnosta (taitotasot 5 ja 6) vähintään kolme osakoetta suoritettu hyväksytysti. Eri tutkintokertoja voi yhdistellä.
- Valtionhallinnon kielitutkinnossa suullisen ja kirjallisen taidon tutkinnot suomen kielessä suoritettu arvosanalla hyvä.
- Yhdistelmä YKI-tutkinnosta ja valtionhallinnon kielitutkinnosta: YKI-tutkinnon tekstin ymmärtämisen ja kirjoittamisen osakokeet suoritettu taitotasolla 4 ja valtionhallinnon kielitutkinnon suullisen taidon tutkinto suoritettu arvosanalla hyvä TAI YKI-tutkinnon puheen ymmärtämisen ja puhumisen osakokeet suoritettu taitotasolla 4 ja valtionhallinnon kielitutkinnon kirjallisen taidon tutkinto suoritettu arvosanalla hyvä.
- Suomalaisen korkeakoulun järjestämä kielikoe, jossa hakijan suomen kielen taidon on arvioitu olevan vähintään tasolla B2.
Perusopetus, toisen asteen opetus ja korkeakoulukelpoisuuden tuottavat tutkinnot
- Ylioppilastutkinto, jonka suorituskieli on suomi
- Suomeksi suoritetun perusopetuksen tai lukio-opetuksen päättötodistus, tai perusopetuksen tai lukion päättötodistuksessa hyväksytty arvosana äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineen suomen kieli ja kirjallisuus tai suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärästä.
- Ammatillinen perustutkinto, joka on suoritettu suomen kielellä.
- Ammatti- tai erikoisammattitutkinto, joka on suoritettu suomen kielellä.
- Muu korkeakoulukelpoisuuden antava tutkinto, joka on suoritettu suomen kielellä.
- Korkeakoulututkinto, jonka opetuskielenä on suomi.
Erillisten opintojen oikeuden hakemukseen on liitettävä jokin edellä mainituista kielitaitotodistuksista. Yksittäisten kielten opettajien lausuntoja hakijan kielitaidosta ei hyväksytä, sillä ne eivät ole vertailukelpoisia standardisoitujen kielikokeiden tapaan. Lisäksi opinto-oikeutta hakevan kannattaa huomioida, että osa opinnoissa käytettävästä kirjallisuudesta voi olla englanninkielistä.
Hakuasiakirjat
Hakijan on vähintään kahta viikkoa ennen opintoihin hakemista otettava yhteyttä koulutussuunnittelija Päivi Hartikaiseen (paivianneli.hartikainen@uef.fi). Tarkoituksena on ennakkoon varmistaa, että hakija on saanut Valviralta päätöksen lisäopintojen suorittamisesta ja että hänellä on opintojen ja terveydenhuollon ammattihenkilönä toimimisen edellyttämä riittävä suullinen ja kirjallinen kielitaito.
Opintoihin haetaan Webropol-lomakkeella, ja haku on jatkuvasti auki. Haku päättyy 30.4.2025 kello 23.59. Hakemuksia aletaan käsitellä sen jälkeen, ja päätös hakemukseen eli tieto mahdollisesta opiskeluoikeudesta ja suoritettavista opintojaksoista toimitaan sinulle toukokuun loppuun mennessä.
Ulkomailla suoritetun farmasian tutkinnon Suomessa laillistamista varten vaadittavien opintojen hakemukseen tulee liittää jäljennös Valviran päätöksestä sekä vaadittavat kielitaitotodistukset.
Hakuajat
Hae opintoihin 30.4. mennessä. Päätös opiskeluoikeudesta ja suoritettavista opintojaksoista toimitetaan sinulle toukokuun loppuun mennessä.
Opintojaksot alkavat pääsääntöisesti syyslukukauden alussa. Tämän lukuvuoden opintojaksojen aikataulut ovat nähtävissä opinto-oppaassa (linkki). Huomioithan, että opinnot sisältävät pakollista läsnäoloa Kuopion kampuksella.
Opintojaksot
Suoritettavat opintojaksot määräytyvät Helsingin yliopiston Farmasian tiedekunnan laatimaan arvioon vaadittavaista opintojen sisällöistä / sisältöalueista.
Opintojen tavoitteena on täydentää ulkomailla suoritettua farmaseutin tai proviisorin tutkintoa, jotta henkilö voidaan laillistaa terveydenhuollon ammattihenkilöksi Suomessa.
Suomen ulkopuolella farmaseutin tai proviisorin tutkinnon suorittaneet, jotka ovat hakeneet Valviralta oikeutta toimia terveydenhuollon ammattihenkilönä Suomessa (ammattipätevyyden tunnustaminen).
Erilliset opinnot ovat maksullisia. Hinta on 20 € / opintopiste. Opintojen laajuus määritellään henkilökohtaisessa opintosuunnitelmassa.
Suoritusoikeuden saaneella ei ole oikeutta suorittaa Itä-Suomen yliopistossa tutkintoa eikä hänellä ole Kelan myöntämiä opintososiaalisia etuuksia (esim. ateriatuki, opintotuki, opiskelijakortti). Suoritusoikeus rajoittuu niihin opintoihin, joihin oikeus on myönnetty. Opinto-oikeus on voimassa kaksi vuotta.
Opintojen suunnittelemiseksi ole yhteydessä koulutusasiantuntija Päivi Hartikaiseen (paivianneli.hartikainen@uef.fi)
Ilmoittautuminen on sitova ja maksettuja maksuja ei palauteta. Opintomaksut ovat julkisoikeudellisin saatavina ulosottokelpoisia ilman tuomiota tai päätöstä (yliopistolaki 558/2009, 8 §).